- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λέκκας για Σαντορίνη: Η δύσκολη περίοδος πέρασε - Επανήλθαμε στην κανονικότητα
«Δεν υπάρχει θέμα μεγάλου σεισμού», ξεκαθάρισε ο σεισμολόγος
Λέκκας: «Κίνδυνος τσουνάμι αυτή την στιγμή στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει»
«Κίνδυνος τσουνάμι αυτή την στιγμή στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και θέμα μεγάλου σεισμού» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του OAΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας τη μελέτη του ΕΚΠΑ για τις περιοχές με πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
Παράλληλα, μίλησε και για τη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης για την οποία δήλωσε ότι «έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα», μετά από ένα μήνα έντονης σεισμικότητας που περιλάμβανε περίπου 23.000 δονήσεις.
«Το τσουνάμι δημιουργείται μόνο μετά από έναν ισχυρό σεισμό, που πρέπει να υπερβεί τα 5,5 ή τα 6 Ρίχτερ για να προκαλέσει αξιοπρεπές τσουνάμι. Οποιαδήποτε άλλη δόνηση θα είναι ένα απλό κύμα το οποίο δεν θα επιφέρει καμία μα καμία καταστροφή και αναστάτωση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. Και όπως τόνισε, οι σεισμοί που καταγράφηκαν στην περιοχή είχαν μέγεθος από 1 βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ μέχρι 5,3 Ρίχτερ.
Όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα που, αν και βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να αναστατώνει τον κόσμο στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά ο καθηγητής γεωδυναμικής δήλωσε ότι «οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός τώρα είναι παρόμοιες με αυτές πριν από την 1η Φεβρουαρίου. Η δύσκολη περίοδος πέρασε και έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα».
Παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επισκέπτες και κατοίκους. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο από την Σαντορίνη όπου βρίσκεται για την ενημέρωση του κόσμου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε ότι «πλέον έχουμε να δούμε την επόμενη μέρα». Και αυτό με δεδομένο ότι η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου για τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.
«Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά έχουν οργανωθεί πλήρως, όχι μόνο με σεισμογράφους με GPS και με όλα τα όργανα τα οποία πρέπει να υπάρχουν έτσι ώστε να έχουμε πλήρη γνώση και πλήρη αντίληψη του φαινομένου» σημείωσε.
«Έχουμε επανέλθει και θα δούμε, βεβαίως, τώρα τις επιπτώσεις που πιθανώς έχει δημιουργήσει αυτό το φαινόμενο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ποια κτήρια θα πρέπει να κατεδαφιστούν στις περιοχές σε κίνδυνο απάντησε σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξεταστούν όσες κατασκευές δεν πληρούν τους όρους δόμησης, είναι αυθαίρετες και έχουν χτιστεί πάνω στην Καλντέρα, χωρίς μελέτες. Ωστόσο, όπως τόνισε αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένης αλιείας με χρηματοδότηση από την ΕΕ εξετάζει το υπουργείο
Γενικά αίθριο σκηνικό σε όλη τη χώρα - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σε εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς
Τιτάνια μάχη πριν από τη δύση του ηλίου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Διαδραστικός χάρτης δείχνει τη χρονική και γεωγραφική πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι κάτοικοι καλούνται να μετακινηθούν προς τα Στύρα
Καίγεται δάσος κοντά στα Μεσοχώρια
Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής
Σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών - Κινητοποίηση των αρχών
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους
Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών για την επέκταση της Καλαμαριάς, η βασική γραμμή λειτουργεί ξανά κανονικά
STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία, είναι το μήνυμα της πορείας
Λόγω της Υπερειδικής Διαδρομής του EKO Rally Acropolis 2026
Στόχος η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
Παραμένει για χρόνια ερεπωμένος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.