Ελλαδα

Πενθεί η χώρα για τους πέντε νεκρούς στη Λιβύη

Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες του τροχαίου

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέντε νεκροί από το τροχαίο της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη
Πέντε νεκροί από το τροχαίο της ελληνικής αποστολής στην Λιβύη © The Libya Update/Twitter

Λιβύη: Πενθεί η χώρα για πέντε νεκρούς - Η μοιραία ελληνική αποστολή  

Στο πένθος έχει βυθιστεί όλη η Ελλάδα μετά τον θάνατο των 5 Ελλήνων, που βρέθηκαν στη Λιβύη ως μέλη ανθρωπιστικής αποστολής και έχασαν τη ζωή τους σε φρικτό τροχαίο δυστύχημα. Οι πρώτες πληροφορίες που έφθασαν στην Ελλάδα χθες το απόγευμα από τις αρχές της Λιβύης για αυτό το δυστύχημα, ήταν καθησυχαστικές, αλλά δυστυχώς τελείως λανθασμένες.

Ποιοι ήταν οι πέντε νεκροί Έλληνες στη Λιβύη

Συνολικά, δύο νοσηλεύτριες και ένας υπαξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δύο διερμηνείς σκοτώθηκαν στο τροχαίο-σοκ στη Λιβύη.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο διερμηνείς ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης. Φίλοι και συγγενείς αποχαιρετούν τα δύο αδέλφια που χάθηκαν τόσο άδικα.

«Είναι μερικά πρωινά πού νομίζεις πώς κάποιος κάνει μιά κακόγουστη φάρσα. Όμως όχι.
Τά δυό παιδιά τού προέδρου τής Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, οι διερμηνείς της Ελληνικής Αποστολής πού βρήκαν φρικτό θάνατο στον δρόμο γιά τήν Ντέρνα.
Αγαπημένοι μου μαθητές Φίλιππε & Άντζελα άς είναι ελαφρύ τό χώμα πού θα σας σκεπάσει.
Παρηγορία στόν Κανάκη, την Γκίζελα & τήν Λίλη», αναφέρει ανάρτηση γυναίκας από το περιβάλλον των δύο παιδιών.

Είναι μερικά πρωινά πού νομίζεις πώς κάποιος κάνει μιά κακόγουστη φάρσα. Όμως όχι. Τά δυό παιδιά τού προέδρου τής...

Posted by Efthimia Manousaka on Monday, September 18, 2023

Στρατιωτικές πηγές έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, όπως φημολογούνταν αρχικά στα social media.

Το λεωφορείο με τους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν μέρος μικρής φάλαγγας με ένα τζιπ να προπορεύεται και ένα να ακολουθεί το πούλμαν με τους 19. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός του μοιραίου φορτηγού έσπασε τον σχηματισμό.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvm7c40uwjwp)

H τραγική ιστορία μιας από τις δύο νοσηλεύτριες που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Μια εκ των τριών στρατιωτικών που «έσβησαν» στο τροχαίο ήταν η Ε.Α., με καταγωγή από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία ως νοσηλεύτρια στην Αθήνα, στο 251 ΓΝΑ, και η οικογένειά της έχει ήδη ενημερωθεί για τον χαμό της.

Πενθεί η χώρα για τους πέντε νεκρούς στη Λιβύη

Ο χαμός της Ε.Α. εν ώρα καθήκοντος αποτελεί ένα οδυνηρό πλήγμα για την οικογένειά της, η οποία έχει δεχτεί δύο ακόμη φορές τα χτυπήματα της μοίρας.

Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος

Τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη όπου πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους περιέγραψε ο κ. Γιώργος Σαγιάνος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού σχολείου της Βεγγάζης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαγιάνος, χθες το πρωί στις 10 έφτασε το C-130 στη Λιβύη με τον γενικό πρόξενο, Σταύρο Βενιζέλο, τους τρεις μεταφραστές -εκ των οποίων τα δύο είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας- και ένα παιδί μεικτής οικογένειας, καθώς επίσης και 15 μέλη της αποστολής.

Στη συνέχεια, όπως είπε, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο προς την πόλη Ντέρνα το κοντέινερ με τη βοήθεια, ένα καινούργιο λεωφορείο με τα μέλη της αποστολής και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία.

Σύμφωνα με τον κ. Σαγιάνο, λόγω του ότι η εθνική οδός στη Λιβύη έχει καταστραφεί, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από βουνά και χωριά. Στο χωριό Μαράουα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Έφτασαν το πρωί στην Ελευσίνα οι τραυματίες και οι σοροί των νεκρών

Στις 7:00 το πρωί έφτασε στην Ελευσίνα το C-130, το οποίο μετέφερε τα 13 μέλη της ελληνικής αποστολής. Κάποιοι εξ αυτών τραυματίστηκαν ελαφριά στο τροχαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας τραυματίας έμεινε στο Λιβύη λόγω σοβαρού τραυματισμού στα κάτω άκρα, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του.

Περίπου στις 10:00 το πρωί έφτασε και το αεροσκάφος C – 27 που μεταφέρει τις 5 σορούς των θυμάτων, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια του σφοδρότατου τροχαίου δυστυχήματος, το οποίο έγινε έξω από την Βεγγάζη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvlr02ravk69)

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τραγική κατάληξη από τροχαίο των μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvlzpfky98yh)

Λιβύη: Η στιγμή της άφιξης της ελληνικής αποστολής

Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας The Libya Update, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, 16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου πριν επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο για να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη.

Μια αποστολή που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς λίγη ώρα μετά ενεπλάκησαν στο τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα.

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας», έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος The Libya Update, ενώ λίγη ώρα μετά αναρτούσε το βίντεο στο οποίο φαίνεται να καίγεται το όχημα μεταφοράς τους, μετά τη σύγκρουση με ένα φορτηγό.

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχουν μεταφερθεί 10 από τους 13 συνολικά τραυματίες της ελληνικής αποστολής.

Οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δέκα τραυματίες είναι πιο βαριά από τους υπόλοιπους, καθώς έχει υποστεί κατάγματα στη μέση.

Οι εξηγήσεις του ΓΕΕΘΑ που έκανε αρχικά λόγο για τραυματίες 

Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική του ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, έδωσε σήμερα το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, δια του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvm585kem2tl)

Το μήνυμα Κ. Σακελλαροπούλου και Κ. Μητσοτάκη για τους πέντε νεκρούς Έλληνες 

Τη βαθύτατή της θλίψη εκφράζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον τραγικό θάνατο των πέντε Ελλήνων σε τροχαίο στη Λιβύη, που συμμετείχαν στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ειδικότερα, στην δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Είναι βαθύτατη η θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα, ενώ βρίσκονταν στη Λιβύη, μετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν». 

Την οδύνη του για το θλιβερό περιστατικό εξέφρασε με τη σειρά του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας,...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, September 17, 2023

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.

Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους», έγραψε στο Facebook.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvm7gqbv1hll)

ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένουμε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο τριών στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών, μελών της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους. Παράλληλα, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

«Αναμένουμε το συντομότερο ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιπλέον αναμένουμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλυπητήρια και από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει:

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ