Ελλαδα

Εφιαλτικές σκηνές μετά το τροχαίο στη Λιβύη περιγράφουν οι τραυματίες

Πώς και πότε ενημερώθηκαν οι αρχές στην Ελλάδα για το τραγικό συμβάν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε δευτερόλεπτα η καμπίνα του λεωφορείου γέμισε μαύρους καπνούς και φλόγες
Σε δευτερόλεπτα η καμπίνα του λεωφορείου γέμισε μαύρους καπνούς και φλόγες © Τwitter

Λιβύη: Τα μοιραία λεπτά πριν και μετά τη σύγκρουση - Οι περιγραφές των τραυματιών για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν

Συνεχίζεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει αναλάβει υποστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συλλογή μαρτυριών από τους τραυματίες του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, με πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη Μαράουα της ανατολικής Λιβύης.

Πέντε νεκροί από το τροχαίο της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη
Πέντε νεκροί από το τροχαίο της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη © The Libya Update/Twitter

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» τουλάχιστον τέσσερις από τους τραυματίες που έχουν ήδη μιλήσει σε αξιωματικούς που εμπλέκονται στην έρευνα, περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση. Τα τέσσερα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου βρίσκονταν στις πίσω θέσεις του λεωφορείου και θυμόντουσαν λεπτομέρειες από τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος.

Οι τραυματίες περιγράφουν μια σφοδρότατη πλαγιομετωπική σύγκρουση που «εκτόξευσε» το λεωφορείο εκτός δρόμου.

Το αυτοκίνητο που ήταν τύπου Land Cruiser και το οδηγούσαν Λίβυοι εθελοντές, «σφηνώθηκε» στην πλευρά του οδηγού του λεωφορείου της ελληνικής αποστολής.

Τα δύο οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, λόγω των καυσίμων που μετέφερε σε εξωτερική δεξαμενή το τροποποιημένο Land Cruiser. Πυκνοί μαύροι καπνοί και φλόγες ξεπήδησαν από το μπροστινό μέρος και αμέσως επεκτάθηκαν στην καμπίνα του λεωφορείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, από τη σύγκρουση τουλάχιστον δύο άτομα που κάθονταν στις μπροστινές θέσεις τινάχτηκαν έξω από το λεωφορείο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά.

Πρόκειται για έναν συνταγματάρχη, τον αρχαιότερο της αποστολής και τον οδηγό του λεωφορείου.

Οι πέντε νεκροί βρίσκονταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα καθίσματα της αριστερής σειράς, πίσω από τον οδηγό, και φαίνεται να έχασαν τις αισθήσεις τους κατά τη σύγκρουση με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν από τη φωτιά που ακολούθησε.

Οι τρεις στρατιωτικοί που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη
Οι τρεις στρατιωτικοί που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη
Οι δύο διερμηνείς που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης
Οι δύο διερμηνείς που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης © Facebook/Tina Bee

Τα λεπτά αμέσως μετά τη σύγκρουση

Σύμφωνα με τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, οι ίδιοι έσπασαν το πίσω τζάμι του λεωφορείου για να απεγκλωβίσουν τους συναδέλφους τους που τραυματίστηκαν πιο σοβαρά.

Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, το μπροστινό μέρος του λεωφορείου φαίνεται πως ήταν απροσπέλαστο εξαιτίας της φωτιάς που είχε ήδη εξαπλωθεί.

Η πρώτη τους μέριμνα παράλληλα με τον απεγκλωβισμό των τραυματιών ήταν να σταθεροποιήσουν αιμορραγικά τους συναδέλφους τους.

Καταλυτική ήταν η συμβολή αξιωματικών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που έχουν την ιδιότητα του διασώστη μάχης. Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας Διάσωσης του ΓΕΕΘΑ με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών σε περιβάλλον μάχης (TCCC).

Πώς ένας τραυματίας ενημέρωσε τις αρχές στην Ελλάδα για το τραγικό συμβάν

Η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της αποστολής χάθηκε από τη στιγμή που οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία των γειτονικών πόλεων. Το βράδυ της Κυριακής κι ενώ οι πληροφορίες που έφταναν στην Ελλάδα διά της διπλωματικής οδού ήταν συγκεχυμένες με αποτέλεσμα να ανακοινώνονται μόνο ελαφρά τραυματίες, ένας από τους τραυματίες επικοινώνησε με τους ανωτέρους του στην Αθήνα και τους ενημέρωσε για το δυστύχημα και το γεγονός ότι υπήρχαν διάσπαρτοι τραυματίες στα νοσοκομεία και ενδεχομένως θύματα.

Ποια είναι η κατάσταση των τραυματιών

Τα τρία περιστατικά που χειρουργήθηκαν χθες είναι τα βαρύτερα και παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ ακόμη επτά εξιτήρια αναμένεται να δοθούν σήμερα. Ο συνταγματάρχης που φέρει κάταγμα στη λεκάνη βρίσκεται σε διαδικασία αποθεραπείας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Στη ΜΕΘ χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη ζωή του νοσηλεύεται ένας πολυτραυματίας ενώ σταθερή παραμένει η κατάσταση του αξιωματικού που φέρει εγκαύματα στον οισοφάγο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ