Αθλητισμος

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Μία καριέρα γεμάτη μάχες και νίκες

Οι διακρίσεις του σπουδαίου Έλληνα αθλητή που πέθανε σε ηλικία 42 ετών

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξανδρος Νικολαΐδης
© EUROKINISSI

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Η πλούσια καριέρα του από το Σίδνεϊ και τον τραυματισμό του μέχρι τα δύο αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια.

Ο δις Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, έφυγε σε ηλικία 42 ετών από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο Νικολαΐδης προσέφερε στην Ελλάδα σπουδαίες χαρές και με τις επιτυχίες του διέδωσε το ταεκβοντό.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης από την... κούνια ασχολήθηκε με το Ταεκβοντό. Σε ηλικία μόλις 3 χρονών ξεκίνησε τις προπονήσεις στο σύλλογο του πατέρα του «Μέγας Αλέξανδρος». Από μικρός η αφοσίωση, τα σωματικά του προσόντα του έδωσαν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει. Το 1996 κατέκτησε το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό και λίγους μήνες αργότερα και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Οι επιτυχίες αυτές του άνοιξαν την όρεξη. Ενα χρόνο αργότερο ανέβηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης με το χρυσό μετάλλιο στους Εφήβους. 

Το 2000 το όνειρο έγινε εφιάλτης. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Η τύχη όμως του γύρισε την πλάτη. Στον δεύτερο γύρο έσπασε το πόδι του με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια. Ο... ψηλός όμως ήταν μαθημένος στα δύσκολα. Δεν τα παράτησε. Επέστρεψε πιο δυνατός και οι επιτυχίες του έφεραν πρωτόγνωρες χαρές στην Ελλάδα. Το 2004 κατέκτησε το χρυσό στην παγκόσμια Πανεπιστημιάδα και ήταν η απαρχή για τη μεγάλη πορεία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σε ένα κατάμεστο γήπεδο κατέκτησε το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν η... χρονια που έφερε το δευτερο ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο. Στο Πεκίνο έφερε τη νέα τεράστια επιτυχία. Νωρίτερα την ίδια χρονιά είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στη Ρώμη, ενώ είχε την τιμή να είναι και ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της φλόγας στην αρχαία Ολυμπία.

Το 2010 κατέκτησε την τρίτη θέση στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα στην Αγία Πετρούπολη. Στους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του το 2012 είχε την τιμή να είναι σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Το 2013 φόρεσε στο στήθος το αργυρό και πάλι μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνη της Τουρκίας.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Όλες οι διακρίσεις

2010 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 3ος Χάλκινο μετάλλιο
2009 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα - 5ος
2008 - Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο
2008 - Ευρωπαϊκό πρωταθλημα - 1ος Χρυσό μετάλλιο
2004 - Ολυμπιακοί Αγώνες - 2ος Αργυρό μετάλλιο
2004 - Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα - 1ος Χρυσό μετάλλιο
1998 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας- 3ος (Χάλκινο μετάλλιο)
1998 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - 5ος
1997 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος (Χρυσό μετάλλιο)
1997 - Μεσογειακοί Αγώνες - 2ος (Αργυρό μετάλλιο)
1996 - Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο
1996 - Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων - 1ος Χρυσό μετάλλιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ