Ελλαδα

Νωρίτερα ξεκινά το Market Pass - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την είσοδο στην πλατφόρμα gov

Ποιοι δεν δικαιούνται Food Pass

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νωρίτερα ξεκινά το Market Pass, με την αίτηση στην πλατφόρμα gov να γίνεται την 1η Φεβρουαρίου
Νωρίτερα ξεκινά το Market Pass, με την αίτηση στην πλατφόρμα gov να γίνεται την 1η Φεβρουαρίου © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Market Pass - Η αίτηση στο gov - Πότε ξεκινά - Πώς γίνεται η είσοδος στην πλατφόρμα - Τα κριτήρια, τα ποσά και οι δικαιούχοι του Food Pass

Για το Market Pass ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov και να υποβάλλουν την αίτηση οι δικαιούχοι του μηνιαίου επιδόματος για τα τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα με διατροφική είδη.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, και επανέλαβε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, η πλατφόρμα για την αίτηση του Market Pass στο gov ανοίγει νωρίτερα και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο το Food Pass καλύπτει το 10% των αγορών σε τρόφιμα μηνιαίως. Όσοι επιλέξουν την άυλη κάρτα, θα πάρουν το Market Pass στο 100%. Όσοι, όμως, διαλέξουν την κατάθεση των χρημάτων στο ΑΤΜ, θα δουν μειωμένο το επίδομα τροφίμων κατά 80%.

Αναφορικά με την πρώτη πληρωμή του Market Pass, υπολογίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

«Θα πρέπει πρώτα να γίνει αίτηση. Αν επιλέξει να πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό θα πάρει το 80% ενώ στην άυλη κάρτα θα πάρει το 100%. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 1η Φεβρουαρίου και με την ολοκλήρωση θα λάβουν τα χρήματα εντός Μαρτίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε και με το Fuel Pass, η αίτηση στο gov για το Market Pass θα γίνει με βάση τον λήγοντα ΑΦΜ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpsly1ixpy55)

Τα κριτήρια του Market Pass και οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης για το επίδομα τροφίμων (Food Pass/Market Pass), τα οποία αφορούν τόσο τα εισοδήματα όσο και την ακίνητη περιουσία.

Ακολουθούν αναλυτικά τα εισοδηματικά κριτήρια (τα ποσά αφορούν ετήσιο εισόδημα):

  • Άγαμος: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή Μονογονεϊκή 1 παιδί: Έως 24.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά: Έως 29.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 2 παιδιά: Έως 34.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 3 παιδιά: Έως 39.000 ευρώ

Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια για το Market Pass ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ (αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας)
  • Έγγαμοι: Έως 400.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Έως 400.000 ευρώ.

Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί και τα αναλυτικά ποσά του Market Pass που προβλέπονται ανά δικαιούχο ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αγορών σε τρόφιμα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cptdwqoy6ikh)

Είσοδος στο Market Pass - Τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Η αίτηση για το Market Pass από κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (σ.σ. ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) γίνεται μετά την είσοδο στην πλατφόρμα gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια οι δικαιούχοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα:

  • Στην έκδοση της ψηφιακής κάρτας ή
  • στην καταβολή του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό.

Όπως έχει συμβεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις με παρόμοια επιδόματα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επικαιροποίηση στοιχείων. Ειδικότερα:

  • Διεύθυνση e-mail
  • Αριθμός κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (για την περίπτωση που έχει επιλεγεί η κατάθεση του ποσού και όχι η έκδοση της ψηφιακής κάρτας).
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpte5x2ymhx5)

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα για το Market Pass θα πρέπει οπωσδήποτε να «τσεκάρουν» αν το κινητό τους διαθέτει λειτουργία για ανέπαφες συναλλαγές.

Ποιοι δεν δικαιούνται Market Pass

  1. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  2. Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  3. Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
  4. Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  5. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Διευκρινίζεται ότι για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Για την καλύτερη ενημέρωση των φορολογουμένων το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικό οδηγό για το Market Pass με ερωτήσεις - απαντήσεις αναφορικά με την αίτηση, τα κριτήρια, τους δικαιούχους και τα ποσά του επιδόματος τροφίμων (Food Pass).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ