Ελλαδα

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία - Πού καταγράφονται προβλήματα (βίντεο)

Κατολισθήσεις, ισχυροί άνεμοι και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φοίνικες και κύματα στην προκυμαία στην Αργολίδα δείχνουν το πόσο ισχυροί είναι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή
Η κακοκαιρία σαρώνει περιοχές της Ελλάδας προκαλώντας σειρά προβλημάτων © ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Κακοκαιρία και απαγορευτικό πλοίων: Οι περιοχές με προβλήματα και η πορεία των φαινομένων τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία «σαρώνει» πολλές περιοχές της χώρας, έχοντας ήδη δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις και αρκετές ζημιές. Εκτός από τις βροχές και τις καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, αφού οι άνεμοι πνέουν τοπικά έως και τα 9 μποφόρ. Αρκετές είναι οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για πτώσεις δέντρων. 

Νωρίτερα σήμερα Σάββατο (4.11) ακινητοποιήθηκε λόγω πτώσης δέντρων στις ράγες η αμαξοστοιχεία IC 51 της Hellenic Train μεταξύ των σταθμών Αφιδνών και Αγίου Στέφανου. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Hellenic Train υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης και κυκλοφορίας, ενώ αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Κακοκαιρία - Προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου (4.11) οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, του δήμου Αιγιαλείας, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα. Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, οι ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από σήμερα το πρωί περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwpwgqycmzjl)

Κακοκαιρία - Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα - Κλειστοί δρόμοι

Κατολίσθηση οδήγησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας. Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση. Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwq0gspsgl0h)

Κακοκαιρία - Μεγάλα προβλήματα σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα

Ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στα ορεινά των Τρικάλων. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ορισμένων χωριών, ενώ έχουν σημειωθεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ορεινά και πεδινά της περιοχής. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών στα ορεινά προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, 12 μηχανήματα επιχειρούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Σε τέσσερα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας η οδική σύνδεση γίνεται από την πλευρά της Πύλης καθώς η οδική σύνδεση από την πλευρά της Καλαμπάκας έχει διακοπεί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwpzzoju27vt)

Κακοκαιρία - Καθηλωμένα τα εναέρια μέσα στην Εύβοια για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο 

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από το πρωί στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να πέσουν δέντρα στους δρόμους, κόβοντας κυριολεκτικά την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Επί ώρες πολλά χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς κόπηκε η ηλεκτροδότηση. Οι άνεμοι είχαν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στο πλατανόδασος του Καφηρέα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwq2geeturwh)

Κακοκαιρία - Κατολισθήσεις στα Ιωάννινα

Επιπλέον, κατολισθήσεις καταγράφηκαν σε χωριά στα Ιωάννινα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή. Συγκεκριμένα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην Εθνική Οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή. Στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια λόγω των ισχυρών ανέμων και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwpwxru3ep5d)

Κακοκαιρία - Αναποδογύρισαν αυτοκίνητα στην Ξάνθη

Δύσκολη είναι η κατάσταση λόγω της κακοκαιρίας και στην Ξάνθη, όπου καταγράφηκε ανεμοστρόβιλος, που είχε ως αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν αυτοκίνητα και να βρεθούν στη μέση του δρόμου.  Κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, βίντεο του xanthinea.gr καταγράφει αναποδογυρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα, ου βρίσκονταν σταθμευμένα. Οι κάτοικοι μιλούν για ανεμοστρόβιλο, που κράτησε μόλις 10 δευτερόλεπτα, τα οποία ήταν ικανά να προκαλέσουν καταστροφές.

Παράλληλα, από τον ανεμοστρόβιλο ξηλώθηκαν κεραμίδια από οροφές σπιτιών. Δεκάδες ήταν και οι πτώσεις δέντρων μέσα στην πόλη, ενώ μεγάλα κλαδιά έπεσαν στην οδό Γ. Κονδύλη, λίγο πριν το Αμοιρίδειο, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί ένα λεωφορείο και να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του. 

Κακοκαιρία - Η πορεία τις επόμενες ώρες

Σήμερα (4.11), η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για την πορεία της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες. 

Στο έκτακτο δελτίο αναφέρει ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επιμείνουν τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Για αύριο Κυριακή (5.11) αναφέρει ότι τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα καταγραφούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 
 Οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται εντάσεις πρόσκαιρα έως και 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ