Κοσμος

12 Φεβρουαρίου 1993, ημέρα μαρτυρίου του 2χρονου James Bulger στα χέρια δύο 10χρονων δολοφόνων

Τα γεγονότα που καταγράφηκαν σαν σήμερα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου η απαγωγή, ο βασανισμός και η δολοφονία του James Bulger στη Βρετανία
© Youtube

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Το 1993 βασανίζεται και δολοφονείται ο James Bulger, ένα αγόρι 2 ετών, από δύο 10χρονους - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Έχουν περάσει ακριβώς 30 χρόνια. Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1993 ο James Bulger, μόλις στα 2 του χρόνια, απήχθη από πολυκατάστημα, βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από 10χρονους δράστες, που συνελήφθησαν και δικάστηκαν για τις αποτρόπαιες πράξεις τους. 

Η 12η Φεβρουαρίου κυλούσε ήρεμα στο εμπορικό κέντρο New Strand στο Bootle της Βρετανίας. Ο 2 ετών James Bulger και η μητέρα του απολάμβαναν τη βόλτα και τις αγορές τους, χωρίς τίποτα να προμηνύει το τραγικό τέλος του μικρού αγοριού σχεδόν δύο ώρες μετά. Όταν κάποια στιγμή η μητέρα του James τον άφησε από το χέρι για να πληρώσει στο κατάστημα που είχαν επισκεφτεί, οι χαρούμενες στιγμές έγιναν εφιάλτης. Το παιδί είχε απομακρυνθεί και είχε ήδη πέσει θύμα απαγωγής από δύο 10χρονα παιδιά, τα οποία το είχαν πάρει από το χέρι και το οδήγησαν μακριά από το εμπορικό κέντρο. Η ώρα ήταν περίπου 15:40 το απόγευμα. 

Ο Robert Thompson και ο Jon Venables είχαν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα να παρατηρούν επίμονα παιδιά, μέχρι που βρήκαν τον στόχο τους στο πρόσωπο του James Bulger. Εκείνη την ημέρα δεν είχαν πάει στο σχολείο και σχεδίαζαν - όπως είχαν πει αργότερα- να παρασύρουν κάποιο παιδί και να το ρίξουν στον αυτοκινητόδρομο. Οι δύο ανήλικοι άρχισαν να χτυπούν το παιδί στο κεφάλι και το πρόσωπο, προσπάθησαν να σπρώξουν τον James σε παρακείμενο κανάλι για να κάνουν την πλάκα τους, ενώ ο μικρούλης έκλαιγε γοερά.

Αν και αρκετοί είδαν τα παιδιά, κανείς δεν επενέβη. Όταν δύο άτομα τους μίλησαν, οι 10χρονοι απάντησαν είτε ότι το 2χρονο αγόρι είναι αδελφός τους, είτε ότι είχε χαθεί και το πήγαιναν στο Αστυνομικό Τμήμα. Οδηγήθηκαν στο Walton και από εκεί κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ένα από τα αγόρια πέταξε μπλε μπογιά που είχαν κλέψει νωρίτερα από το Εμπορικό Κέντρο στο αριστερό μάτι του Bulger. Τον κλώτσησαν, του πέταξαν τούβλα και πέτρες. Τοποθέτησαν μπαταρίες στο στόμα του Bulger, έριξαν πάνω του ένα μεγάλο κομμάτι πλάκας. Όπως διαπίστωσε αργότερα ο ιατροδικαστής, το παιδί είχε 10 κατάγματα στο κρανίου του, ενώ είχε υποστεί περίπου 42 συνολικά τραυματισμούς. Ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί ποιο ήταν το θανατηφόρο χτύπημα. 

Ο Thompson και ο Venables ξάπλωσαν τον James Bulger στις σιδηροδρομικές γραμμές και έβαλαν το κεφάλι του κάτω από πέτρες, ελπίζοντας ότι ένα τρένο θα τον χτυπούσε και ο θάνατός του θα θεωρούνταν ατύχημα. Όταν το πρώτο τρένο πέρασε, το σώμα του παιδιού κόπηκε στη μέση. Το πτώμα του εντοπίστηκε δύο ημέρες αργότερα. 

Η αστυνομία υποψιάστηκε ότι τα αγόρια είχαν επιτεθεί σεξουαλικά στον Bulger, καθώς του είχαν αφαιρέσει τα παπούτσια, τις κάλτσες, το παντελόνι και το εσώρουχο. Η αστυνομία βρήκε γρήγορα εικόνες και βίντεο της απαγωγής του Bulger από το εμπορικό κέντρο New Strand από δύο άγνωστα αγόρια. Ένα τρίτο, άσχετο με την υπόθεση αγόρι, κρατήθηκε για ανάκριση αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο.  Οι δράστες αποκαλύφθηκαν μετά το τηλεφώνημα μίας γυναίκας στην αστυνομία, η οποία θυμήθηκε ότι είδε τους δύο 10χρονους στην περιοχή το μοιραίο απόγευμα.

Το σοκ για την κοινή γνώμη της Βρετανίας μετά την αποκάλυψη της ηλικίας των δολοφόνων ήταν μεγάλο. Άμεσα, παιδοψυχολόγοι και αστυνομικοί συνεργάστηκαν για τις καταθέσεις των δύο παιδιών. Κανείς δεν παραδέχθηκε την πράξη του, παρότι όλα τα στοιχεία ήταν ενοχοποιητικά. Έτσι, στις 24 Νοεμβρίου 1993, σε ηλικία 11 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του James Bulger από το δικαστήριο του Πρέστον και έγιναν οι μικρότεροι σε ηλικία καταδικασμένοι δολοφόνοι του 20ού αιώνα.

James Bulger's mother vows to continue fight for change 30 years after son's murder | ITV News

Ο Τύπος για αρκετό καιρό δεν ήξερε ούτε τα ονόματά τους, ούτε την ηλικία τους, σε μία προσπάθεια να προστατευτεί η διαδικασία, αλλά και οι οικογένειές τους, οι οποίες έπρεπε να αποχωρήσουν από την περιοχή λόγω του κύματος οργής για τις φρικτές πράξεις των παιδιών τους. Άλλωστε, οι αρχές δεν αποφάσισαν να κρατηθούν σε κοινές φυλακές ανηλίκων, αλλά σε δομές όπου ήταν ασφαλείς και καταγράφονταν καθημερινά οι κινήσεις τους. 

Τον Ιούνιο του 2001, μετά από επανεξέταση έξι μηνών, το συμβούλιο έκρινε ότι τα αγόρια δεν αποτελούν πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και μπορούσαν να αφεθούν ελεύθερα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ ενέκρινε την απόφαση και αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες εβδομάδες αργότερα μετά από οκτώ χρόνια φυλάκισης. Και στα δύο αγόρια δόθηκαν νέες ταυτότητες και μεταφέρθηκαν σε μυστικές τοποθεσίες στο πλαίσιο ενός προγράμματος τύπου «προστασίας μαρτύρων». Οι όροι της αποφυλάκισής τους περιελάμβαναν τα εξής: δεν τους επιτρεπόταν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή με την οικογένεια του Bulger, τους απαγορεύτηκε να επισκεφθούν την περιοχή του Merseyside, ενώ απαγορεύτηκε και στα ΜΜΕ να μεταφέρουν ειδήσεις που αφορούν την ταυτότητά τους. 

Το 2005 ο Venables επισκέφτηκε την περιοχή που τους είχε απαγορευτεί, άρχισε να πίνει και να παίρνει ναρκωτικά, ενώ φέρεται να είχε κατεβάσει στον υπολογιστή του και υλικό παιδικής πορνογραφίας. Συνελήφθη το 2008 μετά από έναν καβγά και επέστρεψε στη φυλακή. Τα επόμενα χρόνια θα μπαινόβγαινε στη φυλακή. 

The James Bulger murder: Inside the chilling police investigation | 60 Minutes Australia

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Γεγονότα 

881 - Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ στέφει τον βασιλιά της Ιταλίας, Κάρολο τον Παχύ, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1429 - Μάχη των Ρεγγών: Οι αγγλικές δυνάμεις υπερασπίζονται επιτυχώς μία φάλαγγα προμηθειών με προορισμό τον στρατό που πολιορκεί την Ορλεάνη.
1502 - Ο Βάσκο ντα Γκάμα αναχωρεί από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για το δεύτερο ταξίδι του στην Ινδία.
1541 - Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια ιδρύει την πόλη Σαντιάγο στη Χιλή.
1554 - Ένα χρόνο μετά τη διεκδίκηση του θρόνου της Αγγλίας, η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι αποκεφαλίζεται για προδοσία.
1689 - Το Συμβατικό Κοινοβούλιο της Αγγλίας αποφαίνεται ότι η φυγή στη Γαλλία, το 1688, του Ιάκωβου Β΄, του τελευταίου καθολικού Βρετανού μονάρχη, συνιστά παραίτηση.
1733 - Ιδρύεται η Τζόρτζια, η 13η αποικία από τις Δεκατρείς Αποικίες.
1817 - Ο πατριωτικός στρατός της Αργεντινής και της Χιλής, αφού διέσχισε τις Άνδεις, νικάει τα ισπανικά στρατεύματα στη μάχη του Τσακαμπούκο.
1818 - Ο Μπερνάρδο Ο' Χίγκινς εγκρίνει επίσημα την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Χιλής κοντά στην Κονσεπσιόν.
1832 - Ο Ισημερινός προσαρτά τα νησιά Γκαλαπάγκος.
1944 - Βυθίζεται στα ανοικτά του Σουνίου το ατμόπλοιο Όρια, με θύματα πάνω από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου.

Το Ναυάγιο του "ORIA"

1945 - Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ της κυβέρνησης του Νικολάου Πλαστήρα και αντιπροσώπων του Ε.Α.Μ.
1947 - Ο μεγαλύτερος παρατηρούμενος σιδηρομετεωρίτης δημιουργεί κρατήρα στην περιοχή Σιχότε-Άλιν της Σοβιετικής Ένωσης.
1947 - Ο Κριστιάν Ντιόρ παρουσιάζει το "New Look", βοηθώντας το Παρίσι να ανακτήσει τη θέση του ως πρωτεύουσα του κόσμου της μόδας.
1950 - Ιδρύεται η european broadcasting union (EBU)
1963 - Αρχίζει η κατασκευή της Πύλης για τη Δύση στο Σαιντ Λούις.
1977 - Συνομολογείται στη Βιέννη η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς επί του Κυπριακού. Δύο χρόνια αργότερα θα την διαδεχθεί η συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς.
1993 - Ένα από τα πιο απίστευτα εγκλήματα στην ιστορία, λαμβάνει χώρα στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, καθώς ο 2χρονος Τζέιμς Μπάλτζερ κακοποιείται και δολοφονείται στις ράγες του τρένου. Οι δύο δολοφόνοι ήταν οι δεκάχρονοι Τζον Βέναμπλς και Ρόμπερτ Τόμσον.
2019 - Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η ΠΓΔΜ, ονομάζεται επισήμως πλέον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Γεννήσεις

91 π.Χ. - Γάιος Βίβιος Πάνσας Καιτρονιανός, Ρωμαίος ύπατος
712 - Του Φου, Κινέζος ποιητής
1272 - Αυτοκράτορας Μπινγκ των Σονγκ
1322 - Ιωάννης Ερρίκος, μαργράβος της Μοραβίας
1768 - Φραγκίσκος Β΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1809 - Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης
1809 - Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1857 - Ευγένιος Ατζέ, Γάλλος φωτογράφος
1884 - Μαξ Μπέκμαν, Γερμανός ζωγράφος
1885 - Γιούλιους Στράιχερ, Γερμανός ναζιστής εκδότης
1890 - Κώστας Ουράνης, Έλληνας συγγραφέας
1914 - Λάζαρ Κολισέφσκι, Σέρβος πολιτικός
1923 - Φράνκο Τζεφιρέλι, Ιταλός σκηνοθέτης
1925 - Γεώργιος Κουμάντος, Έλληνας νομικός
1933 - Κώστας Γαβράς, Έλληνας σκηνοθέτης
1937 - Βιτόριο Εμανουέλε της Σαβοΐας, πρίγκιπας της Νάπολης
1939 - Ρέι Μανζάρεκ, Αμερικανός μουσικός (The Doors)
1941 - Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
1943 - Μάνφρεντ Σέφερ, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
1946 - Ζαν Εγεγκέ Ν'Ντονγκ, πρωθυπουργός της Γκαμπόν
1950 - Ζοάο Β. Νέρι, Βραζιλιάνος συγγραφέας, ψυχολόγος και ακτιβιστής
1954 - Αμπντελαζίζ Τζεράντ, Αλγερινός πολιτικός
1954 - Ευάγγελος Μπασιάκος, Έλληνας πολιτικός
1954 - Τζίμης Πανούσης, Έλληνας τραγουδοποιός

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ - Νεοελληνας (1993) [HD Video]

1961 - Μισέλ Μαρτελί, Αϊτινός πολιτικός
1969 - Ντάρεν Αρονόφσκι, Αμερικανός σκηνοθέτης
1982 - Λούης Τσάτουμας, Έλληνας αθλητής
1993 - Ραφίνια, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
2001 - Γιώργος Λιάβας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου: Θάνατοι 

901 - Αντώνιος Β΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1538 - Άλμπρεχτ Άλτντορφερ, Γερμανός ζωγράφος
1576 - Ιωάννης Αλβέρτος Α', δούκας του Μεκλεμβούργου
1719 - Άνταμ Λούντβιχ Λεβενχάουπτ, Σουηδός στρατηγός
1804 - Ιμμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος
1816 - Ιωάννης Δεληγιάννης, Έλληνας προεστός
1853 - Νικόλαος Κριεζώτης, Έλληνας πολιτικός
1873 - Σπυρίδων Τρικούπης, Έλληνας πολιτικός και ιστορικός
1911 - Γκόνος Γιώτας, Έλληνας Μακεδονομάχος
1932 - Θεόδωρος Κάστανος, Έλληνας παιδαγωγός
1949 - Χασάν αλ-Μπάννα, Αιγύπτιος ιδρυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
1950 - Χρυσόστομος Ιωαννίδης, Κύπριος ποδοσφαιριστής
1954 - Τζίγκα Βερτόφ, Σοβιετικός κινηματογραφιστής
1961 - Αθανάσιος Τραχίλης, Έλληνας πολιτικός
1963 - Χρήστος Γιαννακόπουλος, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος
1979 - Ζαν Ρενουάρ, Γάλλος σκηνοθέτης
1980 - Γεωργία Βασιλειάδου, Ελληνίδα ηθοποιός

ΓΙΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ - Ο Κύρ Μέντιος (1959)

1984 - Άννα Άντερσον, Πολωνή εργάτρια
1992 - Φάνης Χηνάς, Έλληνας ηθοποιός
2000 - Screamin' Jay Hawkins, Αμερικανός τραγουδιστής
2001 - Κριστίνα Σέντερμπαουμ, Σουηδέζα ηθοποιός
2004 - Θόδωρος Πολυκανδριώτης, Έλληνας συνθέτης
2008 - Παναγιώτης Κοσιώνης, Έλληνας πολιτικός
2009 - Χιου Λέοναρντ, Ιρλανδός συγγραφέας
2011 - Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, Έλληνας πολιτικός
2012 - Βασίλειος Μαντζώρης, Έλληνας πολιτικός
2016 - Γιάννης Καλαϊτζής, Έλληνας σκιτσογράφος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ