Πολιτικη & Οικονομια

Στον Καναδά ο Κ. Μητσοτάκης για να κλείσει την συμφωνία αγοράς επτά Canadair

Τα πρώτα δυο αεροσκάφη θα παραληφθούν το 2027

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50 χρόνια μετά, η Ελλάδα ξαναπρομηθεύεται Canadair
Η Ελλάδα προχωράει στην αγορά 7 Canadair 50 χρόνια μετά © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Canadair: Στον Καναδά ο Κ. Μητσοτάκης για να κλείσει την συμφωνία αγοράς επτά αεροσκαφών

H επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να επισφραγίσει την συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, όπως προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail».

Mητσοτάκης: Μεγάλη αγορά για την Ελλάδα

«Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και ο Καναδάς, αντιμετωπίζει όλο και πιο σφοδρές αντιπυρικές περιόδους και η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της.

Συνάντηση με τον Τζάστιν Τριντό

Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, να έχει επαφές με την ομογένεια και τη διασπορά και να παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, μέλους του G7, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Β. Κικίλιας: «Η αγορά των 7 Canadair αποτελεί πατριωτικό καθήκον»

«Η αγορά των 7 νέων Canadair αποτελεί πατριωτικό καθήκον» ανέφερε προ ημερών ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη συζήτηση του Σ/Ν «Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης για την προμήθεια Αεροσκαφών Τύπου DHC-515» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι η προστασία της χώρας και έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών» τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι εθνικό και υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, καθώς μετά από 50 ολόκληρα χρόνια δίνεται στην Πολιτεία η δυνατότητα- μετά από μεγάλο κόπο, προσπάθεια και δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις- να μπορέσει σε εύλογα χρονικά διαστήματα να αποκτήσει νέα Canadair και να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης της χώρας.

«Η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ»

Μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί στο σύνολό του τον Απρίλιο, και αφορά προμήθειες αξίας 2,1 δις ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1000 πυροσβεστικά οχήματα.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την απόκτηση των 7 Canadair οι χρόνοι παράδοσης με βάση τη σύμβαση είναι 2 αεροσκάφη το 2027, 1 αεροσκάφος το 2028, 1 αεροσκάφος το 2029 και 3 αεροσκάφη το 2030.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μίσθωση εναέριων μέσω του μηχανισμού του ΝΑΤΟ και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, η οποία όπως υπογράμμισε ο Υπουργός θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να δώσουν πολύ μεγάλη μάχη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ