- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρευνα: 4 στους 10 στην Ελλάδα πιστεύουν στη μαγεία και το «μάτι»
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά δεισιδαιμονίας στη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο
Τουλάχιστον 4 στους 10 πιστεύουν σε μαγικά και κατάρες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα - Ποια η θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη δεισιδαιμονίας.
Πολλοί φαίνεται πως είναι οι προληπτικοί στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, πιστεύουν στο «κακό μάτι» και ότι «κάποιοι είναι σε θέση να στέλνουν κατάρες ή να κάνουν μαγικά, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε κάποιον άλλο».
Η πίστη σε μαγικές πρακτικές, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες, είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, αν και ο βαθμός δεισιδαιμονίας ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο γέννησης ή διαμονής.
Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό φαίνεται να είναι ελαφρώς αυξημένο, καθώς τέσσερις στους δέκα στη χώρα πιστεύουν στη μαγεία και το «κακό μάτι», ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο της Τουρκίας, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One.
Πάντως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ειδικά σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, την ώρα που μόνο το 9% των Σουηδών πιστεύουν στη μαγεία, έναντι 90% των κατοίκων της Τυνησίας.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη του Μπόρις Γκέρσμαν, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη μας πιστεύουν στη μαγεία, τις κατάρες και το «κακό μάτι». Τα στοιχεία συλλέχθηκαν αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεφώνου από περισσότερους από 140.000 ανθρώπους σε 95 χώρες και στη συνέχεια αναλύθηκαν.
Η πίστη στις διάφορες μαγικές πρακτικές είναι απρόσμενα εξαπλωμένη παγκοσμίως, αν και με μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα.
Ο Μπόρις Γκέρσμαν του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», ανέλυσε τα στοιχεία. Η μελέτη εκτιμά ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη πιστεύουν στη μαγεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
Στο παρελθόν αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι διάχυτη η ιδέα πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν υπερφυσικές ικανότητες και μπορούν να προξενήσουν κακό σε άλλους. Η νέα έρευνα είναι η πιο ολοκληρωμένη του είδους της και δείχνει ότι οι θρησκευόμενοι και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη μαγεία από ό,τι οι άνδρες.
Πάντως τέτοιες μαγικές πεποιθήσεις υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικο-δημογραφικές ομάδες. Οι άνθρωποι με υψηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο είναι λιγότερο πιθανό να πιστεύουν στη μαγεία, αν και η διαφορά δεν είναι μεγάλη: οι άνθρωποι με «πολύ καλή» οικονομική κατάσταση έχουν μόνο 6% έως 7% μικρότερη πιθανότητα να πιστεύουν στη μαγεία από ό,τι εκείνοι σε «πολύ κακή» οικονομική κατάσταση.
Σημειώνεται πως διάφοροι πολιτισμικοί, θεσμικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν διαφορετικά την πίστη στη μαγεία. Ενδεικτικά, όσο πιο αδύναμοι είναι οι σύγχρονοι θεσμοί σε μια χώρα, όσο πιο χαμηλά τα επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, όσο πιο μικρό το επίπεδο καινοτομίας και όσο πιο κομφορμιστική είναι μια κουλτούρα, τόσο αυξάνει η τάση για πίστη στη μαγεία σε μια χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, αλλά «όπως δείχνει η έρευνα, οι μαγικές πεποιθήσεις παραμένουν εξαπλωμένες ανά τον κόσμο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσωρινά κρατούμενος ένας από τους 22 κατηγορούμενους - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι
Μηδενική ανοχή από την Πυροσβεστική - Ήδη έχουν επιβληθεί 365 πρόστιμα και έγιναν 60 συλλήψεις
Γενικά αίθριο σκηνικό - Πού αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες
Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 20 στρέμματα αγροτικής γης
Οι ενστάσεις που έγιναν δεκτές αντιστοιχούν μόλις στο 2,11% του συνόλου
Η νέα ρύθμιση τροποποιεί την κοινή υπουργική απόφαση του 2021
Την είδηση έκανε γνωστή ο ξάδελφός του, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης
Συναγερμός για phishing
Λίγες μέρες μετά το σοβαρότατο τροχαίο που είχε
Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται μεγάλο αριθμό ερωτημάτων
Στο επίκεντρο το «κυνήγι των ονείρων» των νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο
Πρεμιέρα με ένα κείμενο για το μπάσκετ ως φιλοσοφία ζωής και ένα ποίημα της Μ. Σκουρολιάκου
Με γεμάτα πλοία, πληρότητες 100% στα ΚΤΕΛ και αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια συνεχίζεται η φυγή για το τριήμερο
Αυξάνεται η ποινή για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πώς μπορεί να μειωθεί στο μισό το ποσό
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκινά ο μαραθώνιος για τη διεκδίκηση των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η πρόγνωση της ΕΜΥ - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από πρόσκαιρες καταιγίδες
Μια μικρή καλλιτεχνική «ανάσα» στην καθημερινότητα των μετακινήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.