Ελλαδα

Οι μισοί Έλληνες αγόρασαν 3-4 smartphones την τελευταία πενταετία

Τι συμβαίνει με την ανακύκλωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κινητό wifi
Κινητό wifi © Unsplash

Περίπου οι μισοί Έλληνες (το 45%) έχουν αγοράσει μεταξύ 3 και 4 smartphones την τελευταία πενταετία, ενώ 1 στους 3 έχει αγοράσει πάνω από 4 κινητά τηλέφωνα.

Κάθε 1,5 χρόνο αλλάζουν κινητό οι Έλληνες ενώ 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν περισσότερα smartphones από τα μέλη που αποτελούνται. Ακόμα, 7 στα 10 νοικοκυριά, που αποτελούνται από 1 έως 2 άτομα, έχουν 3 ή περισσότερα λειτουργικά smartphones στην κατοχή τους.

Μάλιστα, περίπου οι μισοί Έλληνες (το 45%) έχουν αγοράσει μεταξύ 3 και 4 smartphones την τελευταία πενταετία, ενώ 1 στους 3 έχει αγοράσει πάνω από 4 κινητά τηλέφωνα

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι Έλληνες έχουν την τάση να αφήνουν αναξιοποίητα τα παλιά, αλλά λειτουργικά, smartphones τους. Μάλιστα, το 83% δηλώνει πως όταν δεν χρησιμοποιεί πλέον ένα smartphone, το αφήνει ξεχασμένο στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα, τα παλιά, αλλά λειτουργικά κινητά τηλεφώνα μένουν αναξιοποίητα, με τη μη ανακύκλωση τους να κοστίζει τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον. Το κρατούν ως backup σε περίπτωση που χαλάσει το δικό τους ή κάποιου οικείου τους και να έχουν κάποιο λειτουργικό να χρησιμοποιούν.

Αυξάνονται όσοι θα αγόραζαν μεταχειρισμένο

Ένα ποσοστό 25% ανέφερε και το συναισθηματικό δέσιμο ως βασικό λόγο για να κρατήσει την παλιά του συσκευή. Όμως, ένα 15% απάντησε πως δε γνωρίζει καν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης παλιών συσκευών. Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν «αποχωρίζονται» τα παλιά τους κινητά, ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν πρόθυμοι να αγοράσουν κάποιο μεταχειρισμένο ενώ 15% έχει αγοράσει ήδη. 

Ανακύκλωση κινητών αλλά με αμοιβή

Το 88% θα αντάλλαζε το παλιό του smartphone για εκπτωτικό voucher, μέσω του οποίου θα μπορούσε να αγοράσει το καινούριο σε καλύτερη τιμή. Επίσης, ένα 75% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να λάβει το μέγιστο χρηματικό αντίτιμο.

Ακόμα, ένα 75% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να λάβει το μέγιστο χρηματικό αντίτιμο. Να σημειωθεί πως  7 στους 10 αναφέρουν πως μια απλή, γρήγορη, και ασφαλής διαδικασία είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην πώληση ενός smartphone.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ