Ελλαδα

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Αργολίδα, Αχαΐα και Φωκίδα

Πόσα στρέμματα γης κάηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καμένη έκταση από τη φωτιά στο Κρανίδι
Φωτιά στο Κρανίδι © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτιές: Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα - Η πρώτη εκτίμηση για τα καμένα στρέμματα γης

Κανένα ενεργό μέτωπο φωτιάς δεν υπάρχει σε Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία και Φωκίδα. Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα ξέσπασαν 311 δασικές περιοχές. 

Η φωτιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα (4/7) στη Φωκίδα επεκτάθηκε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής, σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν κυρίως στις δασικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας αλλά και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Φωτιά στο Κρανίδι: Τι λέει ο δήμαρχος για τη μάχη με τις φλόγες

Στο Κρανίδι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Ο δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γεωργόπουλος, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις δυσκολίες να τεθεί υπό έλεγχο. «Όλο το βράδυ πυροσβέστες, εθελοντές, ιδιωτικά βυτιοφόρα, οχήματα και μηχανήματα του δήμου μας και μηχανήματα έργου επιχειρούσαν υπό δύσκολες συνθήκες και κατόρθωσαν τελικά να θέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά προκάλεσε μικρής, σχετικά, έκτασης ζημιές στο ξενοδοχειακό συγκρότημα AmanZoe, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθως και σε αγροκτήματα και δέντρα ιδιωτών. Ο Δήμος Ερμιονίδας από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά ήταν παρών με συντονιστή εμένα και παρόντες όλους τους αντιδημάρχους, με τη συνδρομή και της πολιτικής προστασίας του δήμου μας καθόλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και πριν λίγη ώρα. Οφείλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για την ηρωική μάχη που έδωσαν, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Αργολίδας, την ελληνική αστυνομία και τους ιδιώτες που συνέδραμαν με τα ιδιωτικά τους οχήματα και τα μηχανήματά τους. Οι δυο πρωτοφανείς μικρές εστίες φωτιάς μέσα στην πόλη του Κρανιδίου χτες το μεσημέρι και η ξαφνική πυρκαγιά χτες το απόγευμα, σε ώρα που θα ήταν δύσκολη η αντιμετώπισή της από αέρος, δεν μου αφήνουν προσωπικά καμία άλλη εκτίμηση παρά αυτή του εμπρησμού με συντονισμένο σχέδιο όσων έδρασαν σε βάρος της Ερμιονίδας μας. Δηλώνω δημόσια ότι θα σταθούμε ως Δήμος αλλά και εγώ προσωπικά δίπλα στους πληγέντες με κάθε τρόπο. Επίσης δηλώνω προσωπικά ότι θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο τις αρμόδιες αρχές στις έρευνες τους για τον εντοπισμό των δραστών του πιθανού εμπρησμού και σήμερα το πρωί κιόλας θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες Αρχές για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες που απαιτούνται. Η Ερμιονίδα μας είναι και θα παραμείνει ένα παγκόσμιο πρότυπο τουρισμού και δεν μας λυγίζουν τέτοιες παράνομες ενέργειες. Ο,τι καταστράφηκε θα το ξαναφτιάξουμε μαζί». 

Δύσκολη η νύχτα για όσους βρίσκονται στο Κρανίδι Αργολίδας αφού η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό τη

Ποιες οι σημαντικότερες φωτιές που εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 311 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι σημαντικότερες στο Σχιστό Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στον Κάμπο Ευβοίας, στην Παιανία, στο Χάβαρι Ηλείας, στην Ασωπία και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, στο Άγιον Όρος, στο Καμπί Ζακύνθου, στις Πόρτες Αχαϊας και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, φέτος στη μάχη της αεροπυρόσβεσης διατίθενται και συμβάλλουν στις επίγειες δυνάμεις 84 εναέρια μέσα, περισσότερα από ποτέ, εκ των οποίων τα 44 είναι μισθωμένα και τα 40 ανήκουν στον εθνικό στόλο. «Και για τη σημερινή ημέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός και αναμένονται να επικρατήσουν συνθήκες που θα ευνοήσουν την επέκτασή τους. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Όμως, σε επιφυλακή πρέπει να είμαστε όλοι και όλες. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε φυσικό περιβάλλον, περιουσίες -και το κυριότερο όλων- ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

05/07/2022 Έκτακτη ενημέρωση για δασικές πυρκαγιές, από Εκπρόσωπο Τύπου ΠΣ Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ