Ελλαδα

Πάτρα 3 παιδιά - Γρηγόρης Λέων: «Το σώμα δίνει σαφή ευρήματα»

«Το έργο του ιατροδικαστή δεν είναι να βρει τον δράστη», σημειώνει ο Γρηγόρης Λέων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδικές κατασκηνώσεις
Παιδική χαρά - Κούνια © Pixabay / laterjay

Πάτρα 3 παιδιά: Τι υποστηρίζει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για την έκβαση της υπόθεσης - Γιατί αποκλείεται το γονιδιακό πρόβλημα.

Η υπόθεση θανάτου για τα 3 νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία, με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων να επισημαίνει ότι «δεν μένει πάρα πολύς δρόμος» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέων σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ σημείωση ότι από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή και οι ιστολογικές εξετάσεις και του τρίτου παιδιού, αναμένεται ένας επανέλεγχος των τοξικολογικών εξετάσεων. «Έχουμε τρία περιστατικά που μπορεί ή όχι να συνδέονται μεταξύ τους. Τα δύο πρώτα φαίνονται ότι συνδέονται ως προς τα ευρήματα, όπως προκύπτει από τις ιστολογικές και τοξικολογικές και το σύνολο των εξετάσεων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αιτίες όμως επαναξιολογούνται. Σε ό,τι αφορά στον τρίτο θάνατο, μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο και αυτός με τα προηγούμενα δύο περιστατικά, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι ξεχωριστό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στο τρίτο παιδί, στο ενδιάμεσο της νοσηλείας, είχαμε μια εγκεφαλοπάθεια ανοξυγοναιμική, ένα ισχαιμικό στον εγκέφαλο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο ιατροδικαστής είπε ακόμη ότι και στο δεύτερο περιστατικό της Τζωρτζίνας, από το οποίο έχει ληφθεί δείγμα εγκεφάλου, προκύπτουν αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας, τονίζοντας ότι ένα από τα ενδεχόμενα η ασφυξία. 

Ερωτηθείς αν το σώμα μπορεί να «μιλήσει», ο κ. Λέων υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σου δίνει σαφή ευρήματα. Το θέμα είναι να μπορείς να τα μεταφράσεις σωστά και να αποτυπώσει την ορθή αιτία θανάτου». Όπως εξήγησε, υπάρχουν θάνατοι που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν, ειδικά όταν δεν υπάρχουν σαφή ευρήματα. «Για παράδειγμα ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος θάνατος.  Μπορεί να έχουμε κάποια ευρήματα που να ταιριάζουν, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη οξυγόνου», διευκρίνισε. 

«Είναι καθοριστικό να δούμε και για το τρίτο παιδί. Για το τρίτο παιδί η εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη οξυγόνου, σύμφωνα με την πληροφορία που έχει δώσει δημόσια θεράπων γιατρός, πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις καταθέσεις των γιατρών και να περιμένουμε και την ιατροδικαστική εξέταση», σημείωσε. 

 

Πάτρα 3 παιδιά - Λέων: Το έργο του ιατροδικαστή δεν είναι να βρει τον δράστη

Ο κ. Λέων ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ιατροδικαστές, ειδικά όταν δεν υπάρχουν στοιχεία από το σώμα που να συνδέουν δράστες, δεν ασχολούνται με τους δράστες. «Εμείς δεν έχουμε ως έργο το να βρούμε ποιος έκανε αυτή την πράξη, αν είναι τελικά εγκληματική ενέργεια. Το έργο μας σταματάει στο να πούμε την αιτία θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου ή το είδος θανάτου, αν δηλαδή είναι εγκληματική ενέργεια», κατέληξε.  

 

Πάτρα 3 παιδιά - Παγώνη: «Αν υπήρχε γονιδιακό θέμα θα είχε φανεί»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι με το σύνολο των εξετάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αν υπήρχε γονιδιακό θέμα στα τρία παιδιά θα είχε φανεί. «Οι ιατρικοί φάκελοι, οι καταθέσεις των γιατρών είναι αυτά που θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε. 

Ακόμη, ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η εισαγγελία της Πάτρας κάτω από την ασφυκτική πίεση της κοινωνίας το έδωσε στην αστυνομία  για να διερευνήσει αν είναι παθολογικά αίτια ή αν είναι δολοφονία. «Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην εβδομάδα που όλο αυτό θα διαλευκανθεί και θα κλείσει η υπόθεση», σχολίασε. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ