Ελλαδα

Πόρτα - πόρτα οι διασώστες της ΕΜΑΚ - Κρίσιμη νύχτα για τους εγκλωβισμένους

Η στάθμη του νερού πέφτει και αποκαλύπτεται η τραγική πραγματικότητα

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόρτα - πόρτα οι διασώστες της ΕΜΑΚ - Κρίσιμη νύχτα για τους εγκλωβισμένους
Από νωρίς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων © Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κακοκαιρία Daniel: Κρίσιμη νύχτα για τους εγκλωβισμένους. Πόρτα - πόρτα οι διασώστες της ΕΜΑΚ στην Καρδίτσα

Πόρτα-πόρτα πηγαίνουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ στα σπίτια της Καρδίτσας και των γύρω οικισμών σε μια προσπάθεια να διασώσουν τους πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι επί τρία και πλέον 24ωρα λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Η σημερινή νύχτα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα σωστικά συνεργεία αφού η στάθμη του νερού έχει ξεκινήσει και πέφτει και ήδη αποκαλύπτεται η τραγική πραγματικότητα.

Στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας, το νερό παραμένει σε αρκετά σημεία στα τρία μέτρα, ενώ παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης, οι τεράστιες ποσότητες δεν δείχνουν να μειώνονται.

Κακοκαιρία Daniel: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
© EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Στους 12 οι νεκροί

Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 12, καθώς δύο ακόμη γυναίκες φαίνεται να έχουν εντοπιστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάσυρσης τους.

Οι έρευνες μελών της ΕΜΑΚ και του Στρατού θα συνεχιστούν όλο το βράδυ κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς ούτε ρεύμα υπάρχει, ενώ έχει ξεκινήσει να είναι αντιληπτή η μυρωδιά της μούχλας. Τα λιμνάζοντα νερά μέσα στα σπίτια έχουν δημιουργήσει μια έντονη μυρωδιά, ενώ ήδη τα κουνούπια έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Με φακούς στα χέρια και καλώντας όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια δεκάδες διασώστες παλεύουν για ένα ακόμη βράδυ να απεγκλωβίσουν όσους περισσότερους πολίτες μπορούν.

Πόρτα - πόρτα οι διασώστες της ΕΜΑΚ - Κρίσιμη νύχτα για τους εγκλωβισμένους
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης

Οι πτήσεις των ελικοπτέρων έχουν διακοπεί και θα ξεκινήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των σημείων όπου θα ξεκινήσουν την παροχή βοήθειας αύριο, Σάββατο, πρωί πρωί.

Η επιλογή γίνεται βάση των αναγκών που έχουν οι εγκλωβισμένοι. Προηγούνται οι άρρωστοι, οι οικογένειες και όσοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Όσοι δεν κινδυνεύουν θα απεγκλωβιστούν σε δεύτερο χρόνο, ενώ σχεδιάζεται ήδη η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, νερό δηλαδή και φαγητό στους παραμένοντες.

Ρεύμα και νερό στις περιοχές που έχουν καλυφθεί από τα νερά δεν αναμένεται να υπάρξει, με τις πρόχειρες εκτιμήσεις και εαν δεν υπάρξει αλλαγή του καιρού προς το χειρότερο, στα μέσα προς τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Όλα βέβαια, θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα χρειαστεί να απορροφηθούν τα εκατομμύρια κυβικά νερού που έχουν καλύψει τον Θεσσαλικό κάμπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ