Ελλαδα

Θανάτωση χιμπατζή: Αναγκαία διαδικασία και όχι δολοφονία επιμένει ο ιδρυτής του Πάρκου

«Ακολουθήσαμε το πρωτόκολλο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θανάτωση χιμπατζή: Ελεγκτές στο Αττικό Πάρκο – Αναγκαία διαδικασία και όχι δολοφονία, λέει ο Λεσουάρ στον ΣΚΑΪ
Διαμαρτυρία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο © Εurokinissi

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Επιμένει ο ιδρυτής του για την θανάτωση χιμπατζή.

Έλεγχο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποιεί αυτή την ώρα κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής, μετά το σάλο που προκλήθηκε λόγω της θανάτωσης χιμπατζή που διέφυγε.

«Περιμένουμε την έρευνα πώς και πώς», τόνισε ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο χιμπατζής «Μπαζού» ήταν 27 ετών και βρισκόταν στο Πάρκο εδώ και 15 χρόνια και μέχρι πριν από 2 με 3 μήνες ήταν αρχηγός της ομάδας. Το πρωί που διέφυγε φαίνεται πως είχε έντονη διαμάχη με όλους τους άλλους χιμπατζήδες να τον κυνηγούν με αποτέλεσμα να αγνοήσει ακόμα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

«Σίγουρα χτύπησε, αλλά τα αγνόησε μέσα στον πανικό. Μόνο αυτή την εξήγηση έχουμε», τόνισε ο κ. Λεσουάρ.

Ο ιδρυτής του πάρκου ισχυρίστηκε πως η θανάτωση του ζώου ήταν η μόνη εναλλακτική καθώς η νάρκωση δεν θα λειτουργούσε άμεσα σε έναν χιμπατζή σε τέτοια κατάσταση και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα έπρεπε να προστατευτούν οι φροντιστές.

«Δεν το δολοφονήσαμε. Φτάσαμε στην αναγκαία διαδικασία για να προστατεύουμε τους φροντιστές και ενδεχομένως κάποιους περιοίκους. Υπάρχει πρωτόκολλο», τόνισε.

Κυβερνητική παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις

Μετά τον σάλο η κυβέρνηση παρεμβαίνει μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητώντας πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού και άμεση ενημέρωση. Ειδικότερα ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσούερ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

-για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
-για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
-για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
-για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
-για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

-για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
-για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
-για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Σάλος και διαμαρτυρίες για τη θανάτωση χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ως αποτέλεσμα της οργής που εκδηλώθηκε από μεγάλη μερίδα κόσμου για την αναίτια και απαράδεκτη θανάτωση του υπό αιχμαλωσία ζώου.

Μάλιστα, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους καταγγέλλοντας εν ψυχρώ δολοφονία του ζώου και υπογραμμίζοντας ότι «τα πρωτεύοντα του ΑΖΠ, ζουν έγκλειστα μέσα σε έναν κήπο που μοιάζει με “παιδική χαρά” και ένα σπίτι με γυάλινους τοίχους για να είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο κοινό. Ο χώρος τους περιστοιχίζεται από μια μικρή τάφρο με νερό και ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα το οποίο τα εμποδίζει να αποδράσουν» για να προσθέσει: «Τα ζώα δεν σκοτώνονται βάσει πρωτοκόλλου επειδή είναι επικίνδυνα, ίσως και να είναι αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει και τόση σημασία καθώς οι θύτες της υπόθεσης είναι οι δεσμοφύλακες και το κοινό».

Η είδηση της απόδρασης του χιμπατζή άρχισε να κυκλοφορεί από χθες, Κυριακή, όμως οι ανακοινώσεις για την θανάτωσή του έφεραν σωρεία διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα  #Αττικοζωολογικοπαρκο και #αττικο_παρκο να είναι στα πρώτα trends του Twitter.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ