Γεννήθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια Ασπροπάρης στα Μετέωρα
Ο «εργένης» των Μετεώρων είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα
Ασπροπάρης: Γεννήθηκε μετά από 6 χρόνια στα Μετέωρα - Ο «εργένης» των Μετεώρων βρήκε σύντροφο και έγινε μπαμπάς
Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε ο Ιούνιος στα Μετέωρα καθώς γεννήθηκε για πρώτη φορά μετά από το 2018, νεοσσός Ασπροπάρης.
Το Μάιο στην ίδια περιοχή παρατηρήθηκε πως ο Ασπροπάρης, ο διάσημος εργένης των Μετεώρων, βρήκε το ταίρι του και έναν μήνα μετά το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, μεγαλώνει την οικογένειά του.
Γεννήθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια Ασπροπάρης στα Μετέωρα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι γονείς Ασπροπάρηδες φροντίζουν από κοινού την επώαση των αβγών για περίπου 1,5 μήνα. Καθώς το αυγό δεν ήταν άμεσα ορατό, η εξέλιξη της αναπαραγωγής ήταν αβέβαιη. Έως ότου, στις αρχές Ιουνίου, ερευνητής πεδίου της Ορνιθολογικής, διέκρινε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που επιλέγουν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους.
Υπογραμμίζεται ότι ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια: μόλις πέντε ζευγάρια απομένουν σε όλη τη χώρα και δύο μοναχικά πουλιά, ένα στα Μετέωρα και ένα στην Ήπειρο (καταγραφή 2023). Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 80% του πληθυσμού του.
Η ανάρτηση του οργανισμού προστασίας ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ/BirdLife Greece
Τα βράχια των Μετεώρων φιλοξενούν ένα μωρό-Ασπροπάρη μετά από 6 χρόνια!
🥳 Ο αγαπημένος μας "εργένης" των Μετεώρων όχι μόνο βρήκε φέτος ταίρι, αλλά έγινε και πατέρας!
Η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ επιβεβαίωσε την παρουσία του νέου ζευγαριού Ασπροπάρηδων στην περιοχή, με τον εντοπισμό μάλιστα της φωλιάς τους στα μέσα Απριλίου.
Έκτοτε, σε συνεργασία με τον Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσαμε συστηματικά τη φωλιά μέχρι που, αρχές του μήνα, διακρίθηκε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους!
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού, αλλά και των γονιών του. Στην περιοχή λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας, ώστε να παρέχεται στους Ασπροπάρηδες σταθερή και ασφαλής πηγή τροφής, απαλλαγμένης από δηλητήρια.
Επιπλέον, οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μικτά κλιμάκια με το Δασαρχείο Καλαμπάκας, περιπολούν την περιοχή σε τακτική βάση.
🤞🤞 Η οικογένεια των Ασπροπάρηδων θα παρακολουθείται στενά, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να αναχωρήσουν αρχές φθινοπώρου για την Αφρική.
Είναι στο χέρι όλων μας να μην αφήσουμε να χαθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον #Ασπροπάρη –και για εμάς τους ίδιους!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές
Οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από τις 17:00
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του περιοδικού International Living
Τι ακολουθεί μετά τον Byron
Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων
Παράλληλα, στη Βοιωτία, ο κόμβος της Θήβας παραμένει κλειστός από χθες
Οι επιστήμονες προβλέπουν βροχοπτώσεις έως το απόγευμα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Δείτε τον χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υψηλότερες καταγραφές στη χώρα
Εντοπίστηκε να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα με επικαθήμενο
Tι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Τα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν και το δικαστικό «θρίλερ» με Κορκονέα
Κλείνουν σταθμοί του Μετρό - Τι θα ισχύσει τις ώρες των εκδηλώσεων μνήμης
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Τεράστιοι όγκοι νερού από την κακοκαιρία «Byron» έσπασαν τα αναχώματα
Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός από ρίψη πέτρας και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Πότε ξεκινά η επαναλειτουργία της βασικής γραμμής
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο
Από το μεσημέρι η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει δύο μέτρα
Οι σταθμοί αυτοί θα κλείσουν εκ νέου στις 17:00
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.