Ενόχλησε η ελληνική ροζ σημαία σε έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης και αποσύρθηκε
Το μήνυμα του έργου τέχνης, οι αντιδράσεις που προκάλεσε και η εντολή Γεραπετρίτη


Ροζ ελληνική σημαία: Αποσύρθηκε από έκθεση - Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν - Η ιστορία πίσω από την δημιουργία του έργου
Αποσύρθηκε εν τέλει η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από την ύπαρξή της.
Η εν λόγω ροζ ελληνική σημαία αποτελεί δημιούργημα και μέρος της έκθεσης της Γεωργίας Λάλε που φιλοξενείται στο προξενείο. Σύμφωνα με την ίδια την δημιουργό, το έργο της επιχειρεί να μιλήσει για «το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών». Μάλιστα, η σημαία έχει υφανθεί από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.
«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες», υπογραμμίζει η περιγραφή της έκθεσης για την ελληνική σημαία.
Το όλο ζήτημα, ωστόσο, έφτασε μέχρι την ελληνική Βουλή, όπου ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, απαίτησε την απόσυρση του εκθέματος. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.
Στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο παρουσιάστηκε χθες αυτό το κυριολεκτικά κουρέλι ως σημαία μας!
— Δημήτριος Νατσιός (@dimitrisnatsios) December 17, 2023
Το μόνο χρώμα που δέχεται η γαλανόλευκη, είναι το κόκκινο από το αίμα των ηρώων μας! pic.twitter.com/YcnxDM5bu2
Εν τέλει, προφανώς εισακούστηκαν οι ανησυχούντες πατριώτες και με εντολή του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, αποσύρθηκε το εν λόγω έργο τέχνης.
Από την πλευρά της, η επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου αναφέρθηκε στο όλο ζήτημα πριν αποφασιστεί η απόσυρση του έργου αποκαλύπτοντας πως οι ίδιοι που ζητούσαν να κατέβει η ροζ ελληνική σημαία, προχώρησαν και σε εξύβριση της εικαστικού και των επιμελητών της έκθεσης.
«Το θέμα είχε προκύψει Εδώ και κανά δυο 24ωρα, η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιούς εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή «μαγάρισε» το εθνικό σύμβολο. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στο Carte Blanche Project με το έργο «Ενοχές της γειτονιάς» με το οποίο πραγματεύεται τα εγκλήματα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.
»Χτες ο Πρόεδρος της Νίκης βγήκε στη Βουλή και είπε ότι η σημαία μας βάφεται κόκκινη μόνο με το αίμα των ηρώων (είπε ο φασίστας γελάω), η εικαστικός και οι επιμελητές δέχονται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και χτες κάποιος/α έκαψε τους θάμνους του προξενείου με βενζίνη. Πριν λίγο ήρθε στα αυτιά μου ότι τους ζητήθηκε να κατέβει το έργο. Ελπίζω να πρόκειται για αστείο. Εννοείται στέλνω την αμέριστη στήριξη μου στη Georgia Lale, και στη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Φυσικά δεν συζητάμε το να κατέβει…», ανέφερε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν έχει υποβληθεί για την ώρα κάποια μήνυση σε βάρος του
Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών
Άφαντος ο οδηγός της Bentley
Προβλήματα και στην Αττική Οδό
Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξηγεί τι συμβαίνει
Εμπλέκεται σε πάνω από 10 ληστείες
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή
Πού θα χιονίσει - Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και ΕΜΥ
Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου - Πόσο πιθανός είναι ένας ακόμα ισχυρότερος σεισμός
Άνω των 5 ρίχτερ αμφότερες
Ο 19χρονος παραδέχθηκε ότι δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης
Είχε προηγηθεί σχετική εντολή από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή
Πώς εξηγείται το ιδιαίτερο φωτεινό φαινόμενο - Η απάντηση του Θοδωρή Κολυδά
Ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατών - Με ανακοίνωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Eίχε απασχολήσει τις αρχές και στο παρελθόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.