Ελλαδα

«Μια βραδιά κάτω απ' την ελιά», ένας νέος πολιτιστικός θεσμός στη Νάξο

Οι νέοι επιχειρηματίες με γέφυρα τον πολιτισμό ενώνουν το παρελθόν με το μέλλον του νησιού

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μια βραδιά κάτω απ΄ την ελιά»

Το «Μια βραδιά κάτω απ’ την ελιά» πραγματοποίησε την πρώτη του εκδήλωση στις αρχές Οκτωβρίου στο Κτήμα Κάμπονες στη Νάξο ενθουσιάζοντας το κοινό

Αγαπημένο νησί, κάποτε για λίγους και «μυημένους», σήμερα με ολοένα αυξανόμενο τουρισμό και με διθυραμβικές αναφορές στον ελληνικό αλλά και στον παγκόσμιο τύπο. Είναι πολλές οι ομορφιές του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων, ξεκινώντας από τις υπέροχες τιρκουάζ παραλίες, περνώντας στα γραφικά χωριά της ενδοχώρας, γνωρίζοντας τους ανθρώπους και τη μακραίωνη ιστορία του, καταλήγοντας στην απαράμιλλη και τιμημένη από όσους πάτησαν το πόδι τους εδώ, γαστρονομία. Οι περισσότεροι το έχουμε επισκεφθεί τους θερμούς μήνες του χρόνου κι έχουμε να λέμε γι αυτό το θαύμα που σημαίνει «ναξιώτικο καλοκαίρι». Όσοι τυχεροί όμως βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες στο νησί, αρχές Οκτώβρη και με τα μποφόρ πολλά, είχαμε την ευκαιρία να δούμε άλλες εικόνες του νησιού, αυτές που μόνο οι ντόπιοι ζουν και απολαμβάνουν.  

«Μια βραδιά κάτω απ΄ την ελιά»

Γιατί, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στo Κτήμα Κάμπονες στη Νάξο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση του νέου πολιτιστικού θεσμού «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου και την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού. Το «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» αποτελεί έμπνευση της Μαρίας Πολυκρέτη, από τις πιο δραστήριες επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί, μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Μαργαρίτη, έπαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχουν τα ξενοδοχεία Naxian Collection, Naxian on the Beach καθώς και το γνωστό εστιατόριο στην παραλία της Πλάκας Tortuga. Η δράση θα διοργανώνεται κάθε χρόνο στους χώρους του μεσαιωνικού Κτήματος Κάμπονες, κάθε φορά με διαφορετική θεματική και προσκεκλημένους, ενώ βασικές προτεραιότητες αποτελούν ο σεβασμός στο τοπίο και την παράδοση, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και την αποφυγή χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος.

«Μια βραδιά κάτω απ΄ την ελιά»
Το Κτήμα Κάμπονες είναι γεμάτο ελιές ηλικίας από 600-2.500 ετών

Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη, με την ονομασία Κάμπονες, λειτουργούσε σαν μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και εντός του υπάρχουν ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών! Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο «από το χωράφι στο πιάτο», ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους –όσοι θυμάστε είναι το ίδιο εκείνο κτήμα που είχε παρουσιάσει ενθουσιασμένος και ο Άντονι Μπουρντέν στο μοναδικό του επεισόδιο για το νησί της Νάξου.

«Μια βραδιά κάτω απ΄ την ελιά»
Στο μικρό σπιτάκι του κτήματος η μητέρα της Μαρίας Πολυκρέτη, Ιουλία, παραδίδει γαστρονομικά μαθήματα στους ξένους.
Μαρία Πολυκρέτη
Μαρία Πολυκρέτη

Η ίδια η Μαρία Πολυκρέτη μας λέει: «Η Μια βραδιά κάτω από την ελιά έρχεται να μιλήσει για τις ρίζες μας, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, η ιστορία των οποίων θέλουμε να μείνει ζωντανή. Ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που ενώνει, ο τρόπος με τον οποίο το παρόν συνομιλεί με το παρελθόν και μου επιτρέπει να ικανοποιήσω μια βαθιά για εμένα ανάγκη. Να τιμήσω τον τόπο μου, τις ρίζες μου, να διασφαλίσω ότι θα καταφέρω να μεταφέρω στις επόμενες γενιές τις ιστορίες που μου εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μου. Όλα αυτά τα χρόνια οι κοινές προσπάθειες μας με τον σύζυγό μου Γιάννη Μαργαρίτη επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση πάντα με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του».

«Μια βραδιά κάτω απ΄ την ελιά»
Ανδριάννα Μπάμπαλη, Γιάννης Μαργαρίτης, Μαρία Πολυκρέτη και Στάθης Δρογώσης
Ανδριάννα Μπάμπαλη, Γιάννης Μαργαρίτης, Μαρία Πολυκρέτη και Στάθης Δρογώσης

Οι μουσικοί Στάθης Δρογώσης –που μάλιστα έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο διπλανό του κτήματος Κουρνοχώρι, και μαζί του η αισθαντική Ανδριάννα Μπάμπαλη και ο υπέροχος τσελίστας Άρης Ζέρβας παρουσίασαν ένα κύκλο τραγουδιών σε ακουστική εκδοχή, εμπνευσμένο τόσο από την δισκογραφία τους όσο και από τη ναξιώτικη παράδοση, κάτω από τις ελιές και υπό το φως του φεγγαριού ενθουσιάζοντας τους προσκεκλημένους. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Καλλιγιάννη από το Athens Photo World, με λήψεις αφιερωμένες στην καθημερινότητα των Ναξιωτών. Οι παρευρισκόμενοι είχαμε την ευκαιρία να «ζεσταθούμε» με ένα καταπληκτικό κοκτέιλ με κύριο συστατικό την ελιά το οποίο επιμελήθηκε ο Νίκος Μπάκουλης από το διάσημο και βραβευμένο στα καλύτερα bars του κόσμου The Clumsies της Αθήνας –ο ίδιος επιμελείται και τα ποτά και τα κοκτέιλς του εστιατορίου Tortuga-, αλλά και να γευτούμε μικρά πεντανόστιμα finger foods φτιαγμένα από τον σεφ Γιάννη Οικονόμου με αποκλειστικά ντόπια προϊόντα. Η πρώτη αυτή «Βραδιά κάτω από την ελιά» πραγματοποιήθηκε με 70 προσκεκλημένους και με ελάχιστη παρέμβαση και όχληση στον χώρο.

Μια βραδιά κάτω από την ελιά
Στις όμορφες πεζούλες του κτήματος εκτίθενται φωτογραφίες με σκηνές από την αγροτική ζωή των Ναξιωτών της Χριστίνας Καλλιγιάννη
Η Μαρία Πολυκρέτη με τη μητέρα της Ιουλία, που μαγειρεύει αυθεντικές ναξιώτικες συνταγές με προϊόντα του Κτήματος
Η Μαρία Πολυκρέτη με τη μητέρα της Ιουλία, που μαγειρεύει αυθεντικές ναξιώτικες συνταγές με προϊόντα του Κτήματος
O δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και η managing director Χάιντι Λαζάνη
O δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου και η managing director Χάιντι Λαζάνη

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Νάξου Βαγγέλης Κατσαράς, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης και ο Πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος. Τη βραδιά παρουσίασε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου. Την εκδήλωση επιμελήθηκε η εταιρεία Bespoke Communications και η managing director Χάιντι Λαζάνη. Από εμάς ευχαριστήρια για την «αλλιώτικη» και πολύ όμορφη ναξιώτικη εμπειρία και καλή συνέχεια στον θεσμό!N

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ