- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σαντορίνη: Επαναλειτουργία των σχολείων από την Τρίτη σύστησε η επιτροπή σεισμικού κινδύνου
Λόγω ύφεσης της σεισμικής δραστηριότητας
Σαντορίνη: Επαναλειτουργία των σχολείων από την Τρίτη σύστησε η επιτροπή σεισμικού κινδύνου
Την επαναλειτουργία των σχολείων στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που παρέμεναν κλειστά, λόγω της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, εισηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη 27/02/2025, η Μόνιμη Ειδική́ Επιστημονική́ Επιτροπή́ Εκτίμησης του Σεισμικού́ Κίνδυνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική́ Επιτροπή́ Παρακολούθησης Ελληνικού́ Ηφαιστειακού́ Τόξου του ΟΑΣΠ, οι οποίες συνεδρίασαν στις 18.00 στο απόγευμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που αφορούν στην τρέχουσα κατάσταση.
Στην απόφαση αυτή οδηγούνται οι επιτροπές, καθώς η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση, ενώ τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στους σεισμούς.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει εντελώς και υπενθυμίζουν μια σειρά μέτρων που πρέπει να τηρούν οι πολίτες για την προστασία τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως έχει περιγραφεί στις προηγούμενες ανακοινώσεις των Επιτροπών, παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση και διατηρείται στις τελευταίες δύο εβδομάδες σε χαμηλά επίπεδα.
2. Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
3. Με βάση τα παραπάνω, οι Επιτροπές εισηγούνται την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025. Συστήνεται, ωστόσο, οι σχολικές μονάδες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης για τον σεισμό, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για κάποιες σχετικά ισχυρότερες δονήσεις, αν και έχει σημαντικότατα περιοριστεί, δεν έχει παντελώς εκλείψει.
Όσον αφορά στα γενικότερα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, οι Επιτροπές υπενθυμίζουν ότι:
Οι πολίτες πρέπει:
- Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- Να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Τέλος, οι Επιτροπές ενημερώθηκαν για τη μελέτη «Επιχειρησιακές Δράσεις για τη Μείωση της Κατολισθητικής Διακινδύνευσης στην Καλντέρα του Ηφαιστειακού Συμπλέγματος της Σαντορίνης» και εισηγούνται την υιοθέτηση του πλαισίου των κατάλληλων δράσεων για τον περιορισμό του κατολισθητικού κινδύνου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.