- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ανασκόπηση 2022: Οι σπουδαίοι Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή
Η χρονιά που φεύγει σφραγίστηκε από σημαντικά γεγονότα και απώλειες σπουδαίων ανθρώπων που έλαμψαν στο πεδίο τους και άφησαν το αποτύπωμά τους.
Αλέκος Φασιανός (25 Οκτωβρίου 1935 - 16 Ιανουαρίου 2022)
Ο εμβληματικός ζωγράφος άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του διαμορφώθηκαν βαθμιαία, στη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι, όπου είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί, μεταξύ άλλων, με τις μοντέρνες τάσεις της δεκαετίας του 1960. Παρέμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων γνωστών ποιητών και συγγραφέων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς επίσης είχε σχεδιάσει αφίσες και γραμματόσημα. «Αισθάνομαι με χρώματα» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ATHENS VOICE προσθέτοντας: «Επιθυμώ τα έργα μου να αποπνέουν γαλήνη, ανάταση ψυχής».
Δημήτρης Τσοβόλας (4 Σεπτεμβρίου 1942 - 25 Φεβρουαρίου 2022)
Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, για πολλά χρόνια βουλευτής και πρώην υπουργός, ο Δημήτρης Τσοβόλας άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Αττικόν» έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Ο «γιός του αγωγιάτη», όπως ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του από το βήμα της Βουλής όταν είχε μιλήσει για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά- Καλκάνη, το 1991 μπήκε στη πολιτική αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Η δημοφιλία του Τσοβόλα ήταν μεγάλη και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ). Κατάφερε να εκλεγεί και πάλι βουλευτής, το 1996, στη Β’ Αθηνών με το ΔΗΚΚΙ όμως στις εκλογές του 2000 δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό 3% ώστε να μπει στη Βουλή. Από το 2004 έπαψε να ασχολείται με την ενεργό πολιτική και αφοσιώθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.
Δημήτρης Κοντομηνάς (3 Ιουνίου 1939 - 10 Μαρτίου 2022)
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δραστηριοποιείτο στον χώρο των ασφαλειών, της τηλεόρασης, των αιθουσών κινηματογράφου και του λιανικού εμπορίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Το 1969 ίδρυσε την ασφαλιστική εταιρία Interamerican, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στον τομέα των Τραπεζών. Επίσης ίδρυσε την Ευρωκλινική Αθηνών, τον στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων Interjet, την εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm, τις κινηματογραφικές αίθουσές Village Roadshow Greece, ενώ για ένα διάστημα ήταν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης. Την είδηση του θανάτου του είχε κάνει γνωστή η Σταματίνα Τσιμτσιλή μέσα από τη συχνότητα του Alpha, ένα κανάλι με το οποίο ο εκλιπών είχε συνδέσει το όνομά του.
Έλσα Παπαδημητρίου (16 Φεβρουαρίου 1942 - 17 Μαρτίου 2022)
Η Έλσα Παπαδημητρίου διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής Αργολίδας με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εξελέγη στις εκλογές του 1993 και επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 1996, 2000, 2004, 2007 και 2009. Ήταν η βουλευτής του Νομού Αργολίδας με την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια κοινοβουλευτική θητεία. Διαγράφηκε από τη ΝΔ επειδή ψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή.
Οδυσσέας Κυριακόπουλος (1952 – 20 Μαρτίου 2022)
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Διέθετε πολυσχιδή επιχειρηματική πορεία και διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ το διάστημα 2000-2006. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2006 έως το 2009. Είχε δίπλωμα μηχανικού μεταλλείων από το Newcastle University και μεταπτυχιακούς τίτλους στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Instead της Γαλλίας. O Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής εταιρείας S&B, την οποία πώλησε στον γαλλικό κολοσσό Imerys το 2014.
Αντώνης Συκάρης (13 Μαΐου 1962 - 12 Απριλίου 2022)
Ο κορυφαίος ορειβάτης άφησε την τελευταία του πνοή στα 60 του χρόνια στο βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, κατά την κατάβαση από το όρος. Περίπου σε ύψος 7.400 μέτρων, ο Συκάρης αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και τελικά υπέκυψε. Μετρούσε 32 χρόνια εμπειρίας, με ορειβασία και αναρρίχηση. 66 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε αθλητής της Marmot Mountain Europe και μέλος της Team Garmin Greece.
Posted by Antonis Sykaris - Greek Alpinist on Wednesday, June 22, 2022
Ροβήρος Μανθούλης (10 Ιουλίου 1929 - 21 Απριλίου 2022)
Ο Ροβήρος Μανθούλης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Αθήνα. Συμμετείχε στους κύκλους της Διάπλασης των Παίδων και στις γραμμές του ΕΑΜ των Νέων και συνέχεια της ΕΠΟΝ, σαν διαφωτιστής. Το 1958, γύρισε την πρώτη του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ για τη Λευκάδα, το οποίο είναι το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ. Το 1991, εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού, την οποία προσπάθησε να κάνει ένα ελληνικό πολιτιστικό κέντρο. Ίδρυσε εκεί κινηματογραφική λέσχη, εγκαινίασε ένα περιοδικό και οργάνωσε σεμινάρια με πανεπιστημιακούς, σαν ένα λαϊκό πανεπιστήμιο. Παράλληλα, γύρισε μια σειρά ταινιών πάνω στους Έλληνες του Παρισιού.
Κώστας Γκουσγκούνης (21 Μαρτίου 1931 - 6 Μαΐου 2022)
Ο Κώστας Γκουσγκούνης πέθανε σε ηλικία 92 ετών από ανακοπή καρδιάς. Έγινε γνωστός όχι μόνο για τις συμμετοχές του σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου, αλλά και για τις επικών διαστάσεων ατάκες του σε αυτές. Σύμφωνα με τον φίλο του, Δημήτρη Λουκάκη, «οι ταινίες που έλεγε συχνά-πυκνά ότι ήταν σταθμός στην καριέρα του ήταν δύο. Το “Σεξ 13 μποφόρ”, γυρισμένη το 1971, η οποία είχε σπάσει τα ταμεία με 85.918 εισιτήρια και ο “Ηδονοβλεψίας”, που γυρίστηκε το 1984, στις Μαρίκες στη Ραφήνα και στην Αγία Μαρίνα στην Αίγινα». Λόγω της φήμης του, το 2010, σε ηλικία 79 ετών, έγινε ξανά πρωταγωνιστής σε ερωτική ταινία. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπήρξε γνωστός υποστηρικτής και οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου.
Βαγγέλης Παπαθανασίου (29 Μαρτίου 1943 - 17 Μαΐου 2022)
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως Vangelis, επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση. Ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεών του δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν κινηματογραφικές παραγωγές ως σάουντρακ. Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα παιδικά του χρόνια. Ένα μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους.
Δάκης (26 Αυγούστου 1943 - 29 Μαΐου 2022)
O Δάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκίνησε να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων. Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη συνεργασία του με τον Μίμη Πλέσσα και οι διαχρονικές επιτυχίες «Τόσα καλοκαίρια» και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά». Ο Δάκης είχε συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, καθώς και σε ελληνικές ταινίες, όπως «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά. Είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.
Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα (1939 - 13 Ιουνίου 2022)
Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Στη διάρκεια της θητείας της από το 1992 έως το τέλος της ζωής της, η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε, ίδρυσε νέα παραρτήματα (Κέρκυρα, Ναύπλιο, Γλυπτοθήκη, Άλσος Στρατού, Γουδί, Μουσείο Καπράλου, Αίγινα), απέκτησε 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δύο πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), διοργάνωσε σημαντικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό με περίπου 5.500.000 επισκέπτες. Το συγγραφικό της έργο πλούσιο, καθώς είχε δημοσιεύσει 19 βιβλία και περισσότερες από διακόσιες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει συγγράψει περισσότερα από εκατό εισαγωγικά κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων.
Κωνσταντίνος Τζούμας (30 Αυγούστου 1944 – 25 Ιουνίου 2022)
Ο Κωνσταντίνος Τζούμας ξεχώριζε με την ψιλόλιγνη, καλοντυμένη και ευγενική φιγούρα του. Γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και χορό στη Νέα Υόρκη. Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ξεχωριστές, οι guest εμφανίσεις του σε τηλεποτικές σειρές άφησαν εποχή, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στον «Εν Λευκώ». Σήμα κατατεθέν το ιδιαίτερο χιούμορ του. Είπε πει για τον θάνατο: «Η διαθήκη μου θα έχει μέσα αέρα κοπανιστό! Δεν έχει μείνει τίποτα! Δεν θα βρουν απολύτως τίποτα. Θα είναι αυτό που περίμενες να… αλλά δεν…». Του άρεσε να συζητά για την περίοδο που έζησε στη Νέα Υόρκη, την Τζάκι Ωνάση, τα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά, τα βιβλία που διάβαζε και τις ταινίες που έβλεπε. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο κοσμοπολίτης που κέντριζε ασταμάτητα το ενδιαφέρον όλων, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.
Ντίνα Κώνστα (31 Δεκεμβρίου 1938 - 3 Ιουλίου 2022)
Σαρωτική και δυναμική, μια γυναίκα με χιούμορ και ταλέντο. Η Ντίνα Κώνστα έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τον ρόλο της Ντένης Μαρκορά στη σειρά «Δύο Ξένοι». Οι βιτριολικές ατάκες της τηλεοπτικής αυτής περσόνας θα μείνουν αλησμόνητες. «Είμαι αυτοκαταστροφικό άτομο. Με ενοχές και πάρα πολλά συμπλέγματα. Γι' αυτό και κάνω αυτή τη δουλειά», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της. Η Ντίνα Κώνστα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.
Γιώργος Λαζόγκας (1945 - 5 Ιουλίου 2022)
Ο Γιώργος Λαζόγκας υπήρξε ένας μεγάλος καλλιτέχνης, σπουδαίος δάσκαλος και παράλληλα μια γοητευτική προσωπικότητα. Η τέχνη αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του καθώς ασχολήθηκε με αυτή σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Έλαβε μέρος σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις από το 1970 ενώ πραγματοποίησε σειρά ατομικών εκθέσεων. Μέχρι το 1999 υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και στο διάστημα 2008-2012 στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Το 2008 δημιούργησε μια μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό της Αθήνας. Ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα.
Σταύρος Ψυχάρης (1945 - 2 Αυγούστου 2022)
Σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, ένα από τα κυρίαρχα πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών στην πολιτική και δημοσιογραφική ιστορία της Ελλάδας. Πήρε τα ηνία του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ) από το 2009 έως το 2017, ενώ εργαζόταν για τον όμιλο από το 1972. Στη διάρκεια της μακρόχρονης δημοσιογραφικής και εκδοτικής σταδιοδρομίας του υπήρξε προνομιακός συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Διονύσης Σιμόπουλος (8 Μαρτίου 1943 - 7 Αυγούστου 2022)
Ο επιφανής αστροφυσικός και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Ο Διονύσης Σιμόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αστρονομίας και γενικότερα της επιστήμης στην Ελλάδα. Είχε πολυσχιδές έργο, έχοντας διδάξει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων, καθώς επίσης ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια, στα οποία παρουσίασε εργασίες του.
Αγγελική Βαρελλά (1930 - 9 Αυγούστου 2022)
H συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας απεβίωσε στα 92 της χρόνια. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της «Με το χαμόγελο στα χείλη». Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Ρόμπερτ Ουίλιαμς (4 Δεκεμβρίου 1949 - 21 Αυγούστου 2022)
«Αντίο αγαπημένε μου. Έφυγες αθόρυβα στον ύπνο σου όπως χαμηλών τόνων και διακριτικός ήσουν σε όλη σου τη ζωή […]», με αυτά τα λόγια τον αποχαιρέτησε η Μπέσσυ Αργυράκη. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο πήγε στη Ροδεσία για να εργαστεί, όπου έμεινε για δύο χρόνια και όταν επέστρεψε στην Αθήνα, σχημάτισε το συγκρότημα «Poll». Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, μετά τη διάσπαση των «Poll», ακολούθησε σόλο καριέρα. Το 1977 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Εurovision με το «Μάθημα Σολφέζ» μαζί με τους Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη και Μπέσσυ Αργυράκη. Το 1991 έγραψε τη μουσική και τους στίχους για πολλά από τα τραγούδια της σειράς «Η Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου. Συνέθεσε επίσης τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας.
Ειρήνη Παπά (3 Σεπτεμβρίου 1929 - 14 Σεπτεμβρίου 2022)
H τελευταία των μεγάλων ηθοποιών, η σπουδαία Ειρήνη Παπά πέθανε σε ηλικία 96 ετών, ήσυχη, στο κρεβάτι της. Λιτή, δωρική μορφή, χαρισματική προσωπικότητα έγινε διεθνώς γνωστή για την υποκριτική της δεινότητα και το πνεύμα της. Ενσάρκωσε σπουδαίους γυναίκειους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου. Στη μακρόχρονη πορεία της τιμήθηκε με πλήθος βραβείων. «Πιστεύω ότι πρώτα είσαι άνθρωπος, μετά γυναίκα, μετά ηθοποιός», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της.
Δημήτρης Παντερμαλής (1940 - 14 Σεπτεμβρίου 2022)
Ο Δημήτρης Παντερμαλής υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους της εποχής μας και ήταν η ψυχή του Μουσείου της Ακρόπολης. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ήταν υπεύθυνος εκ μέρους του ΑΠΘ των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων. Ο λαμπρός αυτός επιστήμονας και οραματιστής πέθανε σε ηλικία 82 ετών.
Μάρθα Καραγιάννη (6 Νοεμβρίου 1939 – Αθήνα 18 Σεπτεμβρίου 2022)
Και ποιος δεν έχει θαυμάσει την κίνηση, το σκέρτσο, τη ζωντάνια της Μάρθας Καραγιάννη; Είδε πολλά, έζησε ακόμη περισσότερα. Η καριέρα της Μάρθας Καραγιάννη συνδέθηκε με τα λαμπερά μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Λάτρευε τα ταξίδια και από το 1980 και μετά γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο.
Ζάχος Χατζηφωτίου (28 Σεπτεμβρίου 1923 - 30 Σεπτεμβρίου 2022)
«Έζησα όπως ήθελα», είχε πει σε συνέντευξή του στην ATHENS VOICE και την Πηνελόπη Μασούρη και αυτός ακριβώς έκανε. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα. Έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής. Παντρεύτηκε πέντε φορές. Μάλιστα, ο γάμος του με την Τζένη Καρέζη άφησε εποχή, καθώς οι καλεσμένοι ήταν 500 και οι απρόσκλητοι 5.000 άτομα.
Σταμάτης Κόκοτας (23 Μαρτίου 1937 - 1 Οκτωβρίου 2022)
«Μ’ ένα όνειρο τρελό/ όνειρο απατηλό/ ξεκινήσαμε κι οι δυο μας…». Ήταν ξημερώματα Σαββάτου 1 Οκτωβρίου όταν ο Σταμάτης Κόκοτας «έφυγε» από τη ζωή. Η βελούδινη φωνή του και οι χαρακτηριστικές του μακριές φαβορίτες κατάφεραν να κερδίσουν τις καρδιές των Ελλήνων. Λάτρευε τη μουσική, αλλά και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Σφραγίδα του, η ερμηνεία του που θα μείνει ανεξίτηλη στις ψυχές όλων.
Αλέξανδρος Νικολαΐδης (17 Οκτωβρίου 1979 - 14 Οκτωβρίου 2022)
Η είδηση του θανάτου του βύθισε στη θλίψη όλη τη χώρα. Ο δις Ολυμπιονίκης έφυγε σε ηλικία μόλις 42 ετών από μια σπάνια μορφή καρκίνου. Ο ίδιος με ένα κείμενο που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λίγη ώρα πριν γίνει ευρέως γνωστή η είδηση του θανάτου του, μίλησε για τη μάχη που έδινε και ευχαρίστησε την οικογένειά του, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Από μικρός ασχολήθηκε με το Ταεκβοντό. Αφοσιωμένος, επίμονος και αγωνιστής, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατάφερε να διακριθεί ως αθλητής αλλά πάνω απ’ όλα ως άνθρωπος.
Βασίλης Παπαζάχος (30 Σεπτεμβρίου 1929 - 10 Νοεμβρίου 2022)
Ο διακεκριμένος σεισμολόγος, ο επιστήμονας που έζησε το μεγαλύτερος μέρος της ζωής του μελετώντας τα ρήγματα πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας ερευνητής που αφήνει τεράστια παρακαταθήκη με το επιστημονικό του έργο. «Αυτός ήταν ο πατέρας μου ένας άνθρωπος μαχητής, ένα φτωχόπαιδο από το Σμόκοβο, το οποίο πάλεψε μια ζωή και έδωσε πραγματικά μια άλλη σημασία στην έννοια του επιστήμονα και του κοινωνικού αγωνιστή», με αυτά τα λόγια τον αποχαιρέτησε ο γιος του Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΠΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΑΣ Μια εμβληματική επιστημονική και κοινωνική φυσιογνωμία, ένα...
Posted by Pantelis Savvidis on Thursday, November 10, 2022
Γιάννης Διακογιάννης (5 Ιανουαρίου 1931 - 13 Δεκεμβρίου 2022)
Ο Γιάννης Διακογιάννης, ο «πατριάρχης» της αθλητικής δημοσιογραφίας, πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Θεωρείται ως ο κορυφαίος του είδους, λόγω των γνώσεων, του τρόπου μετάδοσης και της γλαφυρότητάς του. Εμβληματική προσωπικότητα, το όνομα της οποίας αποτελεί συνώνυμο των αθλητικών μεταδόσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.