- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κυριακή της Αποκριάς: Με μέτρα το δρώμενο «Γενίτσαροι & Μπούλες»
Ο κορωνοϊός θέτει νέα δεδομένα στο δημοφιλές δρώμενο της Νάουσας
Κυριακής της Αποκριάς - «Γενίτσαροι και Μπούλες»: Ποια μέτρα θα τηρηθούν για το δρώμενο της Νάουσας.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την ερχόμενη Κυριακή 6 Μαρτίου 2022 θα αναβιώσει το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στο δημαρχείο της Νάουσας, και λόγω κορωνοϊού οι διοργανωτές, θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση των πολιτών στο χώρο του δημαρχείου, θα κλείσουν κεντρικές και παρακείμενες οδοί και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος εντός του δημαρχιακού κτιρίου.
Μάλιστα, καλούνται δημότες και επισκέπτες να δείξουν κατανόηση, να σεβαστούν την αναγκαιότητα της φετινής τέλεσης του δρώμενου με την πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων κατά της πανδημίας και να ακολουθούν τις συστάσεις των υπευθύνων.
Η άδεια για την τέλεση του δρώμενου στα μπουλούκια θα δοθεί από τον δήμαρχο, Νικόλα Καρανικόλα, όπως προβλέπει το τελετουργικό, χωρίς την παρουσία επισήμων και επισκεπτών στο δημαρχείο. «Δεν είναι καρναβαλική δραστηριότητα, είναι ένα παραδοσιακό δρώμενο που αποτελεί τη ψυχή της Νάουσας και δεν έχει διακοπεί ποτέ εδώ και αιώνες. Υπήρχαν αιτήματα από τους τελεστές του εθίμου να αναβιώσει και το πράξαμε κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα την προηγούμενη Κυριακή, ενώ το ίδιο θα κάνουμε και την Κυριακή της Αποκριάς» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Καρανικόλας.
Κυριακή της Αποκριάς - «Γενίτσαροι και Μπούλες»: Η ιστορία πίσω από το δρώμενο
Το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας. Το δρώμενο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.
Ο Γενίτσαρος φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί.
Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων.
Τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών συνέρρεαν στη Νάουσα για να παρακολουθήσουν τα μπουλούκια να χορεύουν στους δρόμους υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Οι δικαστές έδωσαν όνομα, τόπο βάπτισης και όρισαν διατροφή σε υπόθεση διαζευγμένων γονέων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.