Ελλαδα

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα και για τα ΓΕΛ την Παρασκευή με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το απαραίτητο ένθετο για τις Πανελλήνιες 2024
Πανελλήνιες 2024: Αυλαία την Παρασκευή για τα ΓΕΛ με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Πανελλήνιες 2024: Αυλαία αύριο για τα ΓΕΛ με Γλώσσα και Λογοτεχνία - Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές

Με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα αρχίσουν αύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, που διεκδικούν μία από τις 68.851 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2024-25.

Η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι το μοναδικό μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Από την Τρίτη 4 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα Προσανατολισμού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1my40gljg7d)

Ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί η 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ άρχισαν σήμερα, Πέμπτη, με την εξέταση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση των Μαθηματικών (άλγεβρα) το ερχόμενο Σάββατο 1 Ιουνίου 2024.

Πανελλήνιες 2024: Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι και τι απαγορεύεται

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους μια σειρά από αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, τα «απαγορευμένα» αντικείμενα των Πανελλήνιων είναι τα εξής:

 • βιβλία,
 • τετράδια και σημειώσεις,
 • διορθωτικό (blanco),
 • κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας,
 • υπολογιστικές μηχανές

Την ημέρα των εξετάσεων, οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους τα εξής αντικείμενα:

 • στυλό, μπλε ή μαύρου χρώματος, ανεξίτηλης μελάνης,
 • μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν διευκρινίζεται στις οδηγίες των θεμάτων),
 • γομολάστιχα,
 • γεωμετρικά όργανα,
 • μπουκαλάκι με νερό ή χυμό

Σημειώνεται ότι αν ο υποψήφιος φτάσει στο εξεταστικό κέντρο των Πανελληνίων 2024 με κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να ενημερώνει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ. και να του το παραδίδει. Τα κινητά φυλάσσονται σε ειδικό χώρο και παραδίδονται στους υποψηφίους όταν αποχωρούν.

Σε ποιες περιπτώσεις μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου στις Πανελλήνιες

 • Αν ο υποψήφιος, που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, φέρει μαζί τους στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται, αντικείμενο ή μέσο που προαναφέρεται ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντάς την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφασή της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή Επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
 • Η Λυκειακή Επιτροπή, πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής, καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματεία αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
 • Η τυχόν απόφαση της τριμελούς Λυκειακής Επιτροπής για μηδενισμό γραπτού δοκιμίου υποψηφίου, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη σε πρακτικό που συντάσσεται και υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο μέλη και το γραμματέα της Λυκειακής Επιτροπής, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους μηδενίζεται το γραπτό δοκίμιο.
 • Σε περίπτωση που υπάρχουν στοιχεία τα οποία συλλαμβάνεται να κατέχει ο υποψήφιος, αυτά επισυνάπτονται στο πρακτικό που συντάσσεται και η τριμελής Λυκειακή Επιτροπή βαθμολογεί το γραπτό δοκίμιο με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).

Πότε γίνεται η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις 28 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων και των παράλληλων μηχανογραφικών από τους υποψήφιους.

Αφού γίνει η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές 2024, θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για τη δημιουργία password, ώστε να μπορούν, στη συνέχεια, να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο εντός της προθεσμίας που θα οριστεί.

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλαδικές 2024 αλλά παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, θα καταθέσουν μηχανογραφικό αφού αυτές ολοκληρωθούν, οπότε θα λάβουν και το σχετικό password.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πούμε στον μαθητή που δίνει εξετάσεις - Στην Athens Voice μίλησε η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη
Seniors χωρίς σύνεση: Οι θάνατοι ταξιδιωτών στην Ελλάδα και η ατομική ευθύνη

Μεγαλώνουμε, γερνάμε και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα δυο-τρία απλά πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι οι κίνδυνοι από την ηλιακή ακτινοβολία και τη σωματική καταπόνηση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.