Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά, βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο και στην Ηλεία
Η εξέλιξη των πύρινων μετώπων στη χώρα
Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο και Ηλεία. Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Με την εικόνα της πορείας της πυρκαγιάς να διαφοροποιείται συνεχώς, δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στα οποία σήμερα έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης και των δασικών υπηρεσιών, το νότιο και το νοτιοδυτικό.
Οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».
Στο νοτιοδυτικό μέτωπο οι δασικές υπηρεσίες έχουν κάνει τη χάραξη αντιπυρικής ζώνης και την απομάκρυνση της βλάστησης με υλοτομίες προκειμένου στη συνέχεια ο στρατός με μηχάνημα έργου να προχωρήσει στον καθαρισμό της ζώνης, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.
Στην περιοχή της Δαδιάς, όπου χθες βράδυ η αιφνιδιαστική αλλαγή του ανέμου ανακατεύθυνε την πορεία της φωτιάς σε απόσταση αναπνοής τόσο από το μοναστήρι και το δασικό φυτώριο, όσο και από το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Εθνικού Πάρκου, αφήνοντάς τα αλώβητα, η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
Από αέρος επιχειρούν με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα με τα δεύτερα να ανεφοδιάζονται από το φράγμα του Προβατώνα.
Τέλος, κρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.
Περιορίστηκε στην περιοχή Ρογκάδα η φωτιά στη Λέσβο
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, κ. Ανδρέα Αξή, ελέγχθηκε η δασική πυρκαγιά στη νότια Λέσβο, στα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά.
Αυτή την στιγμή η φωτιά καίει μόνο στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10.00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου και όπου επιχειρούν εναέρια μέσα. Όπως είπε ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».
Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία
Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων στην Ηλεία.
Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, υπάρχουν μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός περιμέτρου της πυρκαγιάς. Στην φωτιά αυτή επιχειρούν 159 πυροσβέστες, ανάμεσα τους και 15 Γερμανοί πυροσβέστες, με 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας επεχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Στην Ηλεία, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις της αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης, κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στα Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.