Ελλαδα

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 10.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε έναν χρόνο

Συνάντηση του Τ. Θεοδωρικάκου με γυναίκες αστυνομικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με κλαμένα μάτια κρύβει τα χείλη της με ένα χαρτί που έχει πάνω του ζωγραφισμένο χαμόγελο
© Unsplash / Sydney Sims

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - 25 Νοεμβρίου: Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και το μήνυμα του Τάκη Θεοδωρικάκου

Με γυναίκες αστυνομικούς συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην πλατεία Συντάγματος και έστειλε το μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται σήμερα, 25 Νοεμβρίου. 

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος συνομίλησε με γυναίκες αστυνομικούς που στελεχώνουν τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. «Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία κάθε ημέρα είναι ημέρα αποτελεσματικής δράσης ενάντια στη βία απέναντι στις γυναίκες. 365 μέρες τον χρόνο η Ελληνική Αστυνομία δίνει το παρόν. Καλούμε όλες τις γυναίκες που απειλείται η ασφάλειά τους με οποιοδήποτε τρόπο να μιλήσουν ανοιχτά. Να καταγγείλουν αυτό που βιώνουν και να γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί μας, γυναίκες και άνδρες, θα είναι εκεί μαζί τους για να τις υποστηρίξουν ψυχικά, ηθικά, αλλά και πρακτικά αποτελεσματικά για να βρουν το δίκιο και να έχουν απολύτως την ασφάλειά τους. Αυτό το έργο υλοποιούν καθημερινά πάνω από 400 στελέχη μας στα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 τέτοιου είδους υποθέσεις άσκησης βίας στη συντριπτική πλειοψηφία ενάντια στις γυναίκες. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη βία απέναντι στις γυναίκες».

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε ήδη από το 1981, με πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων. Είχε προηγηθεί η δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σύμφωνα με έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων:

  • Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας.
  • 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία
  • Μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω
  • 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
  • Περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών.
  • Το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο, φοβούμενες μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ