Ελλαδα

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο – Ύφεση στα πύρινα μέτωπα Λακωνίας και Δυτικής Αττικής

Σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο – Ύφεση στα πύρινα μέτωπα Λακωνίας και Δυτικής Αττικής
© VASILIS PSOMAS / EPA

Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο – Βελτιωμένη η εικόνα στα πύρνινα μέτωπα Λακωνίας και Δυτικής Αττικής

Συνεχίζεται για πέμπτη μέρα η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο, όπου καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι επιχειρούσαν στα πύρινα μέτωπα. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 30.000 στρέμματα από παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς ωστόσο να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.

Περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές εγκλωβίστηκαν από την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο αλλά, όπως έγινε γνωστό μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το σημείο.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ έχουν ενισχυθεί και πρόκειται να ενισχυθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για προληπτικούς λόγους, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 22 Ιουλίου, εκκενώθηκε επίσης ο χώρος της κατασκήνωσης του χωριού Λάρδου, καθώς οι καπνοί από τη φωτιά καθιστούσαν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Στην κατασκήνωση συμμετείχαν περίπου 100 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ασφαλές σημείο προκειμένου να τα παραλάβουν οι γονείς και οι φροντιστές τους.

Πυροσβεστική: Δύσκολη η κατάσταση

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, η κατάσταση στη φωτιά στη Ρόδο παραμένει δύσκολη.

Αυτή την ώρα το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πάνω από το χωριό Λάερμα και κινείται ανατολικά προς το φράγμα Γαδουρά.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (21.7) ζητήθηκε μέσω του 112 η εκκένωση της Λάερμας προς τον Αρχάγγελο, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό.

Στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu8fp5tkrq09)

Βελτιωμένη η εικόνα σε Λακωνία και Δυτική Αττική

Σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Λακωνία και Δυτική Αττική, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός οι δυνάμεις παραμένουν στο σημείο αδιάλειπτα για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στη Μάνδρα πραγματοποιούνται στοχευμένες ρίψεις νερού στα σημεία που υπάρχουν ακόμα μικροεστίες φωτιάς ή καπνός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu8hs6tkxu9t)

Στη Λακωνία παρέμειναν και τη νύχτα ισχυρές επίγειες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς που υπάρχουν και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Διεθνής βοήθεια στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ νέα συνδρομή σε πυροσβεστικά αεροσκάφη θα φθάσει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας:

Η Κύπρος, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Αir Τractor μέσω rescEU και η Κροατία, η οποία απέστειλε 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415, επίσης μέσω rescEU.

Υπενθυμίζεται ότι εναέρια συνδρομή στη χώρα μας έχουν παράσχει, επίσης, στο πλαίσιο αντίστοιχου αιτήματος που έχει υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, η Ιταλία με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU και η Γαλλία, επίσης με δύο αεροσκάφη CL-415.

Αναφορικά με τις επίγειες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνδράμουν τους Έλληνες πυροσβέστες στα μέτωπα των πυρκαγιών, πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα έχουν αποστείλει ήδη η Ρουμανία (40 πυροσβέστες και 5 οχήματα) και η Σλοβακία (31 πυροσβέστες και 15 οχήματα).

Εντός της ημέρας φτάνουν στην Αττική οι 149 πυροσβέστες συνοδεία 49 οχημάτων από την Πολωνία. Η Ρουμανία αποστέλλει επιπροσθέτως 50 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ πεζοπόρο τμήμα με 50 πυροσβέστες καθώς και 10 οχήματα αποστέλλει και η Βουλγαρία.

Τους Έλληνες πυροσβέστες συνδράμουν ταυτόχρονα και ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, που μετέχουν στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι εναέρια συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχει λάβει η χώρα μας και σε διμερές επίπεδο, από το Ισραήλ και την Ιορδανία. Τρία εναέρια μέσα θα στείλει και η Τουρκία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ