Ελλαδα

Canadair: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα 7 αεροσκάφη

Σήμερα το «πράσινο φως» από τη Βουλή για την προμήθειά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Canadair
Canadair: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα 7 αεροσκάφη © EPA / CAROLINE BLUMBERG

Canadair: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα 7 αεροσκάφη - «Πράσινο φως» σήμερα από τη Βουλή

Από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να εγκριθεί σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια των επτά νέων Canadair τελευταίας γενιάς, τύπου DCH-515, συνολικού κόστους περίπου 360 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα πέντε από τα canadair θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος «Αιγίς» του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και τα δύο μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης rescEU του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Η Ελλάδα προχωράει στην αγορά Canadair 50 χρόνια μετά
© EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Canadair: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα 7 αεροσκάφη

Συγκεκριμένα, συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Καναδά και την εταιρεία De Havilland Canada (DHC) την προμήθεια 24 Canadair τελευταίας γενιάς. Τα περισσότερα εξ αυτών θα πάνε στην Ελλάδα και την Ισπανία, η Γαλλία θα προμηθευτεί τέσσερα ενώ Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία θα αγοράσουν από δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις των νέων Canadair αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2030.

Ειδικά για την Ελλάδα η τελική συμφωνία, εφόσον κυρωθεί από τη Βουλή, θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Η Ελλάδα, πέραν της αγοράς των επτά νέων Canadair, έστειλε επίσημη πρόσκληση στην κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415 της χώρας, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής για την αγορά των Canadair ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «η προμήθεια των Canadair είναι μια παρακαταθήκη για το Πυροσβεστικό Σώμα, για τους συμπολίτες μας, για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές, και έρχεται να προστεθεί σε ένα πολύ φιλόδοξο, πολύ-πολύ μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Για το οποίο είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει και με τον τρόπο με τον οποίον προχωρούμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου θα έχει δημοπρατηθεί στο σύνολό του».

Η προμήθεια των νέων Canadair και η διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση του στόλου των CL-415 είναι μέρος των δράσεων του εξοπλιστικού προγράμματος «Αιγίς», στο οποίο περιλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czvf638039nl)

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά και τα canadair

H επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να επισφραγίσει τη συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, όπως προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηω καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail».

«Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και ο Καναδάς, αντιμετωπίζει όλο και πιο σφοδρές αντιπυρικές περιόδους και η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της.

Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, να έχει επαφές με την ομογένεια και τη διασπορά και να παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, μέλους του G7, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czz8i65t58o1)

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ