Ελλαδα

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες © ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Πού θα έχει κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο - Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε νωρίτερα σήμερα το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προειδοποιώντας για επικίνδυνα φαινόμενα που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή. Από τις επόμενες ώρες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Σύμφωνα με το Meteo, τα φαινόμενα έως σήμερα το βράδυ θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τμήματα της Θεσσαλίας, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwvc1jaospr5)

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 10/11, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η κατηγοριοποίηση αναφέρεται στη χώρα ως σύνολο και ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνιστάται προσοχή.

To επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Από τη μεριά της, η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας ότι την Παρασκευή θα έχουμε ισχυρες βροχές και καταιγίδες, με τη συνοδεία χαλαζοπτώσεων και κεραυνών, στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα.

Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα (10.11)

α. Στο Ιόνιο (περιοχή Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου - Ιθάκης - Λευκάδας) και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως Αχαΐα - Ηλεία).

β. Από τις απογευματινές ώρες στη δυτική Στερεά, τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια (κυρίως στα κεντρικά και νότια).

γ. Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Λέσβος, Λήμνος, Χίος, το βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών) και την Ήπειρο.

Αύριο (11/11)

α. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο - Σάμο), στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν τη Θράκη.

γ. Από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εξασθενήσουν το πρωί της Κυριακής.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από αύριο το πρωί (11/11) μέχρι αργά το απόγευμα.

Γ. Επισημαίνεται πως από το απόγευμα της Κυριακής (12/11) και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (13/11) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και τη Δευτέρα τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το ανατολικό Αιγαίο.

Ο καιρός αύριο Σάββατο 11 Νοεμβρίου σύμφωνα με το Meteo

Βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις αναμένονται το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, εκτός των δυτικών. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές και καταιγίδες με εξαίρεση τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη όπου αναμένονται μόνο σποραδικές βροχές. Μετά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα ενώ σποραδικές βροχές θα σημειωθούν και στα ορεινά της Πίνδου, της Δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwv8h9f1467t)

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Βόρειο Ιόνιο, την Νότια Πελοπόννησο και το Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά ηπειρωτικά άνω των 1800 μέτρων. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα των νοτίων και ανατολικών θα είναι σχετικά αυξημένες και τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα έχουν κατά τόπους χαρακτηριστικά λασποβροχής.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία 8 έως 20, στη Θράκη από 9 έως 21, στη Θεσσαλία από 10 έως 23, στην Ήπειρο από 7 έως 20, στη Δυτική Στερεά από 12 έως 18, στην υπόλοιπη Στερεά από 11 έως 23, στη Δυτική Πελοπόννησο από 14 έως 22, στην υπόλοιπη Πελοπόννησο από 13 έως 24, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 20, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 15 έως 21, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 22, στις Κυκλάδες από 17 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 18 έως 23 και στην Κρήτη από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη θερμοκρασία στα δυτικά τμήματα της χώρας αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το πρωί 5 έως 7 μποφόρ. Μετά το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς έως δυτικούς 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το πρωί 5 έως 7 μποφόρ. Σταδιακά έως το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί 4 έως 6 μποφόρ και από το απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11.11

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις όμως μετά το πρωί θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το πρωί 3 έως 5 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες έως το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές όμως από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, το πρωί όμως θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ και από το απόγευμα θα γίνουν δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Μαρουσάκης: Μπαίνουμε σε μια τροχαία διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας

Από την πλευρά του ο μετωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για μεγάλο όγκο βροχής που θα πέσει αλλά και μια κακοκαιρία που θα περάσει σχετικά γρήγορα.

Για την Αττική εκτίμησε ότι θα σημειωθούν βροχές και πιθανόν και καταιγίδες και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού, αύριο, Σάββατο, είπε ο κ. Μαρουσάκης, θα είναι μια μέρα που το κύμα κακοκαιρίας θα καταλήξει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και θα ανοίξει στις επόμενες περιοχές. Την Κυριακή ωστόσο, ενώ ο καιρός θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, από το απόγευμα θα υπάρξουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Όπως τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας, που θα περνάνε γρήγορα αλλά σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και προβλήματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ