Ελλαδα

Ενόχλησε η ελληνική ροζ σημαία σε έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης και αποσύρθηκε

Το μήνυμα του έργου τέχνης, οι αντιδράσεις που προκάλεσε και η εντολή Γεραπετρίτη

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενόχλησε η ελληνική ροζ σημαία σε έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης και αποσύρθηκε

Ροζ ελληνική σημαία: Αποσύρθηκε από έκθεση - Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν - Η ιστορία πίσω από την δημιουργία του έργου

Αποσύρθηκε εν τέλει η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από την ύπαρξή της.

Η εν λόγω ροζ ελληνική σημαία αποτελεί δημιούργημα και μέρος της έκθεσης της Γεωργίας Λάλε που φιλοξενείται στο προξενείο. Σύμφωνα με την ίδια την δημιουργό, το έργο της επιχειρεί να μιλήσει για «το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών». Μάλιστα, η σημαία έχει υφανθεί από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.

«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες», υπογραμμίζει η περιγραφή της έκθεσης για την ελληνική σημαία.

Το όλο ζήτημα, ωστόσο, έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή, όπου ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, απαίτησε την απόσυρση του εκθέματος. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τέλει, προφανώς εισακούστηκαν οι ανησυχούντες πατριώτες και με εντολή του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, αποσύρθηκε το εν λόγω έργο τέχνης.

Από την πλευρά της, η επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου αναφέρθηκε στο όλο ζήτημα πριν αποφασιστεί η απόσυρση του έργου αποκαλύπτοντας πως οι ίδιοι που ζητούσαν να κατέβει η ροζ ελληνική σημαία, προχώρησαν και σε εξύβριση της εικαστικού και των επιμελητών της έκθεσης.

«Το θέμα είχε προκύψει Εδώ και κανά δυο 24ωρα, η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιούς εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή «μαγάρισε» το εθνικό σύμβολο. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στο Carte Blanche Project με το έργο «Ενοχές της γειτονιάς» με το οποίο πραγματεύεται τα εγκλήματα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

»Χτες ο Πρόεδρος της Νίκης βγήκε στη Βουλή και είπε ότι η σημαία μας βάφεται κόκκινη μόνο με το αίμα των ηρώων (είπε ο φασίστας γελάω), η εικαστικός και οι επιμελητές δέχονται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και χτες κάποιος/α έκαψε τους θάμνους του προξενείου με βενζίνη. Πριν λίγο ήρθε στα αυτιά μου ότι τους ζητήθηκε να κατέβει το έργο. Ελπίζω να πρόκειται για αστείο. Εννοείται στέλνω την αμέριστη στήριξη μου στη Georgia Lale, και στη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Φυσικά δεν συζητάμε το να κατέβει…», ανέφερε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ