Ελλαδα

Τουρισμός για Όλους: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αίτηση

Οι δικαιούχοι και τα ποσά της επιδότησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους προβλέπεται voucher 150 ευρώ
Στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους προβλέπεται voucher 150 ευρώ © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Τουρισμός για Όλους: Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις άνοιξε σήμερα Σάββατο (16/7). Οι δικαιούχοι και το voucher των 150 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» ξεκινά, καθώς άνοιξε σήμερα Σάββατο (16/7) η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που αφορούν στο voucher των 150 ευρώ. Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Η πλατφόρμα για την αίτηση θα δέχεται αιτήσεις μέχρι την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022.

Το ποσό του voucher θα πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που θα εκδίδεται ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό από την τράπεζα του δικαιούχου. Το voucher των 150 ευρώ που δίνεται μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μπορεί να εξαργυρωθεί σε κάθε τύπο καταλύματος, ακόμα και σε ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικά για ΑμεΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι η οικονομική ενίσχυση θα είναι αυξημένη και θα αγγίζει τα 200 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διακοπές τον χειμώνα. Αφορά 200.000 δικαιούχους και -όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας- είναι αυξημένο κατά 30 ευρώ σε σχέση με το πέρυσι (σ.σ. 120 ευρώ).

Τουρισμός για Όλους  - Πώς θα κάνετε την αίτηση - Τι ισχύει με τον ΑΦΜ

H λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων. Συγκεκριμένα:

  • Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2 και 3, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από το Σάββατο 16 Ιουλίου.
  • Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5 και 6, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι ανοικτή για όλα τα ΑΦΜ και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου και ώρα 23:59.
Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση. Το τηλέφωνο εξυπηρέτησης για τους πολίτες είναι το 210-2600610 και η γραμμή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της παράλληλα με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Τουρισμός για Όλους - Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Στο ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί, επισημαίνεται ότι σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, με τη χορήγηση ενός ψηφιακού voucher ύψους 150 ευρώ, το οποίο μπορεί να εξαργυρωθεί σε καταλύματα.

Ειδικώς για ΑμεΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑΜΕΑ, η οικονομική ενίσχυση αυξάνεται στα 200 ευρώ. Το ποσό πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από την τράπεζα.

Η αίτηση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα υποβάλλεται μέσω του vouchers.gov.gr (όπου υποβάλλονται ήδη οι αιτήσεις για Power Pass και Fuel Pass).

«Τουρισμός για Όλους» - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το Pass των 150 ευρώ

Στο ΦΕΚ το voucher περιγράφεται ως «Τουρισμός για Όλους Pass», ενώ στο άρθρο 2 παρατίθενται οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους. Σύμφωνα με αυτό, δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

  • Ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια της παρούσας (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).
  • Όσοι έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει στα οριζόμενα στον κάτωθι πίνακα εισοδηματικά κριτήρια.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή. Στο ως άνω εισόδημα δεν προσμετράται τυχόν επίδομα αναπηρίας του δικαιούχου ή των εξαρτώμενων από αυτόν μελών το οποίο απαλλάσσεται του φόρου.

Να σημειωθεί ότι ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νόμιμα αναγνωρισμένο ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

  1. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του α' κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022»:
    Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 και 2022-2023 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.
  2. Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι-ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος, επιβάλλεται πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων η άμεση επιστροφή προς το ελληνικό Δημόσιο του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ, ν.δ. 356/1974).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ