Ελλαδα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή, για πρώτη φορά φέτος

Ποιες περιοχές τίθενται σε «κόκκινο συναγερμό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή, για πρώτη φορά φέτος
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο, Κυριακή 23 Ιουλίου, προειδοποιεί η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας - Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό».

Προειδόποίηση για ακόμα δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη δασικών πυρκαγιών απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, καλώντας τους δήμους σε όλη τη χώρα να λάβουν έκτακτα μέτρα καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι σε ορισμένες περιοχές στις κατηγορίες τέσσερα και πέντε.

Σε «κόκκινο συναγερμό» τίθενται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας, μετά τις τελευταίες προβλέψεις για τον χάρτη επικινδυνότητας που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία για αύριο, Κυριακή 23 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά φέτος, στον πίνακα επικινδυνότητας πυρκαγιάς που δημοσιεύθηκε για αύριο Κυριακή, ο βαθμός φτάνει το 5, δηλαδή ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - κατάσταση συναγερμού.

Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού 5 προβλέπεται την Κυριακή 23/07 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, δυνάμεις από οκτώ χώρες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ Τουρκία, Ισραήλ και Ιορδανία έχουν στείλει αεροσκάφη.

Με ένταση στη φωνή του ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν στους 45 βαθμούς και σημαντική ενίσχυση των ανέμων σύμφωνα με την ΕΜΥ».

Όπως δήλωσε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Ευβοια, Βοιωτια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Ηλίας, της Αχαϊας και στα νησιά περιφερειακής κατάστασης Ρόδου».

Σύμφωνα με την ενημέρωση η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Γενική Γραμματειας Πολιτικής Προστασίας απηύθηνε έκκληση προς τις περιφέρεις και τους δήμους ώστε να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.

«Να λάβουν όλα τα μέτρα με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες» είπε ο κ. Αρτοποιός ζητώντας να διασφαλίσουν την απαγόρευση διέλευσης πολιτών σε δάση και περιοχές Natura.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.