- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
ΠΙΣ: Χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή
Περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επεσήμανε την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό.
Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διάφορους κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων. Ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο».
Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, για την οποία πρωτοστάτησε, οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα.
«Η πολυφαρμακία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται, σύμφωνα με την Eurostat, να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, αναφέρει ο ΠΙΣ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. «Πιθανώς γι΄αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ», καταλήγει.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποίηση για βροχές κα καταιγίδες
Για αύριο έχει εκδοθεί κόκκινη προειδοποίηση για Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Δωδεκάνησα
Ο νέος φωτισμός έχει ως στόχο την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και της οχυρωματικής δομής του μνημείου
Σε πλήρη ετοιμότητα ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Κλείνει οριστικά το ιστορικό καφενείο επί της Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου γωνία
Με τη συμμετοχή 22 σχολείων και της Φιλαρμονικής Λεμεσού τιμήθηκε η εθνική επέτειος
Η ελληνική σημαία είναι 150 τετραγωνικών μέτρων
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Σε ποιες περιοχές η παρέλαση θα γίνει με βροχή
Ο ηθοποιός ως πολιτικώς ενάγων μετά τη μήνυση εναντίον γυναίκας που τον κατήγγειλε για βιασμό
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τους 40 «αχυράνθρωπους»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Οι 9 περιοχές που μπαίνουν σε καθεστώς Red Code
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.