Ελλαδα

Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν

Επιχειρούν από το πρωί τα εναέρια μέσα - Πόσα μέτωπα είναι ενεργά - Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη
Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στην Πεντέλη © EPA/GEORGE VITSARAS

Φωτιά στην Πεντέλη. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Μήνυμα 112 για εκκένωση σε Παλαιά Πεντέλη, Γέρακα, Ανθούσα, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι. Εκκένωθηκε και το νοσοκομείο Παίδων.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες, την ώρα που ισχυροί άνεμοι επικρατούν στην περιοχή.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν πάλι τις ρίψεις με το πρώτο φως του ήλιου στις 6 το πρωί. Οι πρώτες πληροφορίες της ημέρας λένε πως η «μάχη» με τις φλόγες θα κερδηθεί αν μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν αφού οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη.

Η πρωινή ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μίλησε για την ολονύχτια μάχη που δόθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, με το έργο των δυνάμεων να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο λόγω της έντασης των ανέμων.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρναγε κατά πολύ τα 80χλμ/ώρα ενώ άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, επεσήμανε πως δόθηκε μάχη «για την προστασία κρίσιμων δημόσιων κτηρίων και δομών αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών».

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματποιήθηκαν 600 απομακρύνσεις κατοίκων ενώ εστάλησαν και πέντε μηνύματα από το 112.

Στο πεδίο επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Ενημέρωση ΠΣ 20/7/2022 | Πυρκαγιά στην Πεντέλη

Αναλυτικά τα όσα είπε στην πρωινή ενημέρωση:

«Καλημέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ήταν δύσκολη η νύχτα στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα.

Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη. Πρώτη προτεραιότητα, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο.

Για το σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης, στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο, με πρώτο, τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων.

Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φώς 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής.

Η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη πλησίον των περιοχών Παλιά Πεντέλη, Γέρακα, ανθούσα, Παλλήνη Νέα Παλλήνη, Διώνη και στο τοπωνύμιο Βαγιάτι στο ορεινό όγκο της Πεντέλης. Γι αυτό παρακαλούμε τους συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν ή πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για την διέλευσή τους, πεζή ή με όχημα, τις οδούς στην περιοχή που εξελίσσετε η πυρκαγιά, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.
Σας ευχαριστώ»

Εκκενώσεις και αποφυγή μετακινήσεων

Λίγο πριν από τις 03.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/7) εστάλη μήνυμα 112 να εκκενωθούν οι ανατολικές περιοχές στον Γέρακα. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς την Αγία Παρασκευή.

Οι ριπές των ανέμων είναι κοντά στα 9 μποφόρ. Λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/7) εστάλη μήνυμα 112 σε κατοίκους στην Πεντέλη σε περιοχές πέριξ του στρατιωτικού νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια.

Στις 06:05 το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 προς αποφυγή μετακινήσεων στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής Οδού ως και το Πικέρμι.

Δυστυχώς η φωτιά έχει κάψει σπίτια στο Ντράφι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Αναφορές για καταστροφές σε κατοικίες υπάρχουν επίσης σε Ανθούσα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά για τραυματίες ή για μεταφορά πολιτών με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία. Δεκάδες ήταν οι απεγκλωβισμοί πολιτών. Τιτάνια προσπάθεια να σωθεί το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, με τις πύρινες γλώσσες να κυκλώνουν τις εγκαταστάσεις και τους πυροσβέστες να φτιάχνουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο αντιπυρικές ζώνες.

Οι πυροσβέστες πασχίζουν να κυκλώσουν τη φωτιά για να σώσουν σπίτια, δίνοντας μια μάχη με τον χρόνο μέχρι το πρώτο φως της ημέρας όταν και τα εναέρια μέσα θα σηκωθούν για να επιχειρήσουν. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στο Ντράφι παραμένει κρίσιμη, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη φωτιά που κατευθύνεται προς Διώνη. Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε στην Ανθούσα. Εκεί, οι πυροσβέστες έλαβαν δραστικά μέτρα, ώστε η πύρινη λαίλαπα να μην περάσει το ρέμα και μπει στον αστικό ιστό.

Οι ισχυροί άνεμοι (με ένταση κατά τόπους τα 8 μποφόρ) δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, δημιουργώντας συνεχώς νέες εστίες. Συνολικά 420 πυροσβέστες και 24 εναέρια μέσα ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 17.19 το απόγευμα στην Πεντέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Σημειώνεται ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον, μέσα στην ημέρα αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν τη φωτιά. Η μάχη με τις φλόγες είναι ολονύχτια. Σε αρκετές περιπτώσεις η αυταπάρνησή τους συγκινεί, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που πυροσβέστες πήδηξαν μάντρες για να σώσουν ζώα συντροφιάς από τη φωτιά. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες και με αναζωπυρώσεις, την ώρα που οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την πορεία της πυρκαγιάς.

Το μήκος του πύρινου μετώπου - Επιδεινώνεται η κατάσταση | 19/07/2022 | ΕΡΤ

Αυτήν την στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης. Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 85 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Αναζωπύρωση στη φωτιά στο Ντράφι | 19/07/2022 | ΕΡΤ

Όπως δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, «παρά τις δυσμενείς συνθήκες με ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων». Πολύτιμη η συνδρομή από εθελοντές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει διαρκώς με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εκκενώθηκαν Ανθούσα, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι

Παράλληλα, εκδίδονται συνεχώς μηνύματα από το 112 ενώ μέχρι στιγμής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα.

Συγκεκριμένα, στις 05.20 το πρωί στάλθηκε εκ νέου ειδοποίηση εκκένωσης από το 112 για τους κατοίκους των περιοχών Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, από τους οποίους ζητούσαν να μετακινηθούν προς Πικέρμι και Ραφήνα.

Χθες στις 18.20 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18.45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19.50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Επιπρόσθετα οι εθελοντές του ΠΣ, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Δημ. Ραφήνας: Έχουν καεί δύο σπίτια στο Ντράφι | 19/07/2022 | ΕΡΤ

Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Κινητοποιήθηκε επίσης πολύ μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα του 112.

Νέα ενημέρωση για την φωτιά στην Πεντέλη – ΠΥ: Καμία κλήση για τραυματισμούς | 19/07/2022 | ΕΡΤ

Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης - Σε ετοιμότητα Θριάσιο και Γεννηματάς - Επιχειρεί και ο στρατός

Παράλληλα, ελήφθη η απόφαση για προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων στην Πεντέλη. Τριάντα έξι παιδιά και 19 άτομα προσωπικό θα μεταφερθούν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Εκκένωση Παίδων Νταού Πεντέλης: Απομακρύνθηκαν 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό | 19/07/2022 | ΕΡΤ

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, και δυνάμεις του στρατού συνδράμουν πλέον στις προσπάθειες αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη.

Συγκεκριμένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από τη 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και δύο τροχοφόρους Φορτωτές. Επίσης, βρίσκονται σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Παραμένουν οι ισχυροί άνεμοι από το πρωί

Ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε ότι οι ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν στην Πεντέλη, επισημαίνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες και το πρωί. «Η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μην ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ» ανέφερε.

Η φωτιά σε Πεντέλη, Ντράφι και Ανθούσα σε εικόνες
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Πεντέλη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά - Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν
Φωτιά στην Πεντέλη - Το βουνό στο Ντράφι παραδομένο στις φλόγες - Αποκαλυπτικά βίντεο

Η Athens Voice δημοσίευσε νωρίτερα βίντεο από τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη. Οι λήψεις είναι από το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη και δείχνουν το βουνό στο Ντράφι παραδομένο στις φλόγες.

Δύσκολη η φωτιά σε Πεντέλη, Ντράφι και Ανθούσα - Πώς η μορφολογία του εδάφους καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπισή της

Σε πλήρη ετοιμότητα για τη φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, είναι ο Δήμος Ραφήνας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς.

Αναφερόμενος στις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη». Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος - άνω των 10-11 μποφώρ, έναντι των 7-8 μποφώρ τώρα - και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους.

Περιπολίες της ΕΛΑΣ σε Πεντέλη, Ντράφι και Ανθούσα για τον φόβο κλοπών

Εν τω μεταξύ στην πυρκαγιά στην Πεντέλη, έχουν διατεθεί και συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής περισσότεροι από 200 αστυνομικοί. Από το βράδυ έχουν ξεκινήσει 29 περιπολίες με 82 αστυνομικούς για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων.

Συνεχής ενημέρωση...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ