- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στον δρόμο της συναίνεσης για το μπλόκο στους νεοναζί
Από τις προτάσεις στο γόνιμο συνταγματικό έδαφος
«Κόμμα» Κασιδιάρη: Συναίνεση για εκλογικό μπλόκο αναζητούν τα κόμματα - Τι αναφέρει η νομοθετική ρύθμιση - Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και η άποψη του Νίκου Αλιβιζάτου
Με την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες να έχει σημάνει, ο πολιτικός κόσμος αρχίζει να εξετάζει πιο σοβαρά τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κάθοδος ενός κόμματος που έχει προκύψει από τα σπλάχνα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, όπως είναι αυτό του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες». Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση καταρτίζουν νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να μπει φρένο στον καταδικασμένο πρωτοδίκως Ηλία Κασιδιάρη, ώστε να μην του δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών.
Ο προβληματισμός που επικρατεί στον νομικό κόσμο για την συνταγματικότητα της απαγόρευσης, έχει απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, θέλησε να ξεκαθαρίσει την πρόθεση του να βάλει «φρένο» στην κάθοδο στις εκλογές τέτοιων κομμάτων, που δεν ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Όπως άλλωστε είπε ο ίδιος, τα περιθώρια του Συντάγματος πρέπει να εξαντληθούν, καλώντας όλο το πολιτικό σύστημα να ψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ρύθμιση «θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης».
Η εν λόγω διάταξη θα φτάσει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν λάβει πλήρη ενημέρωση και να τη βλέπουν θετικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε σχετικά πως «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική και να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας την επιθυμία για συναίνεση στη ρύθμιση, που μπορεί να τεθεί σε ισχύ με 151 ψήφους.
Η άποψη του Νίκου Αλιβιζάτου
Πριν από λίγες ημέρες, με δημόσια τοποθέτησή του ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι το πολιτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα, βάσει του Συντάγματος, να εμποδίσει την κάθοδο στην εκλογική αρένα υποδίκων ή αχυρανθρώπων τους που θα ηγηθούν μίας τέτοιας «προσπάθειας». Αιτιολόγησε μάλιστα τη θέση του αυτή, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 29 ορίζει ρητά ότι «η οργάνωση και η δράση των κομμάτων οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» αποκλείοντας από την εκλογική διαδικασία τα κόμματα που λειτουργούν ως προπέτασμα εγκληματικής οργάνωσης.
Ο κ. Αλιβιζάτος απαντά και στο συνταγματικό εμπόδιο του άρθρου 51 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μπορεί να αφαιρεθεί μόνο συνεπεία αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Η αμετάκλητη καταδίκη, ωστόσο, σημαίνει ότι θα πρέπει η δίκη των κατηγορουμένων ως διευθυντών ή μελών της Χρυσής Αυγής να περάσει και απο το Εφετείο και από τον Άρειο Πάγο, διαδικασία που θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο το άρθρο 51 του Συντάγματος αφορά τα πολιτικά δικαιώματα ατόμων και όχι κομμάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Η άλλη επιστημονική σκέψη υποστηρίζει ότι αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε την απαγόρευση της καθόδου πολιτικών κομμάτων στις εκλογές, θα το έχει κάνει με άρθρο που θα το προέβλεπε. Συνεπώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ενώ το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη της χώρας ορίζει ρητά ότι η πρωτόδικη καταδίκη δεν είναι «αρκετή» για να ορθώσει τείχος στις υποψηφιότητες τέτοιου είδους κομμάτων.
Πέραν των θεμάτων συνταγματικότητας που τίθενται, πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι μία νομοθετική απαγόρευση μπορεί να προκαλούσε αντίθετα αποτελέσματα και πως θα ήταν προτιμότερο αυτές οι… κομματικές πρωτοβουλίες να «καταδικαστούν» στην κάλπη από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.
Βορίδης: Απαιτείται στρατηγική συμφωνία για το κόμμα Κασιδιάρη
O Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κλήθηκε να σχολιάσει τη διάταξη με την οποία θα υπάρξει προσπάθεια αποκλεισμού του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη τονίζοντας πως «η αφετηρία της σκέψεως του Πρωθυπουργού δεν είναι τα ποσοστά, αλλά ένα απλό ερώτημα στο οποίο όλοι πρέπει να πάρουμε θέση: καταδικασμένος πρωτοδίκως σε πολυετή ποινή καθείρξεως, την οποία εκτίει, μπορεί να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό;»
Σχετικά με το κατά πόσον θα μπορέσει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μπουν «μπροστάρηδες» τρίτα πρόσωπα και να κατέβει το κόμμα στις εκλογές, συμπλήρωσε πως αυτό είναι ένα ζήτημα της απόδειξης που λέμε στα νομικά. Αν το ξέρουμε όλοι μας, θα το ξέρουν και οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές υποθέτω και θα παρέμβουν. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει στρατηγική συμφωνία, εάν δηλαδή σε αυτό συμφωνούμε όλοι».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη
«Η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο» διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω πηγών του.
Όπως προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:
- Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
- Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.