Ελλαδα

Στο κυνήγι του Άγγλου Εσκομπάρ σε Βάρκιζα, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη

Ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ του κόσμου και οι δράσεις του στην Ελλάδα

Στο κυνήγι του Άγγλου Εσκομπάρ σε Βάρκιζα, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη
© ArtistGNDphotography

Ο «Άγγλος Εσκομπάρ», η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, η δράση του μεγάλου καρτέλ ναρκωτικών στην Ελλάδα και οι έρευνες των αρχών.

Στις 9 Ιουνίου στο Σχολάρι του Δήμου Θέρμης, περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στα σύνορα με τη Χαλκιδική, επικρατούσε μια περίεργη ανησυχία χωρίς κανείς να μπορούσε να προσδιορίσει τι ακριβώς την προκαλούσε. Στην άκρη του χωριού, ανάμεσα σε σπαρμένα χωράφια και μερικούς αγροτικούς, χωμάτινους δρόμους, γύρω από ένα πολύ ωραίο τριώροφο σπίτι με μεγάλες βεράντες και ταράτσες γεμάτες φωτοβολταϊκά, κάποια λευκά βαν πηγαινοέρχονταν, μέσα - έξω στον κήπο, μπρος - πίσω. Κάτι αναζητούσαν, μάλλον την κατάλληλη θέση, όπως κάνουν στα φέριμποτ όταν τακτοποιούν τα αυτοκίνητα. Μόνο που εκείνες οι μανούβρες έδειχναν ότι τα ταξίδι δεν άρχιζε αλλά ότι μόλις είχε τελειώσει. Και μαζί του, φαίνεται να έχουν τελειώσει οι μέρες ελευθερίας για τέσσερις Άγγλους που συνελήφθησαν εκεί αλλά και η «καριέρα» ενός ακόμα συμπατριώτη τους με το πιο σημαντικό ρόλο από όλους. Ενός άντρα που μόλις στα 41 του χρόνια, θεωρείται από τα media της πατρίδας του «βασιλιάς της κοκαΐνης με έδρα το Λονδίνο», έχει τον ανεπίσημο τίτλο «ο Άγγλος Εσκομπάρ» και στις απόρρητες αναφορές των υπηρεσιών καταγράφεται ως «ο υπεύθυνος για τη διακίνηση του 10% του παγκόσμιου εμπορίου κοκαΐνης».

300 περίπου κιλά κοκ αΐνης κατέσχεσαν  αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

Οι συνέπειες της πανδημίας στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε ένα από τα παγκόσμια λιμάνια, αυτό της Μαριούπολης, έχουν αλλάξει πολλά από τα δεδομένα στον χάρτη και τις διαδρομές του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Όπως σημειώναμε και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της ATHENS VOICE δύο από τις σημαντικότερες αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα είναι οι ρωγμές στη σφιχτή οργάνωση των καρτέλ με τη διανομή της κοκαΐνης να γίνεται από νέα αναδυόμενα εγκληματικά σχήματα και η στροφή στις χερσαίες μεταφορές από Βαλκάνια προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Λόγω αυτών των δύο αλλά και του ότι η Ελλάδα προσφέρει πολλές εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές  λόγω των ανοιχτών συνόρων, η χώρα μας είναι μία από τις πρώτες στις προτιμήσεις των καρτέλ. Θέση που πάντα είχε αλλά οι εξελίξεις των τελευταίων την έχουν καθιερώσει. Αλλά ας επιστρέψουμε στον «Άγγλο Εσκομπάρ».

Πράκτορες ξένων αντιναρκωτικών υπηρεσιών λένε ότι μετά και από την επιχείρηση της Θεσσαλονίκης όπου η ομάδα του συγκεκριμένου καρτέλ υπέστη ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα και την απώλεια μιας ακόμα μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, είναι πολύ καλύτερο- για τον ίδιο- να τελειώνουν και οι δικές του μέρες με μια σύλληψη. Γιατί αν «χάσει» και άλλη ποσότητα κοκαΐνης σε κάποιο ταξίδι προς την Ευρώπη, το κολομβιανό καρτέλ με το οποίο συνεργάζεται, δεν θα το πάρει με καλό μάτι. Και τότε είναι πολύ πιθανό,  το τελευταίο «κλακ» που θα ακούσει στη ζωή δεν θα είναι από χειροπέδες…

Αεροφωτογραφία βίλας που βρέθηκαν ναρκωτικά στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης

Ψηλά, πάνω από το σπίτι στο Σχολάρι πετούσε ένα drone. Δεν έκανε θόρυβο και μετέδιδε εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων που είχαν στήσει από κοινού όλες οι ελληνικές και οι ξένες υπηρεσίες που παρακολουθούσαν την επιχείρηση. Ήταν η υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης, το γραφείο της DEA (Drug Enforcement Administration) που εδρεύει στην Αθήνα, η Δίωξη Ναρκωτικών της Αθήνας και κάποιες άλλες. Ανοιχτή γραμμή είχε και η ιταλική Guardiadi Finanza, το παράρτημά της από τη Reggio Calabria. Μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ναρκωτικών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ρωτήσαμε κάποιο στέλεχος των υπηρεσιών για την πιθανή συνολική ποσότητα κοκαΐνης που έχει διακινήσει τον τελευταίο καιρό η συγκεκριμένη ομάδα. Η απάντησή του είναι ενδεικτική: «5,5 τόνους στην ξεφτίλα…». Και πίσω από όλα αυτά είναι ο γνωστός στις υπηρεσίες ως «5ος άνθρωπος». Ο «Άγγλος Εσκομπάρ», που λέγαμε πριν.

Αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού ναρκωτικών στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης

Η επιχείρηση στο Σχολάρι ήταν καλοστημένη.Τα κλιμάκια που συμμετείχαν στις έρευνες και στην επιχείρηση κατέσχεσαν συνολικά 297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης συσκευασμένα σε 260 δέματα  τα οποία είχαν φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κρυμμένα μέσα σε κούτες με μπανάνες. Κλασικό, το Netflix είναι γεμάτο με τέτοιες ιστορίες, αληθινές στις επιχειρησιακές και πραγματολογικές τους λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Σχολάρι συνελήφθησαν τέσσερις Άγγλοι από το Λίβερπουλ και από το Λονδίνο. Οι ηλικίες τους είναι 38, 45, 48, 52. Δύο από αυτούς έχουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο ένας λόγω του αδερφού του και ο άλλος λόγω των αυτιών του…

Όταν οι ένοπλοι έκαναν έφοδο στο σπίτι στο Σχολάρι, συνέλαβαν τους τέσσερις και άρχισαν να φορτώνουν τα πακέτα με την κόκα στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα ήξεραν ποιος ήταν ο ένας από τους τέσσερις. Ο αδερφός του εγκέφαλου από το Λονδίνου που φαινόταν να ρυθμίζει και τις κινήσεις των άλλων τριών. Ένας από τους υπόλοιπους, εξαιρετικά μυώδης, όρμησε και προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός από τους άντρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Δεν πρόλαβε. Όταν τον ακινητοποίησαν διαπίστωσαν ότι είχε ιδιαίτερα σημάδια στα αυτιά του από τα οποία έλειπαν κομμάτια. Μερικές επικοινωνίες ήταν αρκετές για να μάθουν ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας από αυτούς που παίζουν ξύλο έως θανάτου ενώ γύρω τους παίζουν πάμπολλα και ακριβά στοιχήματα. Το δάγκωμα του αυτιού ή και κόψιμο ολόκληρου κομματιού είναι συνηθισμένο αποτέλεσμα της μάχης. Οι πληροφορίες τους ανέφεραν ότι ανήκε σε μία ομάδα με το όνομα “Street fighters”. Αλλά δεν ήταν αυτός που τους ενδιέφερε τόσο…

Πλάκες κοκαΐνης

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου στο περιβόητο λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση μετά από τις σχετικές πληροφορίες. Το συγκεκριμένο λιμάνι είναι γνωστό σε όλες τις διωκτικές υπηρεσίες του κόσμου ως «Το λιμάνι της κοκαΐνης». Είναι το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για όλα σχεδόν τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, κυρίως αυτά της Κολομβίας και του Μεξικού. Οι ιταλικές αρχές είχαν πολλές και αξιόπιστες πληροφορίες για τη μεταφορά ενός μεγάλου φορτίου και πάλι μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες. Μετά από συντονισμένες ενέργειες οργανώθηκε η επιχείρηση που οδήγησε στην κατάσχεση 654 κιλών κοκαΐνης. Ο προορισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ιταλικών αρχών, ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά για κάποιους λόγους δεν άφησαν το φορτίο να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Είχαν εκτιμήσει ότι υπήρχε κίνδυνος να χαθεί. Το φορτίο της κοκαΐνης είχε ακολουθήσει μία από τις πιο γνωστές διαδρομές. Από το λιμάνι του Γκουαγιακίλ στον Ισημερινό με τελικό προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και από τότε σήμανε συναγερμός και στις ελληνικές αρχές καθώς όλες οι πληροφορίες που σκιαγραφούσαν τις κινήσεις της συγκεκριμένης ομάδας οδηγούσαν με τον τρόπο τους στην Ελλάδα. «Είναι απολύτως βέβαιο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες από Λατινική Ευρώπη στην Ελλάδα και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια», θα πει η πηγή μας.

Έτσι, μετά από λίγες ημέρες, έφτασαν και πάλι σε μια περιοχή της Αττικής η οποία έχει κατά καιρούς «φιλοξενήσει» μεγάλα ονόματα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Σε ένα ύψωμα της Βάρκιζας, ένα από τα ακριβά σπίτια της περιοχής ήταν εδώ και περίπου τρία χρόνια, το ελληνικό στρατηγείο της οργάνωσης. Εκεί καταστρώνονταν όλα τα σχέδια παραλαβής και αποστολής σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.  Μακριά από το κέντρο της Αθήνας, απομονωμένο και -κατά την πάγια προτίμηση των στελεχών του οργανωμένου εγκλήματος όταν κάνουν δουλειές στην Ελλάδα- κοντά στη θάλασσα και σε περιοχή με οργανωμένη μαρίνα όπου μπορεί να πλησιάσει κάποιο ταχύπλοο στην περίπτωση που σημάνει συναγερμός. Οι παρακολουθήσεις έδειξαν ότι στο συγκεκριμένο σπίτι γίνονταν πολλές συναντήσεις. Ο πρόχειρος διαχωρισμός τους, προφανώς για τις ανάγκες της παρακολούθησης, ήταν σε τρεις βασικές κατηγορίες. Μια ομάδα ανθρώπων από την Αλβανία, μία από το Πακιστάν και άλλη μία από το Ντουμπάι. Όλοι τους, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, είχαν συγκεκριμένα στέκια στο κέντρο της Γλυφάδας όπου, προφανώς, έκαναν τις βασικές συνεννοήσεις. Ο αδερφός του 41χρονου «Άγγλου Εσκομπάρ» φέρεται να είχε και ένα είδος ηγετικού ρόλου στην οργάνωση. Ο ίδιος είχε καταγραφεί από πράκτορες να ταξιδεύει πολύ συχνά σε διάφορες χώρες και κυρίως το Λονδίνο, όπου δεν συναντούσε μόνο αυτόν τον αδερφό του αλλά και άλλα μέλη της πολυπληθούς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οικογένειάς του.

Πλάκες κοκαΐνης και τσάντες

Οι βρετανικές αρχές, στις αναφορές τους, προς τις ελληνικές, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση είναι ένας από τους βραχίονες του  ίδιου διεθνούς κυκλώματος διακίνησης. Και το πιστεύουν με σιγουριά μετά και από την κατάσχεση, πριν από μερικούς μήνες, μίας πολύ μεγάλης ποσότητας στο Σαουθάμπτον. Για μία ακόμα φορά τα ναρκωτικά προέρχονταν από τη Νότια Αμερική, ήταν κρυμμένα μέσα σε φορτία μπανάνας και προορίζονταν για την Ελλάδα από όπου θα έφευγαν για διανομή στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Τα κοντέινερ με 20 παλέτες με μπανάνες είχαν φτάσει στο λιμάνι της πόλης από την Κολομβία. Μέσα σε αυτές το καρτέλ είχε κρύψει 3,7 τόνους υδροχλωρικής κοκαΐνης, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κρακ. Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ είπε στα μέσα ενημέρωσης της χώρας της: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2015».

Ο «Άγγλος Εσκομπάρ», δεν ζει μόνιμα στο Λονδίνο ή στο Λίβερπουλ, όπως είναι καταγεγραμμένο από τους πράκτορες των υπηρεσιών. Έζησε ένα μεγάλο διάστημα στην Ισπανία, ένα διάστημα στο Μεξικό και τα τελευταία χρόνια ζει στην Κολομβία στην πατρίδα της συζύγου του. Πάντως, οι άνθρωποι που ξέρουν είναι βέβαιοι πως σε λίγο καιρό ο 41 ετών αρχηγός θα χάσει τον τίτλο του. Και θα είναι πάρα πολύ τυχερός αν καταφέρει να χάσει μόνο αυτόν…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ