Ελλαδα

Χριστούγεννα με μέτρα και μάσκες στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον

Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστούγεννα με μέτρα και μάσκες στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον
Πλατεία Συντάγματος © EUROKINNISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χριστούγεννα με νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και μάσκες πανού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Χριστούγεννα στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον θα γιορτάσουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες, καθώς σε ισχύ έχουν τεθεί από χθες τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, με τη μάσκα να είναι πλέον ξανά υποχρεωτική παντού, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Οι πολίτες από χθες και έως τις 2 Ιανουαρίου, πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ όσοι θέλησαν να μπουν σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να επισκεφθούν τα σούπερ μάρκετ είχαν την υποχρέωση να φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα τύπου ΚΝ95.

Χριστούγεννα: Όλα τα νέα μέτρα με τα οποία θα περάσουμε τις γιορτές

  • Υποχρεωτική μάσκα παντού (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι).
  • Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή οι μάσκες Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και τα γυμναστήρια. Η μάσκα είναι υποχρεωτική επίσης και στις εκκλησίες. «Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα. Γίνονται έλεγχοι, οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο θα παραπέμπουν σε όλους του ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
  • Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
  • Όλοι οι ταξιδιώτες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test (μοριακό) θα υποχρεούνται να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη (2η) μέρα από την άφιξή τους και την τέταρτη (4η) μέρα.
  • Παραμένει ισχυρή η σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα δύο δωρεάν self test πριν από το ρεβεγιόν, με τους πολίτες να καλούνται να κάνουν testing πριν από κοινωνικές εκδηλώσεις, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Με δεδομένη την σταθερά ανοδική πορεία της πανδημίας και με την Ομικρον να απειλεί ειδικά την περίοδο των εορτών που η κινητικότητα των πολιτών είναι αυξημένη, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ κορυφώνονται από χθες έως και αύριο 26 Δεκεμβρίου με 10.000 αστυνομικούς να είναι στους δρόμους.

Μετάλλαξη Όμικρον: Μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι ότι όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ και είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο - τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, θα έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του OPEN.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ήπιες παρεμβάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί, γι' αυτό τον λόγο προσπαθούμε οι παρεμβάσεις να γίνουν σε χρονικό πλαίσιο που κατά βάση είναι το πιο ανώδυνο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα γήπεδα.

Σχετικά με τα σχολεία, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο λειτουργίας. «Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν λειτουργεί το πρωτόκολλο των σχολείων. Αντιθέτως, άμα δούμε διαχρονικά είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την κ. Κεραμέως, τα κρούσματα που παρατηρούνται στα σχολεία είναι λιγότερα από ότι περιμέναμε όταν κάναμε το πρωτόκολλο άρα και σε συζήτηση με τους ειδικούς δεν φαίνεται - σίγουρα θα είναι ανοιχτά τα σχολεία - αλλά δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν και παρεμβάσεις. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με το ίδιο πρωτόκολλο. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις στη φιλοσοφία όμως τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ