Ελλαδα

«Μάστιγα» τα περιστατικά κλοπής ή νοθείας ελαιόλαδου σε όλη την Ελλάδα

Νέες υποθέσεις σε Αχαΐα και Πέλλα - Υπεξαίρεση αποδείχτηκε ότι ήταν η κλοπή στη Χαλκιδική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελαιόλαδο
© Pixabay

Περιστατικά κλοπής ελαιόλαδου στη Δυτική Αχαΐα και νοθείας στη Θεσσαλονίκη - Υπεξαίρεση έδειξε η έρευνα για την κλοπή-μαμούθ στη Χαλκιδική

Σε σοβαρό πρόβλημα εξελίσσονται και στη χώρα μας τα περιστατικά κλοπών ή νοθείας ελαιόλαδου, τα οποία συνεχώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα μετά την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του τους τελευταίους μήνες.

Πιο πρόσφατα, συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (16/11) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας τρεις ημεδαποί άνδρες για κλοπή ελαιολάδου αξίας 10.840 ευρώ.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, από την 15/11/2023 έως την 16/11/2023, ενεργώντας από κοινού με ακόμα πέντε άγνωστους συνεργούς τους, προέβησαν στην συγκομιδή 10 τόνων και 500 κιλών ελαιοκάρπου από αγροτεμάχια ιδιοκτησίας δυο ημεδαπών, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Στη συνέχεια, οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τον συγκεντρωμένο ελαιοκαρπό σε δυο ελαιοτριβεία, όπου εξήγαγαν και πούλησαν στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων 1.355 λίτρα ελαιολάδου, συνολικής αξίας 10.840 ευρώ, τα οποία αποκόμισαν ως παράνομο περιουσιακό όφελος.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας στα ελαιοτριβεία βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά 652 λίτρα ελαιολάδου και 800 κιλά ελαιοκάρπου, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα του ενός κατηγορούμενου ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ σχηματίστηκε εναντίον τους δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Υπεξαίρεση έδειξε η έρευνα για την κλοπή-μαμούθ στη Χαλκιδική

Ξεπερνάει τους 80 τόνους η ποσότητα του ελαιόλαδου που χάθηκε από τις δεξαμενές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιουργίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, η οποία έγινε στις αρχές του Οκτωβρίου.

«Η απώλεια, δε, της συγκεκριμένης ποσότητας είναι προϊόν κακουργηματικής υπεξαίρεσης και τελέστηκε το διάστημα από την άνοιξη του 2022 έως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους». Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Πολύγυρου, ύστερα από διαδοχικές μηνύσεις που κατατέθηκαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, όταν διαπιστώθηκε ότι ποσότητες ελαιολάδου που φυλάσσονταν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού είχαν κάνει… φτερά.

Αρχικά, η διοίκηση του Συνεταιρισμού κατέθεσε μήνυση για κλοπή και ακολούθησαν μηνύσεις ελαιοπαραγωγών για υπεξαίρεση.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας «δεν προέκυψε η τέλεση κλοπής, ωστόσο διαπιστώθηκαν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης και της παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, διερευνάται η νόθευση και παράτυπη διάθεση ποσοτήτων ελαιολάδου.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής. Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι οι δράστες των παραπάνω πράξεων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για παρελθόντα έτη.

Η Εισαγγελία αναμένεται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για την ταυτοποίηση των δραστών. Την ίδια στιγμή, με μέριμνα της Ασφάλειας Πολύγυρου, η μονάδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού έχει σφραγιστεί από τις αρμόδιες αρχές.

Πέλλα: Λάδι αμφιβόλου ποιότητας πωλούσε ως εξαιρετικά παρθένο 68χρονος

Λάδι αμφιβόλου ποιότητας πωλούσε ως εξαιρετικά παρθένο 68χρονος που συνελήφθη σε περιοχή της Πέλλας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 68χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας καθώς σε αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε να διαθέτει προς πώληση χωρίς να διαθέτει τα απαιτούμενα παραστατικά, 16 δοχεία χωρητικότητας των 5 λίτρων, τα οποία έφεραν ετικέτα με την ένδειξη «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και περιείχαν συνολικά 80 λίτρα ελαίου αμφιβόλου ποιότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ