- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Αρνί και κατσίκι «απειλούν» τα πρωτεία του χοιρινού στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Τι δείχνει η κινητικότητα στην αγορά
Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Αυξημένες οι πωλήσεις αρνιού και κατσικιού - Στην κορυφή με μικρή διαφορά το χοιρινό - Τι δείχνει η κινητικότητα στην αγορά
Μια ...ανάσα από την εκθρόνισή του βρέθηκε φέτος ο «βασιλιάς» του γιορτινού τραπεζιού, το χοιρινό κρέας, με το αρνί και το κατσίκι να διεκδικούν δυναμικά την άνοδό τους προς την κορυφή.
«Δεν προλαβαίνουμε να κόβουμε αρνί και κατσίκι», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης και εξηγεί πως «τη στιγμή που όλα τα κρεατικά σημειώνουν μια μεσοσταθμική άνοδο της τάξης του 20%, το αρνί και το κατσίκι διατίθενται φέτος φτηνότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 9-10 ευρώ/κιλό, από 12-13 ευρώ/κιλό το 2021».
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, υποτονικό καταγράφεται φέτος το ενδιαφέρον των καταναλωτών για γαλοπούλα, το κόστος της οποίας καταγράφεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό ίσως και άνω του 10%, με την τιμή της να ξεκινά από 8,5 ευρώ/κιλό.
Οι γιορτές είναι πάτα μια καλή περίοδος για τους κρεοπώλες ανεξάρτητα με τους τζίρους, σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «μπορεί οι καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο σε ποσότητα κρέας ή τελικά όσο αντέχει το πορτοφόλι τους, αλλά ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά μας και θερμαίνει εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε πετύχει να ενισχύσουμε στα προηγούμενα χρόνια, όταν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, μας έφεραν και πάλι κοντά. Αυτή είναι μια κατάκτηση που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Αναφορικά με την κίνηση, ο κ. Μπαλαμαπανίδης επισημαίνει ότι οι πολλές αγορές έγιναν τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ότι λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά «έχουμε μεν δουλειά, ωστόσο οι νοικοκυρές προμηθεύονται συμπληρώματα για το γιορτινό τους τραπέζι».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, αν και όπολλοί έμποροι μιλούν για πτώση στην αγορά κρέατος σε ποσοστό ίσως και άνω του 40% στις φετινές εορτές, ωστόσο ο ίδιος, από τις συζητήσεις με συναδέλφους του εντοπίζει στην αγορά του νομού μια μέση πτώση της τάξης του 20% συγκριτικά με τις εορτές του 2021. «Οι καταναλωτές θέλουν να προβούν σε μεγαλύτερες αγορές, αλλά δεν μπορούν λόγω της ακρίβειας σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, συνεπεία της διεθνούς συγκυρίας. Έτσι οι παραγγελίες και οι αγορές τους είναι απόλυτα συνειδητές. Πλέον, δεν υπάρχουν οι υπερβολές που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαμαπανίδης.
Για τις τιμές των κρεάτων, σημειώνει πως οι καταναλωτές μπορούν να βρουν:
- Χοιρινό από 6,50 έως και 7,50 ευρώ/κιλό (5-6,50 ευρώ το 2021),
- Μοσχάρι από 11-13 ευρώ/κιλό (9-11 ευρώ πέρυσι),
- Κοτόπουλο από 4,5 ευρώ και
- Λουκάνικο περί τα 7,5 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.