Ελλαδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο επικίνδυνη είναι - Τι είπε η Θεοδωρίδου

Μετά τις 20 Δεκεμβρίου το εμβόλιο για τις ηλικίες 5-11 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Πολίτες έξω από το mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι
Κορωνοϊός: Πολίτες έξω από το mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι © EUROKINISSI

Η μετάλλαξη Όμικρον, τα εμβόλια, η τρίτη δόση και οι ανεμβολίαστοι στη live ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού από το Υπουργείο Υγείας.

Η μετάλλαξη Όμικρον και το τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία έγιναν ανακοινώσεις στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 104 θάνατοι και 6.677 κρούσματα κορωνοϊού σήμερα Δευτέρα (29/11).

Ανακοινώσεις έκαναν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αρχικά η κα Θεοδωρίδου είπε: «Χρειάζεται ψυχραιμία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδoτικότητα να είναι αυξημένη. Επίσης, απασχολεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσο». Και πρόσθεσε: «Το ιδιαίτερο της παραλλαγής είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων».

«Η νόσηση λιγότερων από 100 ατόμων στη Νότια Αφρική ήταν ήπια με κύρια συμπτώματα την κακουχία και τις μυαλγίες» γνωστοποίησε, εκτιμώντας ότι η ηλικία των ασθενών ήταν νεαρή -εξέλιξη που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τα ευρήματα αυτά. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους αλλά μάλλον σε μικρό αριθμό. Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των μεταλλάξεων, παραμένει ασπίδα προστασίας» ανέφερε επίσης.

Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία. «Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» ξεκαθάρισε. Προς αυτήν την κατεύθυνση επανέλαβε πόσο σημαντική είναι η τρίτη δόση εμβολίου, καθώς και η τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της Covid-19 (μάσκα και αποστάσεις).

Αναφερόμενη ειδικά στα οφέλη της τρίτης δόσης, η κα Θεοδωρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα από σχετική μελέτη του ΕΚΠΑ. Ειδικότερα, μελέτη σε 71 υγειονομικούς που έκαναν την αναμνηστική δόση δείχνει ότι τα αντισώματα είναι της τάξεως του 97,8%, υψηλότερα από κάθε άλλη μέτρηση σε άλλο χρονικό σημείο.

«Η τρίτη δόση παράγει πολύ υψηλό τίτλο αντισωμάτων, γεγονός σημαντικό για την προστασία από τη νόσο» σημείωσε.

Εμβολιασμός σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών - Πότε έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα

Απευθυνόμενη στους γονείς παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών είπε: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες». Και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο για παιδιά «δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2021».

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ