Ελλαδα

Και στη Λεωφόρο Κηφισίας το Μετρό - Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν

Το κομμάτι που θα καλύψει την Κηφισίας μέχρι το «δαχτυλίδι» στην Αττική Οδό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΤΑΣΥ: Ξεκινά το έργο κάλυψης του δικτύου του Μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας
© EUROKINISSI/ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετρό: Θα περνά και από τη Λεωφόρο Κηφισίας - Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν - Το κομμάτι που θα καλύψει την Κηφισίας μέχρι το «δαχτυλίδι» στην Αττική Οδό

Σταθμοί του Μετρό επί της Λεωφόρου Κηφισίας θα δώσουν τέλος στην κυκλοφοριακή ασφυξία της κεντρικής αυτής αρτηρίας της πρωτεύουσας.

Φυσικά, στο επίκεντρο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται η Γραμμή 4 του Μετρό, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, έχοντας προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ. Σύντομα ο μετροπόντικας θα ξεκινήσει τον... δρόμο του από την Κατεχάκη για να αρχίσει το βασικό κατασκευαστικό έργο.

Σε πρώτη φάση θα κατασκευαστεί το Tμήμα Α, Άλσος Βεΐκου-Γουδή, με γραμμή μήκους 12,8 χλμ. και 15 σταθμούς, οι οποίοι θα είναι οι εξής: Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, πάντως, η γραμμή 4 του Μετρό δεν θα σταματήσει στο τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή. Όπως επεσήμανε ο κ. Καραμανλής στο Liberal, ήδη βρίσκεται υπό μελέτη η επέκταση της Γραμμής 4 προς τα βόρεια, που θα καλύψει την Κηφισίας μέχρι το «δαχτυλίδι» στην Αττική Οδό.

Πρόκειται για το τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι με γραμμή μήκους 9,6 χλμ. και 8 σταθμούς σε Γουδή, Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σίδερα, Παράδεισος, ΟΤΕ και Μαρούσι.

Εκτιμάται πως το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 θα τεθεί σε λειτουργία το 2029 και θα αποσυμφορήσει σε τεράστιο βαθμό τους κεντρικούς σταθμούς Μετρό εξυπηρετώντας εκατομμύρια επιβάτες.

Τέλος, το τμήμα Β, Γουδή-Μαρούσι, με γραμμή επί της Λεωφόρου Κηφισίας, απαιτεί αρκετή έρευνα και μελέτη. Ως εκ τούτου, δύσκολα θα είναι έτοιμο πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Τι γνωρίζουμε για το τμήμα Α της Γραμμής 4

Το τμήμα Α της Γραμμής 4 αποτελεί τμήμα του προγραμματιζόμενου, μακροπρόθεσμα προς υλοποίηση, συνολικού έργου της Γραμμής 4 και έχει μήκος 12,8 χλμ. περίπου και επιπλέον περιλαμβάνει τη Συνδετήρια Σήραγγα της Γραμμής 4 με τις Γραμμές 2 & 3 και τη Σήραγγα Πρόσβασης και τον χώρο Εναπόθεσης/Συντήρησης Συρμών Κατεχάκη.

Το έργο περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς και 9 ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

Το τμήμα Α της Γραμμής 4 του μετρό, έχει σχεδιασθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης και την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δικαστήρια και μεγάλα δημόσια κτίρια Οργανισμών ή Υπουργείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το τμήμα Α της Γραμμής 4 οι πρόδρομες εργασίες προχωρούν κανονικά, τα εργοτάξια και τα φρέατα έχουν στηθεί σε σταθμούς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Οι σταθμοί

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος από τη θέση αυτή θα ξεκινά το δεύτερο τμήμα της Γραμμής 4 προς Μαρούσι. Η περιοχή επομένως θα αναβαθμιστεί σε συγκοινωνιακό κόμβο με τις Γραμμές 3 και 4 του Μετρό να ενώνουν τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αθήνας και το κέντρο.

Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν στη Γραμμή 4 του μετρό είναι οι εξής:

 • Σταθμός «Άλσος Βεΐκου» επί της λεωφόρου Βεΐκου - Ομορφοκκλησιάς πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων.
 • Σταθμός «Γαλάτσι» στη διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου.
 • Σταθμός «Ελικώνος» στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος, παρά το λόφο Ελικώνος.
 • Σταθμός στην πλατεία Κυψέλης (Δήμος Αθηναίων).
 • Σταθμός «Δικαστήρια» σε ελεύθερο χώρο στα δυτικά του συγκροτήματος των κτιρίων των δικαστηρίων (Δήμος Αθηναίων).
 • Σταθμός «Αλεξάνδρας» σε ελεύθερο χώρο στην διασταύρωση Λεωφ. Αλεξάνδρας και οδού Μουστοξύδη (Δήμος Αθηναίων).
 • Σταθμός «Εξάρχεια» στην πλατεία Εξαρχείων (Δήμος Αθηναίων).
 • Σταθμός «Ακαδημία», σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2, κάτω από την οδό Ακαδημίας.
 • Σταθμός «Κολωνάκι» στην ομώνυμη πλατεία (Δήμος Αθηναίων).
 • Σταθμός «Ευαγγελισμός» πλησίον του υφιστάμενου σταθμού, με άμεση σύνδεση για τους επιβάτες των γραμμών 3 & 4 (Δήμος Αθηναίων).
 • Σταθμός «Καισαριανή» στην περιοχή διασταύρωσης των οδ. Υμηττού και λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως.
 • Σταθμός «Πανεπιστημιούπολη» στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
 • Σταθμός «Ιλίσια» στην περιοχή της πλατείας Κύπρου και της πλατείας Αόρνου στα 'Ανω Ιλίσια.
 • Σταθμός «Ζωγράφου» στην περιοχή της πλατείας Γαρδένιας στο δήμο Ζωγράφου και τέλος,
 • Σταθμός «Γουδή» στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας και οδού Λοχ. Σπηλιόπουλου, επίσης στο δήμο Ζωγράφου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ