Ελλαδα

Πύρινος εφιάλτης για τέταρτη νύχτα - Μαίνεται η φωτιά σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο

Ο πρώτος απολογισμός των μέχρι τώρα ζημιών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πύρινος εφιάλτης για τέταρτη νύχτα - Μαίνεται η φωτιά σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο
© VASILIS PSOMAS / EPA

Φωτιές: Εκτός ελέγχου το μέτωπο στη Δυτική Αττική, δύσκολη η κατάσταση σε Λακωνία και Ρόδο

Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων στα πύρινα μέτωπα της Δυτικής Αττικής που μαίνονται ανεξέλεγκτα, μετά τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (20.7).

O πύρινος εφιάλτης επέστρεψε για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ παρά την πρωινή εικόνα ύφεσης και ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι το «μπαράζ» μηνυμάτων από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη, ενώ αργότερα εκκενώθηκε και η Οινόη προς τις Ερυθρές.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, οι ακραίες καιρικές συνθήκες διαμορφώνουν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς.

Οι μεγάλες αναζωπυρώσεις εντοπίστηκαν στα Μέγαρα, στη θέση Καραούλι, στο Μελετάκι και στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας, οι οποίες εξελίχθηκαν σε νέες φωτιές, καταστρέφοντας σπίτια και δάσος. H κατάσταση στο πύρινο μέτωπο λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο καπνός φτάνει στον Πειραιά.

Στις αδιάκοπες προσπάθειες κατάσβεσης, ενεργή ήταν η συμμετοχή 22 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών που έχουν έρθει στη χώρα ως διεθνής βοήθεια, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Στη Μάνδρα υπάρχουν πολλαπλές εστίες που μετατοπίζονται με τη φορά του ανέμου, ενώ η φωτιά καίει πυκνό πευκοδάσος, με τον μαύρο καπνό να δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης, με την εικόνα να είναι ελαφρώς καλύτερη μετά τις συνεχείς ρίψεις νερού.

Αναζωπυρώσεις και σε Λακωνία, Ρόδο

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία. Οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε 3 με 4 μέτωπα.

Στην περιοχή πνέουν νοτιοανατοολικοί άνεμοι και επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική έκταση.

Στη Ρόδο, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχείρησαν νωρίτερα από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Μήνυμα εγρήγορσης από τον Μητσοτάκη

Σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

«Απαιτείται εγρήγορση, τα δύσκολα δεν έχουν περάσει» τόνισε νωρίτερα, προαναγγέλλοντας μέτρα δασοπροστασίας και ειδική μέριμνα για τα περιαστικά δάση της Αττικής.

Σημειώνεται ότι η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα μετατίθεται για το επόμενο διάστημα, ενώ ο Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα παραστεί την Κυριακή (23.7) στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ο πρώτος απολογισμός των μέχρι τώρα ζημιών

Δεκάδες κατοικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κλιμάκια της οποίας έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών στους Δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν καταγραφεί και άλλα αιτήματα.

Συνολικά, 60 κατοικίες είναι πλήρως κατεστραμμένες (κόκκινες), 48 χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατάλληλες να κατοικηθούν (κίτρινες) και έως ότου επισκευαστούν και 43 χρειάζονται μικρές επισκευές (πράσινες).

Η καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις, με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις περιφέρειες και τους δήμους είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοψιών από τα 24 κλιμάκια, εντοπίστηκαν ανά δήμο τα εξής:

Δήμος Σαρωνικού

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 51 κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ. Εξ αυτών:

  • 17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
  • 17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
  • 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 74 κτίσματα. Εξ αυτών:

  • 32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
  • 23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
  • 19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
  • Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.

Δήμος Μεγαρέων

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 6 κτίσματα. Εξ αυτών:

  • 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
  • 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστεί – ακατάλληλο για χρήση («κίτρινο»)
  • 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 20 κτίσματα. Εξ αυτών:

  • 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
  • 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
  • 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
  • Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ