Ελλαδα

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Τσιόδρας: Να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων

Τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία προσπάθησε να απαντήσει ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Τσιόδρας: Να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων
Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Τσιόδρας: Να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων © EUROKINNISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Τσιόδρας: Να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων, να μην μας καλύπτουν μόνο για 3 - 4 μήνες.

Στα κρίσιμα ερωτήματα όπως: «Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία; Τι κερδίσαμε από την πανδημία του κορωνοϊού;», απάντησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι «η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι. Το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθεί η πίεση από τον κορωνοϊό. Αλλά αν έπρεπε να κάνουμε μια ανασκόπηση του τι κερδίσαμε, εγώ θα έλεγα να εστιάσουμε σε ποια σημεία δεν τα πήγαμε καλά και που μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον. Σίγουρα πρέπει να επενδύσουμε στην επιτήρηση της νόσου και όχι μόνο στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων. Να εστιάσουμε στην αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και εμβολίων και στην διαχείριση του συνδρόμου Long Covid».

Παράλληλα, ανέδειξε και την ανάγκη για καλύτερα εμβόλια «που θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο αλλά να μας καλύπτουν για 1-2 χρόνια και όχι για 3-4 μήνες. Χρειάζεται να ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες των εμβολίων», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι «να ενισχύσουμε τα Συστήματα Υγείας γιατί το Φθινόπωρο ο ιός θα μας θυμίσει και πάλι την παρουσία του».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναδείξει και την ανάγκη των καθαρών μηνυμάτων προς τον πολίτη. 

«Η επικοινωνία με τον κόσμο πρέπει να γίνεται με απλά λόγια και καθαρά μηνύματα. Η σωστή ενημέρωση πρέπει να γίνει η γέφυρα για να υπερπηδήσουμε την αμφιβολία», τόνισε.

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Μπουρλά: Εμβόλια με τεχνολογία mRNA και για άλλες ασθένειες τα επόμενα χρόνια

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορονοιός δεν θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια, εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν εξαληφθεί και αυτός δεν είναι από αυτούς. Σήμερα όμως έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, ανέφερε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο 7o Φόρουμ Δελφών.

Εκτίμησε ότι μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους θα πειστεί να εμβολιαστεί, ενώ την 4η δόση δεν θα την κάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι. Επομένως, πρόσθεσε, η προστασία θα είναι λιγότερη και επειδή τα μέτρα θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό διότι η κοινωνία το ζητάει επιτακτικά, οι μολύνσεις θα είναι περισσότερες. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις συνέπιες, είπε ο κ. Μπουρλά. Το ζητούμενο, είπε, είναι ένα εμβόλιο για την Covid-19, που να προστατεύει για ένα χρόνο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σημείωσε εάν θα έρθει νέα μετάλλαξη και με ποιά χαρακτηριστικά. Εάν συνεχίσουμε με την «Όμικρον», τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή μας βοηθούν να πάρουμε τη ζωή μας πίσω προς το τέλος της χρονιάς, τόνισε ο κ. Μπουρλά.

Με την τεχνολογία mRNA τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δούμε και άλλα εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως για τον καρκίνο ή γενετικές ασθένειες, είπε ο CEO της Pfizer. «Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες».

Τόνισε ότι στα δύο χρόνια πανδημίας, μάθαμε πάρα πολλά. «Συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας". Εξήγησε ότι στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα "αν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;».

Στα δύο χρόνια πανδημίας στον πολιτικό τομέα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, είπε ο κ. Μπουρλά. Καταλάβαμε την αξία της επιστήμης, να δίνονται κίνητρα για να έχουμε ένα ζωντανό βιοτεχνολογικό οικοσύστημα. Από την άλλη, όμως, έγιναν και λάθη με το κυριότερο ότι «πολιτικοποιήθηκε η κρίση και από αυτό θα μάθουμε. Πολλοί παίρνουν θέση εάν υπάρχει ο ιός, αν πρέπει να φοράμε μάσκα με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και μερικές φορές και την θρησκευτική τους, παρά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα».

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Μπουρλά: Κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη είπε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια, όχι μόνο για τη δημιουργία του στην πόλη του, αλλά και την δουλειά που γίνεται. "Αν δεν ήμουν από την Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσα να καταλάβω ότι έχουμε χιλιάδες επιστήμονες με τεράστιο δυναμικό, με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν, αλλά δεν έχουν ευκαιρία. Ήμουν βέβαιος ότι αν δημιουργούσαμε ένα κέντρο στην Θεσσαλονίκη, ξέροντας τι κάνουν αυτά τα κέντρα σε άλλες χώρες θα είμασταν πάρα πολύ επιτυχημένοι".

Οπως είπε αρκετοί είχαν αμφιβολίες στην Pfizer για τη δημιουργία του κέντρου στη Θεσσαλονίκη, αλλά σήμερα τρίβουν τα μάτια τους από τη δουλειά που γίνεται. Είμαι κατενθουσιασμένος", τόνισε ο κ. Μπουρλά. Πρόσθεσε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 200 άτομα και σήμερα βρισκονται κοντά στα 700. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "την επόμενη χρονιά θα δούμε πολλές τέτοιου τύπου δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα".

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ