Ελλαδα

Θάνατος 9χρονης Τζωρτζίνας: Τι λέει καρδιολόγος για τον απινιδωτή

«Απολύτως αναληθές ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μητέρα των κοριτσιών που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια
Η μητέρα των κοριτσιών που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια

Θάνατος 9χρονης Τζωρτζίνας: Τι λέει για τον απινιδωτή ο καρδιολόγος της - Τι καταγράφει ο απινιδωτής και τι έδειχνε τη στιγμή του θανάτου του κοριτσιού.

Ο καρδιολόγος της 9χρονης Τζωρτζίνας έδωσε την απάντησή του σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί να έχει δεχθεί εξωτερική παρέμβαση. 

Ο Γιάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει την 9χρονη Τζωρτζίνα, μίλησε στην ΕΡΤ για όλα όσα έχουν γραφτεί ή ειπωθεί για τα αίτια θανάτου της μικρής από την Πάτρα. «Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η συσκευή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί στα επεισόδια του παιδιού». Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή.

«Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε. Η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία».

Θάνατος 9χρονης Τζωρτζίνας: Οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο προγενέστερο καρδιολογικό αίτιο


Επιπλέον, ο κ. Παπαγιάννης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο καρδιολογικό αίτιο προγενέστερο. «Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά». Ερωτηθείς τι έδειχνε ο απινιδωτής την ώρα που η μητέρα καλούσε σε βοήθεια, ο γιατρός διευκρίνισε ότι λειτουργούσε ως βηματοδότης.

«Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα», είπε ο γιατρός. 

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ, η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά όπως ανέφερε στην εκπομπή «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».

Γ. Παπαγιάννης: Η καρδιά της Τζωρτζίνας λειτουργούσε κανονικά | 14/2/22 | ΕΡΤ

 

 

 

Θάνατος τριών κοριτσιών: Ξεκινούν οι καταθέσεις γιατρών και ιατροδικαστών

Ο θάνατος των τριών κοριτσιών στην Πάτρα εξετάζεται από τις αρχές με τις καταθέσεις γιατρών, νοσηλευτών και ιατροδικαστών να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, φέρνοντας εξελίξεις στην υπόθεση. 

Από τα γραφεία των αρχών αναμένεται να περάσουν συνολικά 15 πρόσωπα: γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, αλλά και επτά ιατροδικαστές, που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών. Τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων στη σορό της μικρής Τζωρτζίνας θα είναι έτοιμα σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα. 

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Πάτρας, Αγγελική Τσιόλα, ζητώντας σεβασμό στην οικογένεια και εμπιστευτικότητα. «Τη στιγμή που οι προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η οποιαδήποτε τοποθέτηση επί του θέματος, ιατρών που δεν έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα περιστατικά (Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, ιδιώτες Ιατροδικαστές), οι οποίοι τοποθετούνται, χρησιμοποιώντας τίτλους Προέδρων- Αντιπροέδρων- Γραμματέων κ.ο.κ, μόνο σύγχυση μπορεί να επιφέρει, αλλά και δημιουργία εντυπώσεων με απότοκη παραπλάνηση της κοινής γνώμης» τόνισε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, σημείωσε: «Επειδή κάποιοι συνάδελφοι που ήταν θεράποντες ιατροί των παιδιών, δεν ήθελαν να μιλήσουν, τοποθετήθηκα εγώ. Το ερωτηματικό που πλανάται είναι γιατί είναι ασαφής η αιτία θανάτου των παιδιών».

Τους ιατρικούς φακέλους των τριών κοριτσιών εξετάζουν προσεκτικά οι αρχές, ενώ στο μελετούν ανάλογα περιστατικά που καταγράφηκαν στο εξωτερικό (σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία), αλλά και στον τρόπο που εξιχνιάστηκαν από την τοπική αστυνομία.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ