- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα του 112 για πιθανή εκδήλωση τσουνάμι
Η πρώτη εκτίμηση του Ευθύμιου Λέκκα
Σεισμός στην Κάσο: Το μέγεθος, το εστιακό βάθος της δόνησης και η προειδοποίηση από το 112
Πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, καταγράφηκε ανοιχτά της Κάσου λίγο πριν τις 2 το πρωί της Τετάρτης (14.5).
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ και καταγράφηκε 20 χλμ Νότια της Κάσου. Το εστιακό βάθος ήταν στα 64.4 χλμ.
Σεισμός στην Κάσο: Μήνυμα του 112 για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι
Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των Δωδεκανήσων και της Κρήτης για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό ανοιχτά της Κάσου. «Σεισμός μεγέθους 5.9 σημειώθηκε 48χλμ ΝΝΑ της Κάσου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης Τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) May 13, 2025
🆘 Σεισμός μεγέθους 5.9 σημειώθηκε 48χλμ ΝΝΑ της Κάσου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης Τσουνάμι στην περιοχή σας
‼️ Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών@pyrosvestiki
@hellenicpolice
Ο Ευ. Λέκκας για τον σεισμό στην Κάσο - «Δεν υπάρχει σύνδεση με τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Τουρκία»
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για την ισχυρή σεισμική δόνηση. «Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας».
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι «είναι ένας σεισμός που έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη, είναι τελείως διαφορετικό το γεοτεκτονικό πλαίσιο και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση. Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν θα ακολουθηθεί από πλούσια μετασεισμική ακολουθία ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως προσεισμός ενός μεγαλύτερου σεισμού γιατί ακριβώς τα 60 χιλιόμετρα είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Δεν θα έχουμε ούτε προσεισμική ούτε μετασεισμική ακολουθία».
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη στη Ρόδο στην Κω, σε όλο το νότιο ανατολικό Αιγαίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς
Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων με κάταγμα μηρού - Οι αρχές διερευνούν τις συνθήκες
Το ταχύπλοο προσέκρουσε στην προβλήτα κατά την πρόσδεση - Ακυρώθηκε το δρομολόγιο
Άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων - Δεν απειλήθηκαν κατοικίες
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ένα ελικόπτερο επιχειρούν στο σημείο
25 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τα μηχανογραφικά
Πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένης αλιείας με χρηματοδότηση από την ΕΕ εξετάζει το υπουργείο
Γενικά αίθριο σκηνικό σε όλη τη χώρα - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σε εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς
Τιτάνια μάχη πριν από τη δύση του ηλίου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Διαδραστικός χάρτης δείχνει τη χρονική και γεωγραφική πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς τα Στύρα
Καίγεται δάσος κοντά στα Μεσοχώρια
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής
Σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών - Κινητοποίηση των αρχών
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών για την επέκταση της Καλαμαριάς, η βασική γραμμή λειτουργεί ξανά κανονικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.