- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελλάδα 2021: Η επετειακή δράση «Επιθυμία Ελευθερίας» σε AR App
Ένα οπτικοακουστικό αφήγημα για την Επανάσταση του 1821 «ζωντανεύει» στην οθόνη
Η επετειακή δράση «Επιθυμία Ελευθερίας» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε ψηφιακή εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR App).
Στις 12 και 13 Ιουνίου 2021, η Ελληνική Επανάσταση «ζωντάνεψε» σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο της δράσης Επιθυμία Ελευθερίας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: στις όψεις εμβληματικών κτιρίων 18 πόλεων προβλήθηκε μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης. Για την προβολή ακολουθήθηκε η τεχνική του projection mapping. Η πρωτοτυπία του έργου αυτού εντοπίζεται τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην τεράστια έκταση εφαρμογής του, η οποία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.
Σήμερα, η ομώνυμη εφαρμογή (app) του καλλιτεχνικού αφηγήματος Επιθυμία Ελευθερίας / Desire for Freedom, αξιοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής αναπαραγωγής του έργου στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους. Κάθε χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή και στη συνέχεια, στρέφοντας την κάμερα της συσκευής του προς το κτίριο στο οποίο είχε γίνει η προβολή, να παρακολουθήσει το έργο στην οθόνη, σαν η προβολή να πραγματοποιείται εκείνη τη στιγμή.
Οι πόλεις που συμμετείχαν στη δράση είναι η Αθήνα (Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων), η Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), το Ηράκλειο (Κτήριο Περιφέρειας Κρήτης), η Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), τα Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), η Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι - Κέντρο Τέχνης), η Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), η Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), η Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), το Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), η Νάουσα (Δημαρχείο), το Ναύπλιο (Δημαρχείο), ο Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο), η Ρόδος (Δημαρχείο), η Σύρος (Θέατρο Απόλλων), η Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), τα Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και η Χίος (Τείχος του Κάστρου, Porta Maggiore).
Στο περιεχόμενο της εφαρμογής, διαθέσιμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εκτός από την προβολή του έργου, οι χρήστες θα εντοπίσουν την ιστοσελίδα του Δήμου που βρίσκονται, καθώς και πληροφορίες για πολιτιστικές δράσεις της πόλης αλλά και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επιπλέον, κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής και να συνεισφέρει έτσι στην ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και στις δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών.
Το καλλιτεχνικό αφήγημα «Επιθυμία Ελευθερίας», η μεθοδολογία και η τεχνική προσαρμογή του πάνω στα 18 κτήρια, καθώς και η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας υλοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Κατεβάστε την εφαρμογή σε ANDROID και Apple (iOS)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα απόσπασμα από το υπό ολοκλήρωση και υπό έκδοση δοκίμιο με αναφορά στο Άγιον Όρος και την Αθωνική Πολιτεία
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
H εταιρεία έχει μεριμνήσει για νέο αεροσκάφος προκείμενου οι επιβάτες να μεταβούν στον προορισμό τους
Πού θα είναι έντονο το φαινόμενο
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη της πυρόσβεσης
Δηλώθηκε από το πλήρωμα ότι έχει ξεσπάσει φωτιά
Πειθαρχική διαδικασία από τη ΣΤΑΣΥ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την επικαιροποιημένη μελέτη του έργου
Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Στο σημείο έχουν σπεύσει 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 ελικόπτερα
Το χρονικό της υπόθεσης
Εντοπίστηκε την ώρα που γερανός έβγαζε μεταλλικές βάρκες από τη λίμνη
Διακόπηκε η κυκλοφορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.