- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θλιβερή εικόνα από τη φωτιά στη Ρόδο: Οι καπνοί φαίνονται από δορυφόρο
Ορατοί από το διάστημα και οι καπνοί από Κάρυστο και Κέρκυρα
Δορυφόροι κατέγραψαν εικόνες από τους καπνούς των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο
Αποκαρδιωτικές εικόνες έχει καταγράψει ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus από τη φωτιά στη Ρόδο.
Σε φωτογραφία από τον δορυφόρο Sentinel, φαίνεται ο καπνός από την πυρκαγιά, αλλά και το μέγεθος των καμένων εκτάσεων. «Η Ελλάδα υπομένει καυτές θερμοκρασίες, οι οποίες καθιστούν τον φετινό Ιούλιο τον πιο θερμό εδώ και 50 χρόνια», σχολιάζει η υπηρεσία.
The wildfires in #Ροδος🇬🇷 are among hundreds to have broken out across #Greece recently
— Copernicus EU (@CopernicusEU) July 24, 2023
The country has been enduring scorching temperatures, making this July its hottest in 50 years
Yesterday, #Copernicus #Sentinel3🇪🇺🛰️captured this image of the smoke plume drifting south pic.twitter.com/P2mKNLWMGs
Η υπηρεσία Copernicus έχει, εξάλλου, ενεργοποιηθεί για να χαρτογραφήσει το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο υπολογίζεται σε δεκάδες - ίσως και εκατοντάδες - χιλιάδες καμένα στρέμματα.
#ImageOfTheDay
— 🇪🇺 DG DEFIS #StrongerTogether (@defis_eu) July 24, 2023
A massive #wildfire is raging in #Rhodes island, #Greece 🇬🇷
Tens of thousands of people have been evacuated
➡️The @CopernicusEMS #RapidMappingTeam has been activated (#EMSR675)
⬇️#Sentinel2 🇪🇺🛰️ image from 23 July showing the burn scar of the #RhodesWildfire pic.twitter.com/ZB7NsBzuyE
Ορατοί από το διάστημα και οι καπνοί από Κάρυστο και Κέρκυρα
Ορατή από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-10 είναι η μεταφορά καπνού από τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Κέρκυρα, Εύβοια (Κάρυστος) και Ρόδο.
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα που ελήφθη στις 09:55, η μεταφορά του καπνού από την πυρκαγιά της Κέρκυρας προσεγγίζει τα 400 km, από την πυρκαγιά της Εύβοιας (Κάρυστος) τα 300 km και από την πυρκαγιά της Ρόδου τα 430 km.
Δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες μέχρι το απόγευμα
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολικών συνθηκών στις περιοχές όπου εξελίσσονται δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, τα υψηλής ανάλυσης προγνωστικά στοιχεία που έχει διαθέσιμα η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ δείχνουν ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη, σε Κέρκυρα και Αχαϊα περιμένουμε Β/ΒΔ ανέμους με εντάσεις 4-5 μποφόρ (τοπικά 6 μποφόρ), ενώ σε Εύβοια (Κάρυστο) και Ρόδο, οι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) από Β/ΒΑ και ΒΔ διευθύνσεις, αντίστοιχα.
Επισημαίνεται ότι λόγων των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καύσιμων είναι εξαιρετικά υψηλή, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς και η εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους και έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από τα κύρια μέτωπα).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι πότε είναι η νέα προθεσμία
Αναλυτικά τι θα ισχύσει και ποιες ώρες
Έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται στην Αθήνα το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Η εισαγωγή θα γίνει μέσω γραπτής δοκιμασίας γνώσεων και δεξιοτήτων
Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες
Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη διάσωση του 34χρονου που εγκλωβίστηκε στο υποθαλάσσιο σπήλαιο
Παραλίγο να έρθουν στα χέρια οδηγοί ταξί στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Από πότε ξεκινά το μεσημέρι και από πότε το βράδυ
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Ποιες περιοχές θα κάνουν παρέλαση με βροχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.