Ελλαδα

«Παρακαλούσαμε να είναι τραυματισμένα και όχι νεκρά»: Μητέρα που έχασε την κόρη της στα Τέμπη κατέθεσε ως μάρτυρας

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τέμπη: Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Μαρία Καρυστιανού - Η συγκινητική εξομολόγησή της

Σε φορτισμένο κλίμα ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών με την μητέρα της Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα, να καταθέτει ως μάρτυρας προκαλώντας την συγκίνηση των μελών.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων για τα θύματα της τραγωδίας, Μαρία Καρυστιανού είπε: «Με βλέπετε εδώ μόνη μου αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειες τους. 180 τραυματίες δίπλα μου».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cymwp4t1ik6x)

Η μάρτυρας που έχασε στα Τέμπη την κόρη της συνέχισε λέγοντας: «Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλήψεις που δεν χρειαζόταν η Εξεταστική. Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες», ενώ μίλησε για ένα «κρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών».

«Σε αυτό το έγκλημα, που έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι η απόδοση ευθύνης είναι μονόδρομος, ελπίζω αυτή να έρθει μέσω της δικαιοσύνης», είπε.

Πού απέδωσε ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών η μητέρα θύματος

Η κ. Καρυστιανού αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στο γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω;» ενώ αναρωτήθηκε: «είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;».

Παράλληλα ανέφερε ότι αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

Μάλιστα κατέθεσε ότι οι δικαστικοί που ερευνούσαν το δυστύχημα δεν είχαν πάει στην περιοχή. «Θεωρώ ότι γινόταν μία παράνομη μεταφορά. Και γι’ αυτό έγινε αλλοίωση του τόπου του συμβάντος», ανέφερε κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και κενά στην έρευνα.

Η κ. Καρυστιανού, απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, απέδωσε ευθύνες στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στην Hellenic Τrain και στην ΡΑΣ.

Κατέθεσε ακόμη ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και υποστήριξε οτι οι παροχές της κυβέρνησης στους συγγενείς κινούνται στην φιλοσοφία του να μην μιλάς.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στη μητέρα λέγοντας πως ως γονείς και οι ίδιοι θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης ρώτησε τη μάρτυρα για τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα. Η Μαρία Καρυστιανού περιέγραψε τον τόπο της τραγωδίας με βαγόνια που «κάπνιζαν», λίγη ώρα μετά τη σύγκρουση, αλλά και την αγωνία των συγγενών στα νοσοκομεία. Όπως είπε, η ταυτοποίηση για την δική της περίπτωση διήρκησε δύο ημέρες, «δεν περνούσαν τα δευτερόλεπτα. Πώς μπορούσαν να μην περνούσαν τα δευτερόλεπτα;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, η κυρία Καρυστιανού είπε ότι έχει καταθέσει μήνυση στην οποία καταφέρεται εναντίον των υπολοίπων υπουργών.«Για εμένα η δικαίωση είναι η τιμωρία των ενόχων και η διασφάλιση ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, περιμένω να έρθει από την δικαιοσύνη», ανέφερε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ