Ελλαδα

Πρώτη μεγάλη κλοπή ελαιόλαδου αλά Ισπανία στη Χαλκιδική - Έκαναν «φτερά» 36 τόνοι λαδιού

Η «ελληνική» περίπτωση και τα «χτυπήματα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην Ισπανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελαιόλαδο
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μεγάλες κλοπές λαδιού το προηγούμενο διάστημα στην Ισπανία, μετά την αύξηση της τιμής του «υγρού χρυσού» - Η καταγγελία στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Ένα νέο είδος κλοπής έχει ανθήσει λόγω της αύξησης τιμής του ελαιόλαδου: τόνοι παραγωγής - αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ - έχουν κάνει «φτερά» στην Ισπανία, ενώ μόλις σήμερα (03/10) είχαμε την πρώτη καταγγελία για αντίστοιχο φαινόμενο και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι έγινε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου Χαλκιδικής από μέλη του Αγροτικού Συναιτεριαμού Ελαιουργίας Πολυγύρου πως άγνωστοι κατά την διάρκεια της νύχτας έκλεψαν περίπου 36-37 τόνους λαδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ATHENS VOICE, το περίεργο είναι πως οι δράστες «έκαναν αφαίμαξη», μετάγγιση δηλαδή του λαδιού από μεγάλα βαρέλια.

Το λάδι ανήκει σε δεκάδες ελαιοπαραγωγούς της περιοχής που είχαν δώσει τις ελιές τους στον συνεταιρισμό για να τις κάνει λάδι και να τις διαθέσει.

Κλοπές-«μαμούθ» στην Ισπανία

Στην Ισπανία, ήδη έχουν σημειωθεί δύο κλοπές-«μαμούθ» ελαιόλαδου. Στις 30 Αυγούστου εκλάπησαν 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από το ελαιοτριβείο Marin Serrano El Lagar, μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί από το 1968 έξω από την Κόρδοβα. Η αξία τους υπολογίζεται σε 420.000 ευρώ, σύμφωνα με το CNBC και το ισπανικό μέσο El Mundo.

Η υπόθεση έχει περιπλέξει τις ισπανικές αρχές, καθώς για να κλαπεί από το καλά φυλασσόμενο ελαιοτριβείο και να μεταφερθεί τόσο μεγάλη ποσότητα λαδιού χρειάζεται χρόνος και μεγάλα μέσα μεταφοράς. Επίσης, το λάδι ήταν χύμα (όχι συσκευασμένο), γεγονός που καθιστά δύσκολη την ιχνηλάτηση για πιθανή πώλησή του στη «μαύρη» αγορά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Άλλη μια κλοπή 6.000 λίτρων έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σημειώθηκε στις 23 Αυγούστου στο ελαιoτριβείο Terraverne, κοντά στη Μάλαγα. Η αξία τους υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάλι με το El Mundo, οι κλέφτες μπήκαν στο ελαιοτριβείο απενεργοποιώντας τις κάμερες ασφαλείας και έκλεψαν εννέα παλέτες με συσκευασμένο λάδι, καθώς και ελαιόλαδο που δεν είχε συσκευαστεί, με αποτέλεσμα να χυθεί σημαντική ποσότητα.

Προκάλεσαν επίσης φθορές στο συσκευαστήριο, έκλεψαν ακόμη και τους υπολογιστές και τα έπιπλα που υπήρχαν στον χώρο. Τη διάρρηξη ανακάλυψε υπάλληλος του ελαιοτριβείου, ο οποίος πήγε στις εγκαταστάσεις την επόμενη μέρα και είδε ότι οι πόρτες ήταν ορθάνοιχτες...

Πέρα από την οικονομική ζημιά που υπέστη, το ελαιοτριβείο Terraverne δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης των πελατών του λόγω της απώλειας του κύριου όγκου των εμπορευμάτων του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ