Ελλαδα

«Τους έδεναν στο καλοριφέρ», καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό

«Έβγαζαν τους νεκρούς νύχτα για να μην τους βλέπει η γειτονιά»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέρια ηλικιωμένης γυναικάς που φορά δαχτυλίδια και κρατά τη μαγκούρα της
© Pixabay / sabinevanerp

Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Οι μαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων και την απομάκρυνση των νεκρών από το κτίριο 

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι ηλικιωμένοι - τρόφιμοι του Γηροκομείου στον Κορυδαλλό. Μόλις την Παρασκευή (10.2) έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου -που διενεργήθηκε μετ΄εμποδίων- οι ηλικιωμένοι βρέθηκαν αφυδατωμένοι και κλειδωμένοι μέσα στα δωμάτια

Πρώην εργαζόμενη του Γηροκομείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι το προσωπικό έδενε τους ηλικιωμένους, τους άφηνε εντελώς απεριποίητους και έβγαζε τους νεκρούς νύχτα για να μη γίνονται αντιληπτοί. «Οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών ήταν απερίγραπτες, ήταν αξιολύπητες. Εκτός από επιθετικές συμπεριφορές του ιδιοκτήτη της κλινικής, του γιατρού, ήταν και του προσωπικού. Όλο το προσωπικό κακοποιούσε. Νύχτα έφερναν φέρετρα. Κάθε φορά που πέθαινε κάποιος, γιατί μπορεί και μέσα σε μία ημέρα να είχε και δύο θανάτους, έφερναν τα φέρετρα νύχτα για να μην τους βλέπει η γειτονιά», δήλωσε πρώην εργαζόμενη στη δομή. 

Η γυναίκα αναφέρθηκε στις δηλώσεις της σε συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος όπως είπε «έδενε τους ασθενείς, είτε αυτό ήταν στα κρεβάτια, είτε αυτό ήταν σε κάποιο καλοριφέρ με τα χέρια πίσω. Αυτός ο άνθρωπος για μένα είναι εγκληματίας. Τους έδενε και μπορεί να τους άφηνε ώρες με ακαθαρσίες επάνω τους. Τον ένοιαζε καθαρά το πως θα γεμίσει την τσέπη του».

Όπως η ίδια λέει πριν το επισκεπτήριο όλα άλλαζαν. «Συνήθως τα επισκεπτήρια όσο εργαζόμουν εγώ εκεί, ήταν από τις 17:00 μέχρι τις 20:00. Πριν, στην απογευματινή βάρδια δηλαδή 15:00 πίεζε πάρα πολύ το προσωπικό να τα έχουν όλα στην εντέλεια, έτσι ώστε 17:00 που θα έρθουν οι συγγενείς να είναι όλα τέλεια και 20:00 μόλις έκλειναν οι πόρτες ξεκινούσε το μαρτύριο για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν ήταν επιβίωση, ήταν αργός θάνατος. Το βράδυ κατέβαζαν εκείνους που ήταν παραμελημένοι από τους συγγενείς τους, που δεν είχαν κάποια επαφή με τους συγγενείς τους και έμεναν εκεί πέρα με τη σύνταξή τους, δηλαδή πλήρωναν με τη σύνταξή τους, όπου τους συγκεκριμένους τους κατέβαζε στο ισόγειο σε ράντζα, με παλιοκουβέρτες πάνω τους και τους άφηνε εκεί όλο το βράδυ. Δεν είχαν δηλαδή κάποιο δωμάτιο αυτοί. Τις ώρες του επισκεπτηρίου τους έβαζε κανονικά στους ορόφους σε καρέκλες, σε τραπεζαρίες για να μην αντιληφθούν τίποτα οι συγγενείς»

Γυναίκα που πήρε τον θείο της από το Γηροκομείο στον Κορυδαλλό περιγράφει την κατάστασή του: «Ήταν πολύ χάλια. Ήρθε η μητέρα μου σπίτι και μου είπε ότι θα τον πάρουμε. Ότι ήταν βρώμικα – από νοσοκόμες καμία προσοχή», περιγράφει.

38 ηλικιωμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη δομή, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού. Ήδη από την Παρασκευή (10.2) σπεύδουν στον Κορυδαλλό συγγενείς των ηλικιωμένων προκειμένου να δουν και να τους απομακρύνουν από τη συγκεκριμένη δομή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqfy621m7ve1)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ