Ελλαδα

Τι λέει ο 41χρονος που νοίκιασε το ίδιο διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή 31 φορές αρπάζοντας 127.000 ευρώ

Έπαιρνε την προκαταβολή και στη συνέχεια έλυνε το μισθωτήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο δίνει τα κλειδιά σπιτιού σε άλλο άτομο που είναι γυρισμένο πλάτη στον φακό
Σειρά από απάτες είχε στήσει 41χρονος στην Αγία Παρασκευή που φέρεται να είχε νοικιάσει το ίδιο διαμέρισμα σε 31 άτομα© Unsplash +

Αγία Παρασκευή: Υπόθεση απάτης με πρωταγωνιστή 41χρονο που νοίκιασε το ίδιο διαμέρισμα 31 φορές για να αρπάξει τις προκαταβολές των ενοικιαστών

Ένας 41χρονος άνδρας στην Αγία Παρασκευή φέρεται να νοίκιασε το σπίτι που διέθετε 31 φορές, αρπάζοντας την προκαταβολή. Στη συνέχεια, φέρεται να προχωρούσε στη λύση του μισθωτηρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δήλωση με το επόμενο θύμα του.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τον Ιούνιο του 2023, ο άνδρας παρουσιαζόταν σαν δικηγόρος και εξαπατούσε τα θύματά του με το πρόσχημα ενοικίασης διαμερίσματος ιδιοκτησίας του στην Αγία Παρασκευή. Ο 41χρονος πρώην υπάλληλος της Βουλής υποστήριξε ότι όσα του καταλογίζονται είναι ψέματα και σχολίασε σε δηλώσεις του στον Alpha: «Είναι δικό μου το ακίνητο και έχω και έγγραφο ότι θα βγει σε πλειστηριασμό τον Μάιο του 2024. Οπότε όποιος και να έμπαινε θα είχε προστασία μόνο για έξι μήνες. Οι μισθώσεις αυτές έγιναν πριν το ακίνητο αυτό βγει σε πλειστηριασμό υπό τον σκοπό να μπορώ να εισπράττω ενοίκιο, ώστε να μπορώ να καλύψω τους μισθωτές, τους ανθρώπους στους οποίους όφειλα χρήματα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwfnavhbjdqh)

Πώς δρούσε ο 41χρονος που νοίκιασε το σπίτι 31 φορές

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο κατηγορούμενος προέβαινε σε σχετικές αναρτήσεις σε ιστοσελίδες ενοικίασης και πώλησης ακίνητης περιουσίας και αφού ερχόταν σε επικοινωνία με υποψήφιους ενοικιαστές-θύματά του, τους αποσπούσε χρηματικά ποσά ως προκαταβολή μηνιαίου μισθώματος, με πρόφαση τη δέσμευση της συμφωνίας. Για να το πετύχει αυτό, συνέτασσε μισθωτήριο συμφωνητικού κατοικίας το οποίο αναρτούσε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, ωστόσο μετά την καταβολή των χρημάτων προέβαινε στη λύση του μισθωτηρίου, ώστε να προχωρήσει σε νέα δήλωση με το επόμενο θύμα του. «Εγώ πλανήθηκα ως προς τις τιμές του ακινήτου, δεν είχα δηλαδή εικόνα από μεσιτικά γραφεία για πόσο κάνει αυτό το ακίνητο και προσπάθησα να βρω την καλύτερη τιμή» πρόσθεσε ο 41χρονος.

«Συστηματικά γίνονται επιστροφές στους ανθρώπους. Όλες οι επιστροφές γίνονται κανονικά, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εξαπάτησης. Έχω επιστρέψει ήδη περίπου 32.000 ευρώ. Όλος ο κόσμος ήθελε να νοικιάσει αυτό το ακίνητο στην τιμή των 700 ευρώ. Η τιμή αυτή για ένα σπίτι 170 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή είναθι ανύπαρκτη. Εγώ έκανα αυτές τις μισθώσεις με σκοπό να προφυλάξω το ακίνητο από τον πλειστηριασμό. Ενα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν ζω μόνος μου, ζω με τον πατέρα μου, ο οποίος δεν ήθελε να βγει από το ακίνητο. Να ξέρουν όσοι νιώθουν εξαπατημένοι ότι θα λάβουν τα χρήματά τους. Λυπάμαι γι’ αυτή την κατάσταση», υποστήριξε, επίσης, μιλώντας στον Alpha. 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από τη μέχρι σήμερα προανάκριση, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος, σε 31 περιπτώσεις απάτης που έχουν εξιχνιασθεί, έχει αποσπάσει συνολικά 127.623 ευρώ από τα θύματά του, επιστρέφοντας σε μερικούς εξ αυτών το χρηματικό ποσό των 31.750 ευρώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwf1618p7lpd)

Τι απαντά η Βουλή για την απάτη με πρωταγωνιστή τον πρώην υπάλληλό της

Αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές σχολιάζουν το περιστατικό: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την παραπομπή στη Δικαιοσύνη από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, προσώπου που φέρεται να εξαπάτησε δεκάδες επίδοξους ενοικιαστές διαμερίσματος του που παρουσιάζεται ως δικηγόρος και υπάλληλος της Βουλής, σας ενημερώνουμε πως ο εν λόγω έχει ήδη παυθεί οριστικώς από τα καθήκοντα του από το πειθαρχικό συμβούλιο της Βουλής για σωρεία σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων και έχει ήδη οδηγηθεί ενώπιον την Δικαιοσύνης για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσληψη του φερόμενου δράστη στη Βουλή έγινε το 2016. Διορίστηκε ως δικηγόρος εκμεταλλευόμενος ρυθμίσεις για άτομα με προβλήματα όρασης και τοποθετήθηκε στην επιστημονική υπηρεσία του κοινοβουλίου. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ωστόσο πως για το συγκεκριμένο άτομο έφταναν σωρεία καταγγελιών περί πλαστογραφιών και υποσχέσεων διορισμών στη Βουλή έναντι αμοιβής. Ο 41χρονος φερόταν να στέλνει email με πλαστογραφημένο το λογότυπο της Βουλής σε διάφορους επιχειρηματίες και πολίτες ζητώντας χρήματα προκειμένου να τα επενδύσει με σίγουρες αποδόσεις. Η Βουλή κινήθηκε άμεσα και διαβίβασε την υπόθεσή του στον εισαγγελέα ενώ το 2022 του επιβλήθηκε ποινή οριστικής παύσης και απόλυσης.

Τι υποστηρίζουν τα θύματα του 41χρονου 

«Μας έλεγε ότι “πιέζομαι οικονομικά και δεν έχω χρήματα να κάνω τη μετακόμιση και δεν έχω χρήματα να βάψω το σπίτι” και αν μπορούμε να του προσκομίσουμε όλα τα χρήματα του χρόνου. Παρόλα αυτά του δώσαμε τα χρήματα δύο μηνών μπροστά και την εγγύηση. Ήταν 2.100 ευρώ. Εμείς ψάχναμε να νοικιάσουμε κάποιο σπίτι για το διαμέρισμα του συγκεκριμένου ανθρώπου, του τηλεφώνησα, μου είπε ο κύριος αυτός ότι πρέπει να περάσατε σύντομα αν θέλετε να το δείτε, γιατί θα το νοικιάσω», δήλωσε στο Mega θύμα του 41χρονου και πρόσθεσε: «Κάτι άρχισε να μας βρωμάει. Μετά μας είπε ότι δεν θα μπορέσω να σας παραδώσω το σπίτι την ημερομηνία που είχαμε συμφωνήσει και μας το πήγαινε από εβδομάδα και σε εβδομάδα. Εμείς καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά, βάλαμε μία δικηγόρο, η οποία έψαξε και βρήκε ότι αυτός ο άνθρωπος κάνει απάτες».

Σύμφωνα με το Mega, άλλο θύμα δηλώνει ότι του έδωσε 9.100 ευρώ, έναν ολόκληρο χρόνο ενοικίων αλλά και εγγύηση. «Εμείς δώσαμε όλο τον χρόνο. Όλο το χρόνο συν μια εγγύηση 9.100 ευρώ δηλαδή. Όλες οι συναλλαγές και όλες οι επικοινωνίες μας ήταν ηλεκτρονικά και με email και η πρώτη καταβολή έγινε τραπεζικά σε λογαριασμό που ήταν δικαιούχος. Πήραμε τον πατέρα του, μας είπε χαρτί και καλαμάρι, ότι δεν μπορείτε να μπείτε στο σπίτι, γιατί ο γιος μου το έχει μισθώσει σε άλλους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwfwtrw347zd)

Ο 41χρονος κατηγορείται για απάτη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, εξύβριση, εκβίαση και απειλή, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ