Ελλαδα

Ασπροπάρης των Μετεώρων: Ο τελευταίος γύπας -επιτέλους- βρήκε το ταίρι του

Ο τελευταίος από τους πλέον σπάνιους γύπες της χώρας δεν είναι πια εργένης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ορνιθολογική

Ασπροπάρης των Μετεώρων: Το πλέον απειλούμενο είδος πτηνού στην Ελλάδα 

Είναι επίσημο: ο διάσημος εργένης των Μετεώρων μετά από χρόνια, βρήκε το ταίρι του και πλέον το ζευγάρι βρίσκεται  στα εντυπωσιακά βράχια των περιοχής.  

Ο λόγος για τον τελευταίο Ασπροπάρη των Μετεώρων, που εξακολουθεί να κατοικεί στα βράχια τους, μετά τον ερχομό του από την Αφρική. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα.

Το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά που παρατηρήθηκε από την  ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ  φωλιά Ασπροπάρη στην ευρύτερη περιοχή. Έκτοτε, όπως επισημαίνεται από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ μονάχα ένας αρσενικός Ασπροπάρης επέστρεφε κάθε άνοιξη στον γνωστό, εδώ και χρόνια, βράχο του, περιμένοντας υπομονετικά την εμφάνιση ενός θηλυκού ατόμου. Ωστόσο μέλη του Δικτύου φίλων του Ασπροπάρη μετέφεραν στην Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία πληροφορίες για την παρουσία και ενός δεύτερου πουλιού στην περιοχή.

Ορνιθολογική ζευγάρι


Μετά από εκτενή διερεύνηση και αφού αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα περαστικό άτομο (όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν και είναι σύνηθες στους Ασπροπάρηδες), επιβεβαιώθηκε πως αυτό το πουλί έχει έρθει για να μείνει και να δημιουργήσει ένα νέο ζεύγος!  

Ένας περιζήτητος εργένης βρήκε το ταίρι του  

Στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τον Ασπροπάρη, η Ομάδα Πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ,  με την υποστήριξη των ανθρώπων του Δικτύου κτηνοτρόφων και άλλων χρηστών γης που δημιουργήθηκε, παρακολουθεί εδώ και έξι χρόνια το μοναχικό πουλί και την περιοχή των Μετεώρων, με την ελπίδα της επιστροφής κάποιου νέου ατόμου, ώστε να αποκτήσει και πάλι ένα ταίρι. Μια καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά με την ελπίδα να παραμένει...

Υπογραμμίζεται ότι ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια: μόλις πέντε ζευγάρια απομένουν σε όλη τη χώρα και δύο μοναχικά πουλιά, ένα στα Μετέωρα και ένα στην Ήπειρο (καταγραφή 2023). Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 80% του πληθυσμού του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012 η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ μαζί με εταίρους από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ξεκίνησε να υλοποιεί ένα ευρύ φάσμα ποικίλων δράσεων διατήρησης και ενημέρωσης για τον Ασπροπάρη στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός ενός τόσο μεγάλου εύρους δράσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τόση μεγάλη έκταση συνέβαλε στην σταθεροποίηση του πληθυσμού του είδους και στο ξεχωριστό γεγονός που συμβαίνει αυτήν την άνοιξη στα Μετέωρα!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.