- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας: Ένα διαφορετικό Jurassic Park στην Αθήνα
Η συλλογή του Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών μάς δείχνει απολιθωμένους οργανισμούς που δεν γνωρίσαμε ποτέ
Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει τη δύναμη της φύσης και το θαύμα της ζωής στην εξέλιξη του χρόνου
Ένα ξεχωριστό μουσείο με θησαυρούς του παρελθόντος που αφορούν απολιθώματα ζώων και φυτών από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια γεωλογικής ιστορίας, βρίσκεται στην Αθήνα, αποτελώντας μια χωροχρονικη πύλη σε κόσμους που προϋπήρξαν και εξάπτουν την φαντασία μικρών και μεγάλων.
Η συλλογή του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μας συστήνει απολιθωμένους οργανισμούς που δεν γνωρίσαμε ποτέ είτε γιατί εξαφανίστηκαν, είτε γιατί εξελίχθηκαν σε τωρινά είδη τα οποία όμως διαφέρουν πολύ από το αρχικό τους είδος.
Στο Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα δείγματα και από το εξωτερικό καθώς και αναπαραστάσεις παλαιοπεριβαλλόντων.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει τους πρώτους πολύπλοκους οργανισμούς στη Γη, την εξέλιξη των οργανισμών στο χρόνο με την εμφάνιση των δεινοσαύρων και των πρώτων πτηνών, νάνους ελέφαντες και ελάφια, και πολλά άλλα ευρήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα μπορεί να ανακαλύψει τους πρώτους οργανισμούς που κατέκτησαν τη ξηρά, όπως τα φυτά, τα αρθρόποδα και ύστερα τα τετράποδα, να μάθει για την εξαφάνιση των ειδών που συμβαίνει και κατά την διάρκεια κλιματικών αλλαγών αλλά και να εντοπίσει απολιθώματα που αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν ότι ήταν μυθικά πλάσματα. Η ανθρώπινη εξέλιξη παρουσιάζεται στο Μουσείο μέσω της παρατήρησης απολιθωμάτων αυστραλοπιθήκων και προιστορικών ανθρώπων.
Όμως ακόμα και ο κόσμος της θάλασσας έχει στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας την δική του ξεχωριστή θέση μέσω της παρουσίασης απολιθωμένων κοραλλιογενών υφάλων της Ελλάδας, αλλά και κοχυλιών (π.χ. αμμωνίτες), σπόγγων, εχίνων (π.χ. κρινοειδή που μοιάζουν με κρίνους αλλά είναι ζώα συγγενικά με τους αχινούς και τους αστερίες και ζούνε προσκολλημένα στο βυθό), αρθρόποδων (π.χ. τριλοβίτες) και ψαριών, δοντιών γιγάντιου καρχαρία και αντιγράφου σκελετού ιχθυόσαυρου και Μοσάσαυρου που εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους.
Μια εντυπωσιακή χρονοκάψουλα που παρουσιάζει τη δύναμη της φύσης αλλά και το θαύμα της ζωής στην εξέλιξη του χρόνου.
Μιλώντας στην Athens Voice η Διευθύντρια του Μουσείου, Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας και Παλαιοοικολογίας κ. Ευτέρπη Κοσκερίδου δήλωσε: «Η πλούσια Παλαιοντολογική κληρονομιά της Ελλάδας αποτελεί αναμφίβολα μια εν δυνάμει Πολιτισμική, και εκπαιδευτική πηγή για αξιοποίηση.
Για παράδειγμα, στο μουσείο θα ανακαλύψει κανείς ότι στο Πικέρμι Αττικής ζούσαν στο παρελθόν, πριν περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια, ένα είδος μικρού πιθήκου, γιγάντιες χελώνες, ύαινες, γαζέλες και αντιλόπες, διάφορα είδη ρινόκερων, μαχαιρόδοντες κι άλλα αιλουροειδή, κοντόλαιμες και ψηλόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, βοοειδή, ελάφια, μικροκαμωμένοι πρόγονοι των αλόγων με τρία δάχτυλα σε κάθε πόδι, αγριογούρουνα, ζώα συγγενικά των ελεφάντων καθώς και φυτοφάγα ζώα, που δε μοιάζουν με κανένα σημερινό και ήταν πάρα πολύ μεγάλα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών (IUGS) επικύρωσε πρόσφατα τις πρώτες έντεκα γεω-συλλογές παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς, ανάμεσα στις οποίες συμπεριέλαβε και την συλλογή των Πικερμικών απολιθωμάτων του Μουσείου μας.
Μια γεω-συλλογή της IUGS αποτελεί μια μουσειακή συλλογή παγκόσμιας σημασίας, λόγω της ιδιαίτερα υψηλής επιστημονικής, ιστορικής και εκπαιδευτικής της αξίας για τις γεωλογικές επιστήμες.
Η επίσκεψη στο Μουσείο Παλαιοντολογίας παρέχει μια ανεκτίμητη ευκαιρία για τους νέους να εξερευνήσουν τη δυναμική εξέλιξη των οικοσυστημάτων του πλανήτη στη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου. Επιπλέον, καλλιεργεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, ενισχύοντας την αντίληψη για την ανάγκη προστασίας των ειδών που βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης».
Ιnfo
Το Μουσείο ανήκει στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α.
Bρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
Eίσοδος από Ουλωφ Πάλμε και Τσάφου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα ισχύσει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου - Αναλυτικά οι αλλαγές
Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης
Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια έρευνας στην οικία του
Aρνείται ότι παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τραμ - Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Η ανακοίνωση για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Άμστερνταμ
Παραμένει φρουρούμενη στον «Ευαγγελισμό»
Πληροφορίες για αίτημα του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας
H παλαιότητα μιας συνήθειας δεν της προσδίδει καμία απολύτως αξία
Η απάντησε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»
Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο
ΕΔΕ από το Υπουργείο Παιδείας για το ακραίο περιστατικό bullying
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.