Ελλαδα

Πόσο πρόθυμοι είναι οι Έλληνες να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα

Η νέα έρευνα της Focus Bari|YouGov

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα
Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απρόθυμοι οι Έλληνες να μοιραστούν προσωπικά τους στοιχεία, που συνδέονται με το ιατρικό ιστορικό, την οικονομική κατάσταση και την οικογένεια.

Τρεις στους πέντε Έλληνες (64%) ανησυχούν πολύ ή αρκετά για τα προσωπικά δεδομένα τους όταν τα μοιράζονται, ενώ το 16% καθόλου. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μίας νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari|YouGov για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στα προσωπικά δεδομένα τους, η οποία έγινε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2021 σε δείγμα 1.001 ατόμων 18-74 ετών.

Οι άνδρες ανησυχούν οριακά περισσότερο από τις γυναίκες (60% έναντι 59%). Οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι κάτοικοι της περιφέρειας ανησυχούν περισσότερο. Ειδικότερα, 63% οι άνω των 65 ετών έναντι 45% οι 18-24 ετών και 64% στην περιφέρεια έναντι 55% στη Θεσσαλονίκη και 56% στην Αθήνα.

Ποια προσωπικά στοιχεία είναι περισσότερο θετικοί οι Έλληνες να μοιραστούν

Το email (61%), το όνομα (54%), η ημερομηνία γέννησης (49%) και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου (43%) είναι τα στοιχεία που δέχονται να μοιραστούν περισσότερο.

Πολύ λιγότεροι δηλώνουν προθυμία για να μοιραστούν το οικογενειακό ιστορικό (5%), οικονομικές πληροφορίες (6%) και το ιατρικό ιστορικό (7%). Το 17% δεν θέλει να μοιραστεί απολύτως κανένα στοιχείο.

Όταν η τεχνολογία τούς ζητά να επιτρέψουν την παρακολούθηση ή το ιστορικό της πλοήγησής τους, το 18% δεν επιτρέπουν ποτέ, το 6% πάντα, ενώ οι υπόλοιποι ανταποκρίνονται επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις, με συχνότερες περιπτώσεις κάποια online αγορά (57%), το «κατέβασμα» κάποιου λογισμικού/εφαρμογής (48%) και τη δυνατότητα προσωποποιημένης εξυπηρέτησης (43%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ